Süleyman Duman

Kütahya-Eskişehir yazarı
Yazar
9.0/10
6 Kişi
30
Okunma
3
Beğeni
587
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

3 okur beğendi.
30 okur okudu.
1 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Zaferin bin tane babası vardır; ancak mağlubiyet yetimdir.”
Sayfa 9 - Kronik, 2. Baskı | ÖnsözKitabı okudu
Tüm subay ve askerler yırtılan üniformalarını yenisinin verilmeyeceğini bildiklerinden “yamalık” diye tabir edilen kumaşla kendi üniformalarının yırtıklarını yamıyorlardı. Aslında bakılırsa her yamalık bir şehidin hatırasıydı üzerlerinde. Toprağa verilmeden önce eğer üniforması yeniyse ya değiştiriliyor veya yama yapabilecek kadar bir parça kumaş kesiliyordu. Yokluk acı da olsa çareler üretmelerine sebep olmuştu.
Sayfa 53 - Kronik, 2. Baskı | Kütahya Muharebeleri, 1inci Grup BölgesiKitabı okudu
Reklam
Muharebeleri Ankara’dan izleyen Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa’yla görüşmek, cephedeki durumu bizzat görmek ve mümkün olduğu takdirde birliklerle yakından temas etmek üzere Batı Cephesi’ne gitmeye karar verdi. Bunun için Batı Cephesi Komutanı’na çektiği telgrafta bu konudaki düşüncesini şu şekilde bildirdi: “Şimdi Ankara’dan hareket etmek üzere bulunan bir trenden faydalanarak zatı devletiyle gelip görüşmek istiyorum. Sıkıntı verir miyim? Cevabınızı makine başında bekliyorum. Salih Beyi de beraber alacağım.”
Sayfa 245 - Kronik, 2. Baskı | Kütahya Muharebeleri, 17 Temmuz 1921 Mustafa Kemal Paşa CephedeKitabı okudu
"Ordunun elinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde ne doğru düzgün malzeme ne de ulaşım aracı vardı. Tümenlerin ulaşım araçlarının büyük bir bölümü de halka ait kağnı ve ot arabalarından oluşuyordu."
Sayfa 26 - Kronik KitapKitabı okudu
"Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'nın (İsmet İnönü) karargâhı Eskişehir'in hemen batısında bulunan Karacahisar köyündeydi. Bu köy aynı zamanda yedi asır evvel Osman Bey'in Selçuklu hükümdarından aldığı bağımsızlık buyrultusunu okuttuğu yerdi."
Sayfa 15 - Kronik KitapKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
384 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kütahya-Eskişehir
Kabul edelim ki tarihle fazla ilgilenen bir millet değiliz. Tarihi merak etmiyoruz demiyorum zira hemen hemen herkesin dilinde bir tarihi söylem dolaşmakta son zamanlarda. Tarih üzerine konuşmalarımız genellikle siyasi söylemlerden, ideolojik nutuklardan ve kahve muhabbetlerinden öteye gitmiyor. Gidemiyor, çünkü merak ettiğimiz konular üzerine
Kütahya-Eskişehir
Kütahya-EskişehirSüleyman Duman · Kronik Kitap · 202130 okunma
384 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Daha önce enine boyuna yazılıp incelenmemiş olan bu yenik savaşımızı emekli komutanımız
Süleyman Duman
Süleyman Duman
'da girişteki “Zaferin bin tane babası vardır; ancak mağlubiyet yetimdir.” sözleriyle anlatıyor. Daha önce üstüne düşülmemiş bir savaşı astsubay emeklisi meslek kimliğiyle yazmak büyük bir yetenek ve özveri istemiştir ki yazarımız bunu başarmış. Elbette tarih ya da coğrafya profesörü tadını alamazsınız fakat meslek kimliğini düşünerek kitabı okursanız yenik savaşımızdan almanız gereken bilgileri, dersleri ve muharebe bilgisini fazlasıyla alabilirsiniz. Harp Tarihi dalında, hatta özellikle Milli Mücadele Tarihi yandalında okuma yapmak isteyen tüm okurlara önerilir.
Kütahya-Eskişehir
Kütahya-EskişehirSüleyman Duman · Kronik Kitap · 202130 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
Zaferin bin tane babası vardır; ancak mağlubiyet yetimdir.
Öncelikle bu vatan uğruna can veren şehitlerimizin ruhları şâd olsun. Millî mücadele dediğimizde hepimiz Sakarya ve Büyük Taarruz'u hatırlar, onlara sahip çıkarız. Ancak O savaşların galip kahramanları aynı zamanda Kütahya'da, Eskişehir'de bitap düşmüş vatan evlatlarından başka kimdir ki? Kitap tamamen Kütahya-Eskişehir muharebelerine odaklanmış bir eser. Cepheyi tüm detaylarıyla okurla buluşturan yazar bunu yaparken sadece bizim tarafımızdan bakmakla kalmamış, Yunan tarafının gözüyle de bakmayı ihmal etmemiş. Kitap tam bir saha araştırması denilecek şekilde hayatın içerisinden birebir gerçeklerle örtüşecek biçimde hazırlanmış. Ancak bazı durumlar okuru -en azından beni- oldukça yorabiliyor: Yazar tamamen saha araştırmasını kitaplaştırmış. Kurgularken edebî yön biraz eksik kalmış. Evet, bu bir tarih araştırma kitabı ancak kurgularken edebî yöne biraz eklemeler yapılsa okuru rahatlatabilirdi diye düşünüyorum. Sürekli askerî terimler kullanılması, ordu birliklerini tek tek incelemesi bir süre sonra hem göz yoruyor hem akıl bulandırıyor. ''Kim kimdi? Kim nereye gitti? Şu an hangi çatışmayı okuyorum?'' soruları aklı çelmeye başlıyor. Kısaca toparlayacak olursam: Eğer askerî tarihi seviyorsanız, çok detaylı bir bilgi edinmek istiyorsanız size göre bir kitap. Ancak yüzeysel bir şekilde bilgi edineyim temel atayım gibi bir düşünceniz varsa sizi yorabilir.
Kütahya-Eskişehir
Kütahya-EskişehirSüleyman Duman · Kronik Kitap · 202130 okunma