Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

8.8/10
38 Kişi
189
Okunma
10
Beğeni
3.502
Görüntülenme

Temuçin Faik Ertan Gönderileri

Temuçin Faik Ertan kitaplarını, Temuçin Faik Ertan sözleri ve alıntılarını, Temuçin Faik Ertan yazarlarını, Temuçin Faik Ertan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
23 Nisan 1920
Yeni seçilen ve İstanbul’dan gelebilen mebusların katılımıyla, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da ilk toplantısını yapmıştır. Birinci TBMM, Cuma günü, namazı müteakip, dualarla açılmıştır. Amaç, İstanbul’daki çevrelerin Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki Anadolu hareketinin dine karşı olduğuna dair propagandalarını boşa çıkarmaktır.
Sayfa 107 - Siyasal Kitabevi
İstanbul’un işgali 16 Mart 1920
İstanbul’un işgali, artık bu kentin vatanseverler için yaşanılmaz bir şehir olduğunu göstermiş ve tek umudun Ankara olduğunu kanıtlamıştı. Bu nedenle işgali izleyen günlerde, İstanbul’dan Ankara’ya yoğun bir aydın, subay ve bürokrat göçü başlamıştı.
Sayfa 107 - Siyasal Kitabevi
Reklam
Ankara
Ankara halkının Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına sahip çıkması ve desteklemesi de, bu kentin merkez olarak benimsenmesini olumlu yönde etkilemiştir.
Sayfa 105 - Siyasal Kitabevi
Türk çağdaşlaşması veya modernleşmesi denildiğinde, Osmanlı Devleti'nin son yüzyılı ile günümüze değin devam eden süreç akla gelir. Bu süreç çok sayıda devlet adamı, aydın, sivil ve askeri bürokrat sahneye çıkmakla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk, sürece damgasını vuran kişi olmuştur.
9. Ordu Müfettişi (Samsun’a çıkış)
İttihat ve Terakki Cemiyeti’nden ayrılmış olması, Çanakkale cephesindeki başarısı, bir süre padişahın yaverliği görevinde bulunması ve hepsinden önemlisi gerçek amacını vicdanında milli bir sır gibi saklaması, Mustafa Kemal Paşa’nın bu göreve atanmasında etkili olmuştu.
Sayfa 93 - Siyasal Kitabevi
304 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitabın en beğendiğim yanı, Cumhuriyet sürecini Türk Aydınlanması'nın ilk kıvılcımlarından itibaren anlatmaya başlaması oldu. Süreci anlamak açısından oldukça yardımcı olur. Ancak, eksik bulduğum nokta özet bilgi vermek amacıyla atlanan noktalar oldu. Mesela silahlı mücadele noktasında Kuvayı Milliye'den kısaca bahsedilmesi ve Kütahya-Eskişehir muharebelerinin hızlıca geçilmesi gibi noktalar can sıkıcı
Başlangıcından Günümüze Türkiye  Cumhuriyeti Tarihi
Başlangıcından Günümüze Türkiye Cumhuriyeti TarihiTemuçin Faik Ertan · Siyasal Kitabevi · 2011177 okunma
Reklam
Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti
Cemiyet, Sivas Valisi Reşit Paşa’nın eşi Melek Hanım ve arkadaşlarının öncülüğünde, 9 Aralık 1919’da Sivas’ta kurulmuştur. Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’na katılmasını simgeleyen cemiyet, Anadolu’nun pek çok yerinde şubeler açarak, topyekün mücadelenin yürütülmesine katkı yapmıştır.
Sayfa 85 - Siyasal Kitabevi
Sivil örgütlenmenin askeri kanadını dağınık olsa da Kuvayi Milliye oluştururken, siyasi nitelikli mücadele ise Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri yoluyla gerçekleştirilmiştir.
Sayfa 82 - Siyasal Kitabevi
Vahdettin, Heyet’e Mondros’a hareketinden önce, Hilafet ve Saltanata ilişkin hakların korunması karşılığında, bazı eyaletlere özerklik verilebileceği, bu özelliğin siyasal bir içerik taşımaması gerektiği ve özerkliğin yetersiz bulunması halinde bağımsızlığın da kabul edilebileceği yolundaki özel talimatını iletmiştir.
Sayfa 71 - Siyasal Kitabevi
1916 KÛTÜ’L AMARE ZAFERİ
Kutü’l Amare’yi ele geçiren ve buradan Bağdat yönüne ilerleyişe geçen İngiliz ordusu, Halil (Kut) Paşa’nın başarılı harekâtıyla kuşatılmıştır. Beş ay süren kuşatmanın ardından General Townshend komutasındaki İngiliz ordusu teslim olmak zorunda kalmış ve ardından esir alınmıştır. Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda büyük kızgınlığa yol açmıştır.
Sayfa 63 - Siyasal Kitabevi
215 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.