Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Wadah Khanfar

Wadah Khanfarİlk Bahar yazarı
Yazar
9.3/10
32 Kişi
195
Okunma
24
Beğeni
2.426
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

24 okur beğendi.
195 okur okudu.
80 okur okuyor.
193 okur okuyacak.
20 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yeni başlangıçlar böyle olurdu, ruhlarda bir azim duygusu uyandırır, gayret hislerini pekiştirirdi.
Sayfa 223 - Vadi YayınlarıKitabı okudu
Namaz ve cemaat Müslümanlarda bir disiplin şuuru ve ortak bilinç oluşturdu.
Sayfa 236 - Vadi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hz Peygamber de dünyayı değiştirdi, ancak esaslı bir farkla; egemenlik ve otorite uğruna değil bunu bir mesaj ve çağrı için yaptı. Hiçbir intikam duygusuna kapılmadan, otorite kavgasına tutuşmadan ve servet tekeli oluşturmadan dünyayı değiştirmeyi başardı.
Hz. Peygamber'in insan ve plan arasında benzeri görülmemiş bir ilişki kurmuş olmasıdır. Her bireyi planın bir ortağı ve sahibi haline getirdi, bu bireyler kendi rollerinin önemine inanarak ve kişisel iman saikleriyle hareket ediyorlardı. Hiç kimsenin diğeri üzerinde soy, servet ve iktidar yönünden üstünlüğü bulunmuyordu. Söz konusu ilişki, sahâberin genelinde bulunan üretkenlik, keşif ve girişim ruhunu gün yüzüne çıkarmıştı. Bu yüzden anlaşma yapmak suretiyle belli bir kabileye bağlanmış kişinin (mevla) öne sürdüğü görüşün asil bir soya mensup diğerince benimsediğine tanık olursun, henüz yeni Müslüman olmuş birinin eski bir sahâbîye komutanlık ettiğini görürsün, genç birinin görüşünü dile getirdiğini ve deneyim sahiplerinin buna kulak verdiğini seyredersin. O dönemde ne Arap memleketlerinde ne de dünyada tüm bu örneklerin bir benzeri bulunmuyordu.
Sayfa 486 - Vadi YayınlarıKitabı okudu
İslam'ın mesajı, insanlık mirasından kopmaksızın önceki semavi mesajların varisi olarak geldi. Çünkü önceki mesajlar da İslam'ı temsil ediyordu. Tek farkları zaman ve mekanla sınırlı olmalarıydı. Muhammed b. Abdullah'ın mesajı ise bu mesajların temeli ve tamamlayıcısı olup onlar için bir kök mesabesindeydi. Daha önce geçen mesaj ve şeriatlar bu kökten uzanan birer dal konumunda olup onu bir bütün olarak temsil etmiyorlardı. Çünkü İslam, insanlığın gelişiminin belirli dönemlerinde gelmişti. Ancak Muhammedi dönemine geldiğinde İslam artık tamamlanmış bir din idi. Zira insanoğlunun bilinci artık kemale ermişti ve insanlık bu mesajı yüklenmeye hazırdı.
Sayfa 23
Allah, peygamberine; nebi ve resûllerin en sonuncusu olduğunu, kendisinden sonra yeniden peygamber göndermeyeceğini, onun risâletinin Allah'ın insanlara verdiği son mesaj olduğunu, bu mesajın zamanin geçmesiyle bozulup gitmek bir yana dursun her nesle uyum sağlayarak yenileneceğini haber vermiştir. Bu bakış açısına göre İslâm gelecekte yașar. Dolayısıyla gelişmesi, bir yandan mevcut zaman dilimiyle sıkı bir irtibat hâlinde bir yandan da yüzü geleceğe dönük olması gerekiyordu. Tam da bu noktada, zamanda yükselen insanî yörüngede İslâm'a itici güç kazandıran eșsiz bir denklem geldi. Bu denklem, dinin temel sabiteleri ve gelişen insan akli arasında kurgulanmıştı, değişmez naslar ve değisebilen mana arasında inșa edilen sürekli bir etkileșimden ibaretti. Bu sayede hayatın zaman içindeki akışına ayak uydurabilecek yaşayan bir düşünce üretilebilecekti. Bu bakış açısı göstermektedir ki, İslâm yaşayan bir yapıdır ve bu yapının gelişimi hiçbir zaman sekteye uğramaz. Herhangi bir zaman diliminde, insanlığın maruz kaldığı bir probleme çözüm üretirken tökezlemez. Eğer İslâm'ın kriz içerisinde olduğu izlenimi uyandıran bir döneme rastlarsak bu durum bize, dinin temel sabiteleri ve gelişen insan aklı arasında kurgulanan etkileşim denkleminin bozulduğunu gösterir. Temel sabiteler tam ve eksiksiz olduğuna göre mesajın kendisi değil, mesajla mükellef klınan akıl bir kriz ve durgunluk yaşıyor demektir..
İlk Bahar
İlk Bahar
Bir Takım Notlar -İlk Bahar-
Kitabı bir hocamız eşliğinde grup halinde tahlil ediyoruz. Bugün kitabın iki bölümünü tahlil ettik. Buna dair almış olduğum notları paylaşacağım. Geleceğe Hicret °Hicretler hep batıya yönelik olarak yapılıyor. İlerleme yönü hep batı olarak görülüyor. Doğuya yapılan ilerlemelerde dahi rota hemen batıya çevriliyor °Efendimiz, Medine'ye hicret ederken kendine bir sığınak aramıyordu. Daveti yöneteceği stratejik bir başkente ihtiyacı vardı. °Müslümanlar putperestlerle, Yahudilerle ve Hrıstiyanlarla karşılaşma yürüttüler. İslam'ın cihanşumül din olması için bu karşılaşmalar önemliydi. Mekke'de kalınmış olsa bu gerçekleşmezdi. °Hz.Ali başkenti Kufe'ye taşıdı. Irak bir Arap bölgesi değildi, Pers bölgesiydi. Hz.Muaviye Şam'a taşıdı, Şam bir Roma şehriydi ve Kuzey Afrika'ya açıldı. Yüzleşme sağlayanlar ileriye gitti. °İslam'da taşa toprağa kutsallık atfedip vatan diye sevip bağlanma durumu yoktur. Fransız İhtilali ile ortaya çıkan bir durumdur. Allah bizi nerede görevli kılmışsa orayı severiz. °İslam kültürlere saygılı bir şekilde fetihler yaptı. Helal olması şartıyla karşılaştığı kültürden her şeyi alır. Bugün biz bir adamı alıp tek düze bir kalıba sokmaya çalışıyoruz. Hz Peygamber Medine'yi bir Mekke yapmaya çalışmadı.
İlk Bahar
İlk Bahar
Reklam
Özünde tevhit bulunan ahlâk temelli küresel bir sistem inşa etmektedir.
İlk Bahar
İlk Bahar
vildan binici

