Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şölen Kipöz

Şölen KipözModada Yavaşlık yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
8.0/10
3 Kişi
19
Okunma
0
Beğeni
1.040
Görüntülenme

Hakkında

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünü bitirdikten sonra ayakkabı ve hazır giyim sektörlerinde tasarımcı olarak çalıştı. Ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak girdi, ve orada yüksek lisansını yaparken Moda Aksesuarları Tasarımı Bölümü’nün kuruculuğunu öğretim elemanlarından biri oldu. Beymen Akademia yarışmasında aksesuar ödülünü alarak o yıl Beymen’e aksesuar koleksiyonu hazırladı. Dünya Altın Konseyi bünyesinde Türkiye’de ilk altın takı tasarım trend kitabının oluşumuna öncülük etti, ve yıllarca kuyum sektörüne tasarımlar yaptı. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nde Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışırken doktorasını Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nde moda marka üzerine yaptı. 2001 yılından bu yana kuruculuğunu ve 2003- 2010 yılları arasında bölüm başkanlığını yaptığı İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarımı bölümünde sayısız defileler düzenledi, uluslararası konferans ve bienallerde projeler ve araştırmalar sundu. Moda tasarımı, tarihi, moda kuramı ve eleştirisi, trend öngörüleri, mezuniyet tezi alanlarında dersler verdi. Halen bu üniversitede öğretim üyesi olarak çalışan Kipöz trend öngörüleri ile ilgili profesyonel projelere imza atmakta , Türkiye’li çağdaş moda tasarımcıları ile ilgili monografik araştırmalar yapmakta ve moda ve diğer tasarım disiplinlerinin etkileşimine odaklı çalıştaylar düzenlemekte, akademik araştımalar ve yayınlar yapmaktadır. Ahimsa: Giysilerin Öteki Yaşamı (2012) adlı kişisel sergisi , PortIzmir 3.Uluslararası Çağdaş Sanat Trienali (2014) kapsamında sergilenen kavramsal tasarım çalışmalarının ardından Asteya: Atıksız üst dönüşüm (2017) adlı kavramsal moda tasarım projesi ile Re-Claim/ Yeniden Kazanım adlı sergiye katılmıştır. Moda çalışmaları alanında pek çok uluslararası bildiri, makale ve kitap bölümüne yazarlık yapan Kipöz’ün hazırladığı kolektif kitabı Sürdürülebilir Moda (2015), Türkiye’de etik ve yavaş bir moda anlayışının yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Kullanıcı tarafından üretebilen ve giydirilebilen bez bebek tasarımı faydalı model olarak Türk patent enstitüsünden tescillenmiş, bu projeyi kadınlar, çocuklar ve gençlerle işbirlikçi tasarım modeli olarak uygulamış, 2017 yılında Londra Kraliyet Akademisinde sunmuştur. Yayına hazırlanmakta olan Modada Yavaşlık adlı kitabın da editörlüğünü yapmıştır.
Unvan:
Türk modacı, tasarımcı ve akademisyen

Okurlar

19 okur okudu.
17 okur okuyacak.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Bir kişi yalnızca giysinin yakasını, bir diğeri kol parçalarını dikerken başka bir tanesi ise işlemelerini yapar. Bu haliyle bu kişiler ürünü yaratan zanaatkarlar değil; sistemin yarattığı 'işçilerdir' ve ürettiklerine yabancıdırlar.
Sayfa 86 - Yeni İnsanKitabı okudu
Değişim bir noktada başlasa da organizmayı oluşturan diğer organlar aynı amaç doğrultusunda çalışmadığı sürece kalıcılık ve değişim söz konusu olamaz.
Hızlı moda
Doğal materyallere göre daha ucuz olan sentetik tekstil elyafların hayatımıza girmesi ve bitkisel boyalarına yerini daha geniş renk skalasına sahip ancak toksik özellikteki yapay boyar maddelerin alması, maliyetleri azaltıp üretimi kolaylaştırdı. Ucuz iş gücüyle daha da evrilen bu sistem, piyasaya çok sayıda düşük fiyatlı ürün sağlayarak yapay bir bolluk algısı yarattı. Bu bollukta tüketiciler, harcayacağı zaman ve emeğe değmeyeceğini düşünerek, kopmuş bir düğmeyi tamir etmektense, yerine yeni bir kıyafet satın almayı tercih etmeye başladı. Ancak bugün gelinen noktada, ucuz kıyafetlerin gerçek bedelinin etiketlerinde yazandan çok daha fazla olduğunu ve bu bedelin gezegenimizin kaynaklarından ve tekstil işçilerinin hayatlarından çalındığını görüyoruz.
Estetik akımının kurucularından yazar Oscar Wilde 19. yüzyılın ortalarında moda olgusu ilk sinyallerini verdiği bir dönemde "Moda o kadar sıkıcı bir şeydir ki altı ayda bir kendini yenilemek zorunda kalır." derken modanın değişim itkisinin sezonsallığından kaynaklandığını öngörmüştü.
Oysaki, bir giysinin yaşam döngüsü kullanım ömrü ile sınırlıydı, ta ki kapitalist sistem kullanım değerinin yerine değişim değerini yerleştirene kadar.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok