Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Murat Özyaşar

Murat ÖzyaşarAyna Çarpması yazarı
Yazar
8.3/10
307 Kişi
1.203
Okunma
114
Beğeni
7,9bin
Görüntülenme

Murat Özyaşar Gönderileri

Murat Özyaşar kitaplarını, Murat Özyaşar sözleri ve alıntılarını, Murat Özyaşar yazarlarını, Murat Özyaşar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
108 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Sarı Kahkaha öykü kitabı ruhta iz bırakan bir kitap. Yazar Murat Özyaşar, ölümün ardından ağıt yakar gibi yazmış öykülerini. Öyle ki, okunan her kelime, her cümle anında yürek atışlarına karışabiliyor. Kitabın en güzel öyküsü ise ‘Yumru’ öyküsü. Yazarın büyük oranda kendi dilini bulduğunun da en büyük göstergesi….
Sarı Kahkaha
Sarı KahkahaMurat Özyaşar · Doğan Kitap · 2016496 okunma
“Tanrım rüya görmüşüm, bu yaşadığımın kanıtı olabilir. Üstelik tırnaklarım da uzamış.”
Reklam
"Şimdi herkesin kalbi tenha, herkes üzgün bakıyor dünyaya."
"Avlulu bir evin rüzgara açılan kapısı, kapının ardındaki toz ve duman gibi önce savruldum sonra biriktim buraya. Kendimle karşılaşacağımı ummuştum. Oysa dönüşü imkansız çıkmaz bir sokakta gibiydim artık. Ne ilerleyebilir ne de geri dönebilirdim. Üstelik kapının da açılacağı yok. Geriye dönsem; annem olur çocukluğum. Adım atsam; ancak susacağım yere varırım."
"Korkma , büyüyünce unutursun" demişti içlerinden bir diğeri. Unutmadım.
"Barış", sözcüğü "bar" kökünden geliyor, yani "varmak"tan mürekkep bir sözcük, "birbirine gitmek" in karşılığı. Kürtçede ise "aşitî"den ziyade gündelik hayatta "lihevhatin" sözcüğü kullanılır daha çok barış için, sözcük karşılığı ise: "birbirine gelme" anlamında.
Sayfa 73 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Şiirin salt duygularla yazıldığını sananlara şu iki sözcüğü işaret etmek isterim, çünkü "şiir" ve "şuur" da aynı köktenmiş.
Sayfa 69 - Doğan KitapKitabı okudu
Birini en kötü şekilde "yaralamanın" ancak dille mümkün olduğunu gizli gizli (uğrun uğrun mu demeli yoksa) gösteren de yine kelimeler olur. Çünkü Arapça "kelime" ve "kelam" ile yara anlamına gelen "kelm" aynı köktendir.
Sayfa 68 - Doğan KitapKitabı okudu
Dengbêjler de öyledir, ki onlar kelimelerle değil, sesle konuşurlar. Aşkını dillendirirken bir degbêj; sesim ağrıyor girizgâgıyla -nasıl da güzel bir girizgâhtır bu- bir bakarsınız Hacer'ül Esved taşından söz eder, bir bakarsınız Zeyneb'i için Diyarbekîr surlarını tek başına yıkmaya göze almış bir yiğitten, bir anlık nefesten sonra yiğidin bu kararından vazcayıp Zeyneb'inin elini tutmak istediğinden, bir bakarsınız bir ağacın gölgesine oturmuş Kur'an okuyan bir kızdan, oradan kendi çocukluğundaki bir imgeye nasıl geçtiğini anlamadan, dağları taşları betimlerken duyarsınız dengbêjin ağrılı, yormayan sesini. Hikâyenin toplamında kederle ayrılırsınız bir aşktan, o aşkın hikâyesinden. Üstelik dengbêj o aşktan hiç söz etmemiş gibidir. Sözün ve sesin ustasıdır o çünkü, adını da bu iki kelimeden alır.
Sayfa 52 - Doğan KitapKitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.