Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Steven Best

Postmodern Teori yazarı
Yazar
8.2/10
12 Kişi
60
Okunma
6
Beğeni
2.625
Görüntülenme

Steven Best Sözleri ve Alıntıları

Steven Best sözleri ve alıntılarını, Steven Best kitap alıntılarını, Steven Best en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Anlamın anlamı sonsuz imadır."
Sayfa 37 - DerridaKitabı okudu
"Önem vererek aramamız gerekenler benzerliklerden ziyade farklılıklardır."
Sayfa 23 - BarracloughKitabı okudu
Reklam
Sonuçta postmodern söylemler, modern söylemlerle ve pratiklerle bağlarını kopartan yeni sanatsal, kültürel ya da teorik perspektifleri ifade eder. Bu "post" önekinin konulduğu terimlerin hepsi de moderni izleyeni ve modernden sonra geleni tarif eden arı arda gelişin birer işareti olarak işlev görür. Böylelikle postmodern söylem tarih, toplum, kültür ve düşüncedeki anahtar niteliği taşıyan bir dizi değişimi betimleyen dönemleştirme terimlerini içerir. Postmodern söyleminde içerilen karışıklık, farklı alanlar ve disiplinlerdeki kullanımlarının ve postmodern söylem üzerine yazan birçok teorisye- nin ve yorumcunun çoğu zaman birbiriyle uyuşmayan tanımlar ve anlayışlar sunmalarının ve bunların genellikle yeterince teori- leşıirilmemiş olmasının bir sonucudur. Üstelik, bazı leorisyenlerin ve yorumcuların postmodern terimini yeni fenomenleri ifade etmek için betimsel olarak kullanmalarına karşılık, bazı başkalarıysa bu terimi kural koyucu bir tarzda kullanmakla ve yeni teorik, kültürel ve politik söylemlerin ve pratiklerin benimsenmesini kışkırtmakladır.
Evren diyalektik değil: Denge durumuna değil, aşırılıklara doğru hareket eder; uzlaştırın) ya da senteze değil, radikal bir çatışkıya adanmıştır. Vc Kötülük ilkesinin aynısıdır. Kötülük ilkesi nesnenin tekinsiz dehasında, arı nesnenin esrik biçiminde ve özne üzerinde sağladığı muzaflerane.stratejide dışavurulur
Özgül olarak söylenirse, postmodern teori, teorinin gerçekliği yansıttığı yollu modern inancın ve temsilin (representation) eleştirisini yaparak, teorilerin kendi nesneleri üzerine en iyi ihtimalle kısmi perspektifler sunduğunu ve dünyaya ilişkin tüm bilişsel (cognitive) temsillerin tarihin ve dilin dolayımından geçtiğini savunan "perspektifçi" ve “görecelikçi" konumlara yerleşir.
Bugünlerde amacımız ne olduğumuzu keşfetmek değil, ne olmuş isek onu reddetmek olmalı.
Reklam
Nietzsche/Soykütlüğü
Foucault 1970 yılında arkeolojiden soykütüğüne geçişi gerçekleştirmeye başladı ve bu sayede maddi kurumlan ve iktidar biçimlerini daha uygun bir şekilde teorileştirmeye başladı. "Dilin Söylemi" başlıklı yazısında, "ister denetimin sınırları içerisinde, isterse bu sınırların dışında olsun, söylemin etkin formasyonu"na i- lişkin yeni soykütiiksel analiz tarzını kullanmaktan söz eder (1972: 233). College de France’da verdiği dersin bir özetinde (1970-71), daha önce yaptığı arkeolojik çalışmalarının şimdi "bilgi istenciyle bağlantılı olarak" ve bunun yarattığı iktidar etkisiyle ilişki içinde yürütülmesi gerektiğini bildirmişti. Foucault, 1971 tarihli "Nietzsche, Soykütüğü ve Tarih" başlıklı yazısında, kendisinin yeni tarihsel metodunu şekillendirecek olan ve daha sonraki önemli kitabı Discipline and Pıtnish'te (Hapishanenin Doğuşu) (1979; orijinal basımı 1975) olgun biçimiyle ortaya çıkan merkezi Nietzscheci iz- lekleri analiz eder.
Bizim temel sorunumuz, eşitsizliklere karşı mücadele etmeye ve tabi kılma ilişkilerini değiştirmeye yönelmiş bir kolektif eylemin ortaya çıkarılmasının söylemsel koşullarını tanımlamaktır.
M odem teorinin neredeyse tamamında gereğinden fazla Kıtalleştirici ve pozitivisı akımlar olsa bile, bizzat modem teori içerisinde pozitivizme, bilimciliğe ve indirgemeciliğe karşı çıkan eleştiriler de vardır.
Aydınlanma felsefecilerinin on sekizinci yüzyılda formülleştirdiği modernlik projesi, nesnel bilim, evrensel ahlâk ve hukuk ile özerk sanatı kendi iç mantıkları uyarınca geliştirme yönündeki çabalarından oluşuyordu. Bu proje aynı zamanda bu alanların her birini kendi içrek (e- soteric) biçimlerinden kurtarmayı amaçlıyordu. Aydınlanma felsefecileri bu uzmanlaşmış kültür birikimini gündelik hayatın zenginleştirilmesi için -yani, gündelik toplumsal hayaUn rasyonel olarak örgütlenmesi için- kullanmak istiyorlardı
108 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.