Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yılmaz Kurt

Yılmaz KurtOsmanlıca Dersleri 1 yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.3/10
20 Kişi
102
Okunma
9
Beğeni
1.542
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Yılmaz KURT 1971 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni; 1983 yılında DTCF Tarih Bölümü'nü bitirdi. 2003 yılınd doçent; 2009 yılında Profesör oldu. Tarih Bölümü Başkanlığı ve Osmanlı Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Türk Tarih Kurumu, Çukurova Tarihinin Kaynakları dizisinde 6 kitabı yayınlandı. Osmanlıca Dersleri 1 kitabı 25. baskısını yaptı. Evli ve 2 çocuk, 5 torun sahibidir.
Tam adı:
Prof. Dr. Yılmaz Kurt
Unvan:
Türk Akademisyen ve Yazar

Okurlar

9 okur beğendi.
102 okur okudu.
5 okur okuyor.
34 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Şimdilerde ulufeli kul topluluğunun sayısı arttığından kul çoğaldıkça masraf çoğaldı; vergi çoğaldıkça halka zulüm çoğaldı ve böylece bütün âlem harap oldu.
Sayfa 78 - AkçağKitabı okudu
Yüce divan katipleri, kalem sahibi, matematik bilir, kanun bilir, yetenekli ve çevre padişahlara mektup yazmaya güç yetirebilen kimselerdi. Defter-i Hakani ve Maliye kâtipleri konularında uzmanlaşmış, doğru, şuurlu ve sadakatli kimselerdi
Sayfa 44 - akçağKitabı okudu
Özetle şimdiki durumda fakir reayaya olan zulüm ve haksızlık bir tarihte, bir kıtada ve bir padişah memleketinde olmamıştır. Osmanlı topraklarından bir memlekette bir ferde zerre kadar zulm olsa ahiret gününde o ülkenin hükümdarına sorulur, vezirlerden sorulmaz. "Vezirlere sipariş ettim" demek âlemlerin Rabbinin huzurunda kabul edilebilecek bir cevap değildir. Zulme uğramışların soğuk feryatları sülaleleri harap eder. Dertli kimselerin gözyaşları dünyayı suda yok eder. "İnkar ile dünya ayakta durur, fakat zulm ile durmaz". Adalet ömrün uzun olmasına sebeptir. Fakirlerin durumlarının düzene konulması, padişahlar için cennete girme sebebidir. Bu söylediğim sözler benim değil, bilginlerin ve şeyhlerin sözleridir. Güven duyulmazsa onlardan sorulsun. Durum aynen bu şekildedir.
Sayfa 79 - AkçağKitabı okudu
Dişli harfler
Üste bir nokta varsa “nun”dur. Nun başta ve ortada diş üzerinde bir nokta şeklinde gösterilir. Sonda ise asli şeklinde görülür. Üstte iki nokta “te”dir. Üstte üç nokta peltek se’ dir. Altta bir nokta “be”; altta iki nokta “ye”dir. Altta üç nokta “pe”dir.
Sayfa 14
Eski sultanların şerefli zamanlarında büyük vezirler, beylerbeyleri, sancakbeyleri ve üzengi ağalarının hizmetlerinde olanlar, genel olarak satın alınmış köleleri olup âlemin sığınağı olan padişah hazretlerinin dirliğine mutasarrıf bir kişi kapılarında olmazdı. İki yönden zarara sebep olduğu için reaya kısmından ve çarşı halkından ulufeli hizmetkar dahi olmazdı. Birincisi raiyyet vergileri veren reaya ve reaya çocukları, vezirler ve vekiller hizmetinde olduğunda raiyyet vergileri vermekten uzak kalıp padişah hazinesine, zeamet ve tımar sipahilerine zarar olur. İkincisi, reaya-ki ata binip kılıç kuşanmayı alışkanlık hale getirmiştir- o lezzet dimağında yer tuttuğundan dolayı tekrar raiyyet olamaz.
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
456 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlıca Öğrenmek
Kitap yazılması sırasında öğrenciydim. Osmanlıca öğrenmeye başladığım ilk kitaptır. Yazarı da hocam. İlk zorluklarda neredeyse kitabı yeme noktasına geldiğimiz doğrudur. Alfabeler önemlidir.
Osmanlıca Dersleri 1
Osmanlıca Dersleri 1Yılmaz Kurt · Akçağ Yayınları · 201263 okunma
600 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlıca Öğrenmek
Kitap yazılması sırasında öğrenciydim. Osmanlıca öğrenmeye başladığım ilk kitaptır. Yazarı da hocam. İlk zorluklarda neredeyse kitabı yeme noktasına geldiğimiz doğrudur. Alfabeler önemlidir.
Osmanlıca Dersleri 2
Osmanlıca Dersleri 2Yılmaz Kurt · Akçağ Yayınları · 200019 okunma
·
Puan vermedi
Bir Anadolu hikâyesi... Yürekli, tertemiz ve gönlü bol Anadolu insanlarının irili ufaklı hikâyelerinden bir derleme... Aslında, aynı zamanda bizim hikâyemiz. Bizden olan, bizi anlatan, bizi biz yapan, neşeyle hüznün harmanlandığı hikâyeler...
Bir Bıldırcın Misali
Bir Bıldırcın MisaliYılmaz Kurt · Ötüken Neşriyat · 20060 okunma