Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Paul Feyerabend

Paul FeyerabendBilimin Tiranlığı yazarı
Yazar
8.1/10
74 Kişi
345
Okunma
51
Beğeni
6,1bin
Görüntülenme

Paul Feyerabend Yorumları ve İncelemeleri

Paul Feyerabend yorumları ve incelemelerini, Paul Feyerabend kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Paul Feyerabend puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
299 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Özgür ve Demokratik Bir Toplumda Akıl-Bilim İlişkisi Nedir?
P. Feyerabend 1924 yılında Viyana’da doğdu. Eğitimini Avusturya’da tamamladı. Bilim Felsefesi üzerine yoğunlaştı. Avusturya dışında, ABD, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerde önde gelen okullarda ders verdi. 1994 yılında öldü. 1978 yılında yayımlanan kitap üç ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde zaman zaman sıkıcı ve karmaşık bir dille “akıl ve
Özgür Bir Toplumda Bilim
Özgür Bir Toplumda BilimPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 199166 okunma
187 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bu kitap, bilgi kavramı etrafında şekillenen üç farklı diyalogu içermekte. Her bir diyalog, bilgiye, gerçekliğe ve insan bilincine dair derin düşünceleri ele alıyor. Aynı zamanda, zihinsel uyarılma ve düşünsel keşif için okuyuculara ilham verme amacı gütmekte. Kitabın en belirgin özelliği, felsefi tartışmalara dayanan diyalog formatında yazılmış
Bilgi Üzerine Üç Söyleşi
Bilgi Üzerine Üç SöyleşiPaul Feyerabend · Metis Yayınevi · 200530 okunma
Reklam
299 syf.
·
Puan vermedi
Modern bilimin gerekleri ve ünvanlarına sahip Paul Feyerabeend bilimin, kültürel birikim yolu ile elde edilmiş olan kazanımlara karşı ilan etmiş olduğu aforoz etme haline odaklanmakta ve buradaki "çarpıklığı" aydınlatmaya çalışmaktadır. Bu noktada Aydın, entelektüel ve bilim insanı olgularını da bu çarpıklık potasına dahil ederek eleştirel bir perspektif ortaya koymaktadır. Dolayısıyla çalışma yeni bir bakışın mümkün kılınması için ufuk açıcı bir mahiyet kazanmaktadır. Modern bilim üzerine eğilen ve çeşitli kaygıları olan arkadaşlara mutlaka tavsiye ederim.
Özgür Bir Toplumda Bilim
Özgür Bir Toplumda BilimPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 199166 okunma
299 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Özgür Bir Toplumda Bilim - Paul Feyerabend
Bilim düşmanı bir bilim-felsefecisi olan Feyerabend'in fikirlerini özetleyeceğim, ve onun haklı olup olmadığını tartışacağız, hazırsanız incelemeye başlayalım: Ona göre bilimde kullanılan terimler zamanla anlam farklılaşması yaşayabilir, bu açıdan her bir teori, açıklanan olguları belli bir ölçüde değiştirirler. Yine ona göre bilim, iktidar
Özgür Bir Toplumda Bilim
Özgür Bir Toplumda BilimPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 199166 okunma
384 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Yönteme Karşı - P. Feyerabend
Bilim felsefesi okumalarına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Feyerabend'e göre bilim, sadece bir terimden ibarettir, ve bu terimin kendisini yansıtan bir gerçeklik yoktur. Ona göre bilim, hakikati bulunmuş şeyler bütünü değil, "sevgimizle yarattığımız bir şey"dir. Yazarımız bilimi sıradan bir ideoloji olarak görür; kutsal bir yanı
Yönteme Karşı
Yönteme KarşıPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 201071 okunma
180 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Deli Paul
