Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Balel

Mustafa BalelNöbetçi Ayakkabıcı Dükkanı yazarı
Yazar
Çevirmen
7.8/10
44 Kişi
311
Okunma
6
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Hakkında

Mustafa Balel(d. 1945, Sivas), Türk hikâye ve roman yazarı, çevirmen. l964'te Sivas Lisesi'ni, 1968'de Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca bölümünü bitirdi. Ardahan Lisesi’ndeki Fransızca öğretmenliğinin ardından burs kazanarak gittiği Fransa’nın Poitiers Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Dünya Edebiyatı üzerine yüksek lisans yaptı.1978-1980 arası İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde 20. yüzyıl Fransız edebiyatı ve çeviri, 1980-1997 yılları arası İstanbul Bahçelievler Lisesi’nde Fransızca ve edebiyat, 1997-2000 yılları arası Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde edebiyat dersleri verdi. Edebiyat yaşamına 1972’de Yeni Ortam gazetesinde yazdığı kitap tanıtma yazıları ve edebiyat eleştirileriyle başladı. Gazete ve dergilerde yayımladığı öyküler, eleştiriler ve çevirileriyle tanındı. Ansiklopedilerde çalıştı: Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi, Görsel Büyük Genel Kültür Ansiklopedisi, Gelişim Büyük Larousse, Memo Larousse, Axis2000 vb. Kendi çıkardığı Öykü Dergisini yönetti. (Nisan1975-Mayıs 1976, 7 sayı) Fransızca, Romence, Farsça, Bulgarca gibi çeşitli dillere çevrilen eserlerinde, erkek egemen olarak bilinmesine karşın toplumda el altından uzlaşmalı bir şekilde sürdürülmekte olan anaerkil bir yapının varlığını su yüzüne çıkardığı görülür. Anlatımının sıcaklığı ve insan ruhunun derinliğine inmedeki inceliğiyle dikkatleri çeken, toplum-birey ilişkisi içinde toplumsal konuları işlediği hikâye ve romanlarında belli bir hüzün hakimdir.
Unvan:
Türk hikâye ve roman yazarı, çevirmen
Doğum:
Sivas, 1945

Okurlar

6 okur beğendi.
311 okur okudu.
3 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanın bir bakışta yüzünün süzüldüğünü, bir şeye canının sıkıldığını anlayan bir yakınının olması fena mı?
Reklam
Tanrım ne de rahat oluyordu bu sonradan görmeler!.. aptallığa mı vuruyorlardı, yoksa gerçekten mi öyleydi... pat diye sayıp döküyorlardı her şeyi... içlerinde hiçbir şey kalmıyordu...onun için de böyle turp gibiydiler. Ne hastalık ne birşey. Yan yan et bağlıyorlardı.
...sorumsuz bir baba değildi sadece!!
Dokuz on yaşlarında bir kızken, birtakım seslerle uyandığında, pijamasının altını çekerek nefes nefese kardeşinin yatağından süzülen o karaltı... dudaklarının arasındaki sigarayı yakmak için peş peşe çaktığı kibritlerin aydınlattığı o yüz... buydu işte! Söylediğinde annesinin "sus bakayım, uydurkçu seni! Ağzına biber sürerim!" diye geçiştirdiği için defalarca tanığı olduğu bir olayın kahramanının uğursuz yüzü...
...kavgaların da bir tür iletişim olduğunu görüyordum. Sonu barışmalarla bitiyor ve şakalı şamatalı günler belli bir süreliğine de olsa yeniden yaşanıyordu. Dolayısıyla bir bakıma aile ilişkisinin sürekliliğini sağlayan bir öğe oluyordu bunlar.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
101 syf.
·
Puan vermedi
Yeni kitap yorumu ile herkese 'Selamlar' #mustafabalel den #turucueleni adlı sekiz kısa öykü içeren kitabı okudum.Kitabı sahaftan hediye olarak aldım.Eski bir kitap ve sizi seksenli yıllara götürüyor.Her bir hikaye İstanbul'da farklı kesimden insanları ve hayatları konu ediyor.Genel olarak samimi ve sıcak öykülerdi. En beğendiklerim;Gülname ve Anacık adlı öyküler oldu.Diğerleri ortaydı.Çok bilinmeyen,benim de daha önce duymadığım bir yazardı.Bu vesile ile tanımış oldum.Eğer sizde bir sahafta rastlarsanız ve öykü seviyorsanız tavsiye ederim.
Turuncu Eleni
Turuncu EleniMustafa Balel · E Yayınları · 19923 okunma
93 syf.
·
Puan vermedi
Sevgi dolu bir üslupla işlenmiş sıcacık bir dede torun ilişkisi.. Dedesine hayran bir torun ve torununu hiç yanıltmayan bir dede... Çocuk kitabı olduğu için elime alamamıştım ama öyle sıcak bir hikayesi var ki şimdi geç kalmışım diyorum. Kitap da en beğendiğim taraf kaç yaşına gelmiş bu dedenin asla elden ayaktan düşmek istememesi ve bunun için direnmesi. Kendi ütüsünü yapmaya kadar her işini severek yapan dedemiz torununa çok güzel örnek oluyor. Hatta torun belki bazen babadan bile fazla vakit geçirdiğinden olacak öğrendiği herşeyi dedesinden biliyor.. Bir çoğumuzun dedesi nenesi evde yaşlı bir büyüğü olmuştur. Ve eminim bir çoğumuz onlardan fazlasıyla etkilenip büyümüşüzdür. Kimi zaman sevimli kimi zaman çekilmez gelmiş olabilirler. Ben şahsen dedeme bayılıyorum o ayrı tabi ki. Keyifle okuduğum bu kitabı #tavsiyekitap olarak etiketliyorum.
Dedemin Bakır Koltukları
Dedemin Bakır KoltuklarıMustafa Balel · Kavis · 04 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Nöbetçi Ayakkabıcı Dükkanı.. Biraz da böyle çocuk kitapları okumak istedim.96 sayfalık küçük bir macera.. Yaklaşık 8,9 tane hikaye barındıran,başlığını da ilk hikayesinden alan bu kitapta çocukların yapmaması gereken şeyleri hikaye tarzında yazmış.İşte bir tanesinde ateşle oynamama,diğerinde yalan söylememe,tek başına sokağa çıkmama falan... Çocuklara okutulabilecek kitaplardan birisi ...
Nöbetçi Ayakkabıcı Dükkanı
Nöbetçi Ayakkabıcı DükkanıMustafa Balel · Morpa Kültür Yayınları · 200540 okunma