Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özcan Köknel

Özcan KöknelKişilik yazarı
Yazar
7.8/10
103 Kişi
462
Okunma
42
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Özcan Köknel Gönderileri

Özcan Köknel kitaplarını, Özcan Köknel sözleri ve alıntılarını, Özcan Köknel yazarlarını, Özcan Köknel yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Chlorpromazine karşı kişisel cevaba göre en ufak tedavi dozunu tesbit etmek gerektir fakat bu güçtür. Genel olarak müelliflerin çoğu 50-100 mg ile başlanmasını ve günde 400-500 mg'a çıkıldıktan sonra bu dozda devam edilmesini doğru buluyorlar.
Chlorpromazine'de ani ölüm, çok seyrek olarak görülür. Sebebi hakında kat'i bir şey söylenememiştir. Ortostatik tansiyon düşmesi ve kollaps neticesi olması düşünülebilir.
Reklam
İlmî ismi: Chlorpromazine Kimyevi ismi: 10-(Dimethylamino-propyl)-2-chlor-phenothiazine
Bir serideki hayvanların yarısını öldüren doz, ortlama ölüm dozu olarak alınır. Bu tecrübeler için en az 30 tecrübe hayvanı kullanmak gerekir. Ölüm dozu, genel olarak kilo başına miligramla ifade edilir.
Bugün dünyada kullanılan psikotrop droglardan bir çoğu çıkışlarından kısa bir süre sonra Türk psikiyatrisinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Memleketimizde, Psikotrop droglarla tedaviye 1954 senesinde başlandı.
Reklam
Çalışmalar neticesinde İmipramine (Tofranilin) sentezi kabil oldu. Roland Kuhn, bu drogu önce nöroleptiklerin bir devamı olarak kabul ettiyse de, klinikte kullanılmasından sonra endojen depresyonlarda daha tesirli olduğu açık olarak meydana çıkmıştır.
1952 senesinden beri, psikiyatride ilaçla tedavi, depresyon sendromlarında çok sınırlı kalıyordu. Yeni nöroleptikler arasında, levomepromazine ve sulfamido-phenothiazine'in depresif sendromlarda diğer psikotrop droglardan daha üstün tesirleri görüldü.
Henri Laborit, Klorpromazin'in psişik tesirinden bahsederek, damar içine 50-100 mg yapıldığı zaman hiçbir şuur kaybı yapmadığını, psişik belirtiler çıkarmadığını, sadace hafif uyku temayülü ile, bilhassa, etrafında olan hadiselere karşı "ilgisizlik" hali yarattığını belirtmiştir.
1943'ten itibaren psikiyatride antihistaminiklerle bazı psikiyatrik sendromların tedavi edilmesi eyilimi belirdi. Amerika'da Metapyrilene mani tedavisinde, benadryl çocuk psikiyatrisinde kullanılmıştır.
Reklam
Rus hekimleri, Pavlov'un refleksoloji teorisinden ilham alarak, "şartlı uyku usülleri" ile klasik hipnotikleri beraberce kullanarak fizyolojik uykuya çok benzeyen bir durum yaratmağa muaffak oldular.
Trenel, 1903'de sinir ve ruh hastalıklarına bağlı uykusuzluk ve ajitasyon hallerinde chloral, chloramin, sommal kullanılmasını tavsiye ediyordu.
Barbitürikler, uyanıklık halinin çeşitli derecelerde azalmasına sebep olarak, uyku-uyanıklık üzerine tesir ettikleri halde mizaç üzerindeki tesirleri çok zayıftır.
Keton grubu hipnotikler, 1886'da bulunmuş olup, bunların başlıcaları Sulfonal, trional'dir.
1826'da brom bulundu. Potasyum bromür, aynı sene frengi tedavisinde kullanılmıştır. 1850'de bu tuzun jenital faaliyeti inhibe edici bir tesiri olduğu anlaşıldı. 1851'de Locock, konvülzif epilepsinin tedavisinde potasyum bromürün şayanı dikkat neticeler verdiğini bildirdi.
418 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.