Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şāntideva

8.0/10
20 Kişi
97
Okunma
16
Beğeni
1.675
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Shantideva (Śāntideva)
Unvan:
Hintli Filozof, Budist Keşiş, Şair, Bilgin
Doğum:
Hindistan, 685
Ölüm:
Hindistan, 763

Okurlar

16 okur beğendi.
97 okur okudu.
4 okur okuyor.
55 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Mutluluk nadir bulunur, üzüntü ise çabasız ele geçer, üzüntü çekmeden kurtuluşa ermek olmaz. O sebeple ey aklım, güçlü olmalısın!.."
"Korku bir de ben dendiğinde ortaya çıkar. Eğer kişi ben demeyi bırakırsa ortada korkulacak bir şey kalır mı?.."
Reklam
Sabrı öğrenmek de sabır işidir...
". Nefretten daha büyük günah, sabırdan daha büyük ruhsal alıştırma yoktur. O yüzden bir kimse çeşitli yollarla ve büyük bir çabayla sabrını geliştirmelidir..."
". İnsan olma durumu kaybedilince geriye sadece kötülük kalır. Orada iyilik nasıl olabilir ki?"
Reklam
bu dünya kendini avutmak için çabalayan delirmiş insanların kargaşasıdır.
Şāntideva
Şāntideva

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
·
Puan vermedi
Aydınlanma yoluna giriş, Budizm'e ait metinler arasında en önemlilerden biri. Öğreti okumak, düşünmek ve düşünürken hayatı sorgulayabilmek için okunabilecek güzel kitaplardan bence.
Bodhiçaryavātāra – Aydınlanma Yoluna Giriş
Bodhiçaryavātāra – Aydınlanma Yoluna GirişŞāntideva · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202194 okunma
48 syf.
·
Puan vermedi
Hindistan’ın Bengal bölgesinde bir kralın oğlu olarak dünyaya gelen Shantideva gördüğü bir rüya üzerine tahttan feragat edip ormanda keşişlerle yaşamaya başladı. Daha sonra Nalanda Manastır Üniversitesi’ne keşiş olarak kabul edilen ve burada kendini ispatlayıp Bilgece Yaşam Kılavuzu’nu yazan Shantideva eserinin ilk bölümünde Aydınlanan Aklın Yararları ikinci bölümde bu aklın nasıl geliştirileceği, üçüncü bölümde aydınlanan akla tam teslimiyeti, ve sırasıyla sorumluluk duygusu ile hareket etmek, sürekli dikkatli olma, sabır, çalışkanlık, tefekkür, bilgelik bölümlerine yer verir. Son bölümde bu eserin yazılmasından dolayı ortaya çıkacak tüm manevi ödüller bir dua şeklinde tüm varlıkların iyiliğine adanır. Tibet Budist okullarının eğitimin bir parçası olan bu eser manevi yolculukta ve aydınlanmada güzel bit kaynak niteliğinde. “Ahlâki kuralları çiğnemekten tamamen kurtulduğumda acı bitecek ve bilgelik ile neşe hiçbir zaman eksik olmayacak; Ama aklım şu anda yanlış kavramlardan acı çekmekte ve bedenim erdemsiz eylemler yüzünden incinmekte.” “Çalışkanlığı artırmak için onun düşmanlarını terk etmeye çabalamalıyım, istekli olma, kendine güven, neşe ve dinlenmeyi geliştirmeli, istekli bir şekilde alıştırmaları uygulamalı ve kendime hâkimiyette güçlü olmalıyım.”
Bilgece Yaşam Kılavuzu
Bilgece Yaşam KılavuzuŞāntideva · ‎Yeni Yüksektepe Yayınları · 03 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Puanım 4/5 (%76/100) "Mutluluk nadir bulunur, üzüntü ise çabasız ele geçer; üzüntü çekmeden kurtuluşa ermek olmaz. O sebeple ey aklım, güçlü olmalısın!" (p.38) Yoğunluktan dolayı kafa dağıtacağım, okuması kolay bir kitap olduğunu düşünerek başladım ve haklı çıktım. Dokuzuncu bölüm hariç genel olarak okuması ve anlaması kolay bir kitaptı. Kitap toplam on bölümden oluşuyor ve her bölümde farklı ana konular üzerinden gidiliyor (Günahların İtirafı, Sabrın Mükemmelliği, Gayretin Mükemmelliği gibi). Bol bol altını çizdim ve kitaptakı çoğu öğüte katıldım. Bazıları günümüzde pek anlam ifade etmiyor olsa da günlük hayatta uygulayabileceğiniz güzel bilgiler var. Felsefi kişisel gelişim tarzı bir kitap ama bol bol dini, tarihi ve mitolojik elementler de yer alıyor. Kitabın başındaki Sunuş kısmını okumanızı da kesinlikle tavsiye ediyorum, güzel açıklamalar vardı.
Bodhiçaryavātāra – Aydınlanma Yoluna Giriş
Bodhiçaryavātāra – Aydınlanma Yoluna GirişŞāntideva · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202194 okunma