Feyerabend'in hayatı macera ve süprizler ile dolu.Garip olayları kaçırmayım diye çok dikkatli okudum. Bazen eğlenceli bazen düzene karşı gelen önemli bir bilim felsefecisi. Okudugum hiç bir kitaba benzemiyor. Kurallara meydan okurken kendi tarzını oluşturmuş. Yazarın diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.Son olarak Paul feyerabend mutlaka okunmalı.
Vakit Öldürmek
Vakit ÖldürmekPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 199719 okunma
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Feyerabend'e Sosyolojideki Bilim Felsefesi dersinden asinayim. O daldaki önemli isimden biridir. Hocasi olan Popper ve Çağdaşı Tomas Khun.. Kitap, unv derslerinin bir kac tanesinin derslenmesi ile oluşmuş. Dili ağır değil. Ders anlatimindan birebir yaziya aktarildigi icin o akademik soğukluktan eser yok. Bu benim icin kitabin en güzel yanı. Insanlik tarihindeki "Tiranlik" lari ele almış. Din, kismen sanat ve şimdi de Bilim. Bilimin sorgulanamaz, kisulsuz sartsiz kabul edilmeyi bekleyen, bütün otoritelere kafa tutan gidişatından behsediyor. Farkli bir bakış açısı.. "Su anda icinde bulundugumuz durumda, yuzyillardir hastaliklarla iç içe olmamiza ve bizi tehdit etmelerine, bunca ilerleme katetmemize, gebetikte cigir acmamiza, embriyo cinsiyetini bile seciyor olmamiza ragmen, nasil oldu da bir covid virusune teslim olduk?" Sorusunu da sorardi eminim." Ve ben size söylemiştim, bilimi kendi lehinize kontrol altina alin demistim" der, kıs kıs gulerdi.. Bu konuda çokça eleştirilmis, bunun da yanlis anlasilmis olmasindan kaynaklandığını düşünüyorum. Bilimsiz ilerlemenin olmayacağını kendisi de belirtmesine rağmen, bilim karsiti gibi lanse edilmesinin sebebi nedir onu da bilmiyorum. Bilim de zamaninda Dinin yasadigi tiranligi yasiyor. Son yüzyılda basimiza gelen felaketlerin istisnasiz hepsinin sorumlusu sorgusuz sualsiz ilerleyen bilim teknoloji, hiçe sayilan, yok edilen doğal dengenin tepkisi... Ve Feyerabend bize " Bilimi de sorgulayin" demekle ne kadar hata hapiyor bunu tartismali insanlik. Hatta bilimden sonra siradaki tiranlik kimin? Asıl bunu konusmaliyiz..
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201575 okunma
180 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Vakit Öldürmek
Kitap otobiyografik bir eser. Genel olarak yazarın dilini beğendim ama bazı yerlerde sıkıldım. Çünkü bazı kısımlarında çok fazla isim ve kavram var. Onun dışında okunmasını tavsiye edebilirim. Farklı bir tat aldım açıkçası eserden.
Paul Feyerabend
Paul Feyerabend
'e teşekkürler!
Vakit Öldürmek
Vakit ÖldürmekPaul Feyerabend · Ayrıntı Yayınları · 199719 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
72 günde okudu
Feyerabend Bilim Karşıtı mıydı?
Okuduğum bazı makaleler ve eleştiriler Feyerabend'i adeta bilim düşmanı olarak niteliyor. Kesinlikle bilime karşı değildi. Bilimin mutlak egemenliğine ve bilimdeki katı kurallara karşıydı. Mevcut batı bilimi geleneğinin, kendisi ile örtüşmeyen diğer bilimsel ve felsefi düşünceleri dışlamasına karşıydı. Zira bilim dışı unsurların veya diğer bilimsel yöntemlerin de bilginin gelişiminde önemli etkileri olabileceğini savundu. Bu nedenle epistemolojik anarşizm kuramı önemlidir. Bu kuram bilindik anarşizm ile benzer dahi değildir kesinlikle karıştırılmamalı. Özetle Feyerabend, bilimdeki tek tip düşünceyi ve bu düsüncelerin mutlak egemenliğini eleştirmiştir. Çoğulcu bir metodolojik ve teorik bilimsel düşünceyi arzulamıştır. Kişisel yaşamında da insana, sevgiye ve sanata büyük önem vermiştir. Bu nedenle incelenmeye değer.
Bilimin Tiranlığı
Bilimin TiranlığıPaul Feyerabend · Sel Yayıncılık · 201575 okunma
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.