Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sevda Şener

Sevda ŞenerDünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi yazarı
Yazar
9.0/10
44 Kişi
199
Okunma
15
Beğeni
2.234
Görüntülenme

Hakkında

Tiyatro dünyasında "Hocaların hocası" lakabıyla tanınan Şener, ilköğrenimini değişik illerde tamamlayıp, orta öğrenimini Ankara ve Eskişehir'de bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1956 yılında mezun oldu. İki yıl sonra aynı okulda açılan Tiyatro Bölümü'nde asistan olarak göreve başladı. İngiltere'de Bristol Üniversitesi'nin Dram Bölümü'nde iki dönem, Avusturya'da Viyana Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'nde de bir dönem seminerlere ve derslere katıldı. 1962 yılında doktor, 1967 yılında doçent, 1972 yılında profesör unvanlarını alan Sevda Şener, 1995 yılında DTCF Tiyatro Bölüm Başkanlığı görevinden emekli oldu. Birçok ilde, üniversiteler ve çeşitli kültür - sanat kurumn ve kuruluşlarının düzenlediği sempozyum, seminer, panel ve açık oturumlara katıldı, bildiri ve konferanslar verdi, radyo ve televizyon konuşmaları yaptı. Tiyatro kuramları, dramaturji, eleştiri kuramları, estetik, çağdaş sanat, modern ve modern sonrası tiyatro konularında eğitmenlik yaptı. Birçok makale, kitap ve eleştiri yazan Sevda Şener, bir dönem Bilkent Üniversitesi'nde de ders verdi. Yazarın çeşitli dallarda ödülleri bulunuyor. Profesör Sevda Şener; Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin kurucu üyesi idi. 22 Temmuz 2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir.
Tam adı:
Prof. Dr. Sevda Şener
Unvan:
Türk Akademisyen, Dramaturg, Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1928
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 22 Temmuz 2014

Okurlar

15 okur beğendi.
199 okur okudu.
22 okur okuyor.
143 okur okuyacak.
10 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mutluluk ve felaket, harekete dayanır. Hayatımızın son ereği eylemdir.
Fanteziye Kaçış
Stanislavsky bu tehlikeye karşı bir uyarma yapmıştır: Fotoğraf kopyacılığına özenilmemesini, fanteziyi de kullanarak sahnede yaşamın yeniden canlandırılmasını önermiştir. Stanislavsky'nin Vişne Bahçesi'ni sahneye koyarken vişne kokusu duyurmaya, bahçe havası yaratmaya özen gösterdiği bilinir.
Sayfa 209
Reklam
Onsekizinci yüzyılda toplumda meydana gelen değişiklikler, seyircinin yeni beklentileri ve klasik akım oyunlarının bu beklentiyi karşılamakta yetersiz kalışı, tiyatroda yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Sayfa 115Kitabı okudu
Tarih ile tragedya arasında bir karşılaştırma yapan Aristoteles, tarihin olmuş olanı, tragedyanın ise olabilecek olanı anlattığını söyler.
Sayfa 29
Yıkmak, yapmak demektir.
Sayfa 251 - yirminci yüzyılın öncü akımlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
316 syf.
·
Puan vermedi
Tiyatro
Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi; 13 bölümden teşekkül ederek tiyatronun -eldeki kaynaklarla- evrimini okuyucuya sunuyor. 1) Antik Yunan'da Tiyatro Düşüncesi: *Platon *Aristoteles ve Poetika
Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi
Dünden Bugüne Tiyatro DüşüncesiSevda Şener · Dost Kitabevi · 2015142 okunma
157 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
‘Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı’
Tiyatro ile ilgilenenler için şahane bir eser. Öncelikle çok ciddi bir birikimin ürünü. Sevda Şener -bir bilim insanı da olduğundan olsa gerek- kitabında ileri sürdüğü savları desteklemek için yazarlara, çağlara, metinlere çokça gönderme yapıp okuru ikna ediyor. Bir tiyatro tarihçesi ve kavram sözlüğü bir arada desem yeridir. Tiyatro metinleri üzerindeki yorumları öze yönelik ve anlamı ortaya seren nitelikte. Kitabında atıfta bulunduğu metinler de şahane bir tiyatro okuma listesi olur. Şiddetle tavsiye edilir.
Yaşamın Kırılma Noktasında Dram Sanatı
Yaşamın Kırılma Noktasında Dram SanatıSevda Şener · Dost Kitabevi · 201620 okunma
325 syf.
6/10 puan verdi
Tiyatronun ABC'Sİ
Tiyatro düşüncesinin insanlık tarihinden beri yol alışını gösteren keyifli bir kitap. Antik Yunan'dan başlayıp, Çağdaş tiyatro düşüncesiyle son buluyor. İnsanlığın zaman çizgisindeki kültürel evrimselliğiyle tiyatro düşüncesinin evrimleşmesini okuyoruz. İnsanlık savaşlarla birbirini öldürürken tiyatronun da bundan payını alarak, yapısal değişikliğe ve düşüncesel farklılıklara uğradığını görüyoruz. Felsefik açıdan düşünürlerin tiyatroya bakışı zaman zaman birbirini destekler, zaman zaman da taban tabana zıtlaşır. Buradan anlaşılan tiyaroyu hangi öncülerin ya da hangi yazarın oyunu yöneldiysek onun bakış açısıyla ilgilenmemiz, onun fikirleriyle sahnelememiz gerekir. Böylece seyirciye vereceğimiz mesajın en doğru iletimi sağlanabilir.
Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi
Dünden Bugüne Tiyatro DüşüncesiSevda Şener · Dost Kitabevi · 2015142 okunma