vildan binici

@v_bnc
·
07 Ekim 2022 20:31
Son mesaj
yeni bir küresel inkılap uğruna insanlık pranga ve hudutlarından kurtulmalıydı.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
589 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
52 günde okudu
Stratejik ve İlkesel bir Siyer Okuması
İslam ilimlerinde, rivayet yöntemi her dönemde merkezi bir konuma sahip olmuş ve yöntemin bir gereği olarak olay hakkında verilmiş olan haber, o haberi veren kişinin kişisel yetkinliği ve kişi sayılarının ardından ikincil öneme sahip olmuştur. Bu durum islamın ve dahi umumi anlamda dinlerin güven merkezli yapılarına ilkesel bir paralellik
İlk Bahar
İlk BaharWadah Khanfar · Vadi Yayınları · 2020195 okunma
512 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
172 günde okudu
Allah Resülünü yeniden tanımak:
Eser, Hz. Peygamberin hayatını  klasik bir siyer edasıyla anlatmaktan çok daha öte, ulvi bir gâye çerçevesinde kaleme alınmıştır. Bu amaç, sevgili resülün risalet sorumluluğu boyunca muhatab olduğu çok boyutlu çok renkli sorunlara karşı, insan olma vasıflarıyla gösterdiği refleks, bilinç ve stratejik planları, kendi dönemi içerisinde değerlendirip
İlk Bahar
İlk BaharWadah Khanfar · Vadi Yayınları · 2020195 okunma
512 syf.
9/10 puan verdi
HZ.PEYGAMBER’İN STRATEJİK METODUNUN İLKELERİ Wadah Khanfar “İlk Bahar” ismini verdiği siyer kitabını “Hz. Peygamber’in Hayatına Dair Stratejik ve Siyasi Bir Okuma”ya bir davet olarak yazmış. Klasik siyer kitaplarında görmeye aşina olduğumuz okumalardan farklı olarak karşımıza çıkan ezber bozan bir kitap diyebilirim. Tanıtmaya çalıştığımız eser,
İlk Bahar
İlk BaharWadah Khanfar · Vadi Yayınları · 2020195 okunma