Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yuriy Aşatoviç Petrosyan

Yuriy Aşatoviç PetrosyanSosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi yazarı
Yazar
8.0/10
6 Kişi
25
Okunma
2
Beğeni
648
Görüntülenme

Hakkında

Tarihçi, Doğu bilimci ve Türkolog Y. A. Petrosyan 20 Temmuz 1930’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde doğdu. 1952’de Leningrad Devlet Üniversitesi Doğu Fakültesi’ni bitirdi. 1956’dan itibaren SSCB Bilimler Akademisi Leningrad Şubesi’nde çalıştı. Doğu el yazmaları ve belgeleri fonunu yönetti. Bilimsel ilgi alanını Orta ve Yakın Çağ Türkiye tarihi, kültür tarihinin genel konuları ve Doğu metinleri oluşturuyordu. Manuscripta Orientalia adlı uluslararası derginin baş redaktörlüğünü yaptı. Çalışmalarıyla pek çok ödüle değer görüldü. 10 Aralık 2011’de hayata veda etti.
Unvan:
Tarihçi, Doğu bilimci ve Türkolog
Doğum:
Rostov-na-Donu, Rusya, 20 Temmuz 1930
Ölüm:
10 Aralık 2011

Okurlar

2 okur beğendi.
25 okur okudu.
2 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türk tarihinde toplumsal yasalar çerçevesinde sultanın egemenliğini düzenleme denemesine ilk kez Reşit Paşa'nın Tanzimat reformuyla girişildL Tanzimat'la ilgili çalışmalarda, Reşit Paşa'nın düşüncelerinin, Osmanlı İmparatorluğu'nda anayasacı dönüşümlerin başlangıcı olduğu, bu çalışmaların feodal-saltçı sultan yönetiminin ortadan kaldırılmasının ilk adımı niteliğinde olduğu nadiren görülüyor. Oysa Reşit Paşa yaşadı­ ğı süre içinde, "ülkenin kesin bir mahvoluştan biricik kurtuluş yolunu reformlarda gören", belli belirsiz bir şekilde de olsa, "Türkiye'nin Orta Çağ Doğu despotizmini reddetmek zorunda olduğu, can ve mal emniyetini güvence altına alacak ve yabancıların himaye bahanelerini ortadan kaldıracak yeni bir düzen kurmak zorunda olduğu" bilincine ulaşmış bulunan ilerici Türk memur ve entelektüellerinin temsilcisi ve ideolojik önderiydi; ölümünden sonra ise onlar için bir simge oldu. (169, s. 68). Buna, imparatorluk halklarının başlattığı ve giderek genişiernekte olan ulusal kurtuluş savaşlarıyla, Osmanlı İmparatorluğu'nun içine girdiği bölünme tehlikesini aydınların bu yolla hertaraf etmek istediklerini de eklemek gerekir.
Yol yapdi , köprü yapdi niye yaptı bre aptal oku anla.
Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalist devletlerin yarı­ sömürgesi haline gelmesinde en önemli etkenlerden biri de demir yolu yapımıydı. "Kilometre garantisi" ilkesine dayanan imtiyaz anlaşmalarının Osmanlı İmparatorluğu için son derece elverişsiz koşulları, demir yolu yapımını yabancı sermayenin Osmanlı İmparatorluğu'nu mali ve ekonomik boyunduruk altına almasında önemli bir araç haline getirdi. XIX. yy. sonuXX. yy. başlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda demir yolu yapımının tarihi, Lenin'in, emperyalizmin demiryolları yapımı­ nı ". . . milyarlarca sömürge ve yarı-sömürge insanını ezmenin bir aracına dönüştürdüğü"ne ilişkin değerlendirmesinin de açık bir kanıtıdır (16, s. 305). "Kilometre garantisi" adlı haracın ödenmesi, imparatorluk topraklarının üçte birinden daha çoğunda, kin dolu halktan toplanan aşar'la sağlanıyor ve bu ödemelerin tutarı yıldan yıla artıyordu. 1889-1908 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu "kilometre garantisi"ne hemen hemen 12 milyon lira (300 milyon frank) ödedi. . . Ki yalnızca ödenen bu parayla yüzlerce kilometrelik demir yolu yapılabilirdi. 1889-1914 yılları arasında "kilometre garantisi" altında ödenen parayı Türk hükümeti kendisi demir yolu yapımında kullansaydı, 1400 kilometreden daha uzun bir demir yolu yapabilirdi (177, s. 166). Bu rakamın önemini kavrayabilmek için Osmanlı İmparatorluğu'nda yabancı sermayedarlar tarafından bütün demir yolu yapımı süresince (XIX. yy. ortalarından Birinci Dünya Savaşı'na dek) hepi topu 4000 kilometrelik yol yapıldığını belirtmek gerekir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Reklam
Namık Kemal'in şu dizeleri de Türkiye'de hep yurtseverlik duygusunun doruğu olarak görülmüştür: Ölürsem görmeden millette ümid ettiğim feyzi Yazılsın sengi kabrime vatan malızun ben malızun (109, s. 19) Başka bir şiirinde de Narnık Kemal, eğer vatan yok olursa, insana yapacak tek şey kaldığını yazıyordu: vatanla birlikte ölmek (109, s. 21).
Sayfa 151Kitabı okudu
Jöntürkler, 1908 Temmuz-Ağustos aylarında Türkiye işçi sı­nıfının ilk gösterilerini de bastırdılar. İstanbul'da kömür hamallarının, İzmit ve Eskişehir'de demir yolu işçilerinin, İzmir'de liman işçilerinin grevleri ordunun yardımıyla durduruldu. Fiilen tam olarak Jöntürklerin denetiminde olan sultan hükümeti, Eylül-Ekim aylarında
Sayfa 342Kitabı okudu
Jöntürklerin ideolojik görüşlerinde Türkçülük, Türk kültürünün gelişmesine duyulan ilgi biçiminde ortaya çıkıyordu. "Yeni Osmanlılar"ın Türk edebiyat dilini halk diline yakınlastırma ve bu dili "Türkleştirme" uğrunda verdikleri mücadeleyi sürdürme isteği, bu ilginin belirtilerinden biriydi. Örneğin, Sezai Bey, Şura-ı ummet sayfalarında halkın anlayabileceği dili savunuyor, Türk halkının eğitilmesi için bunun en önemli ko­ şul olduğunu kabul ederek edebiyatçıları, Orta Çağ Türk edebiyat yapıtlarının dilinden vazgeçmeye çağırıyordu (231, s. 201). Jöntürklerin ideolojisinde milliyetçilik bilincinin pırıltısının görüldüğü bir başka yer de Anadolu'ya duydukları ilgiydi. Hatta Jöntürk gruplarından biri, Kahire'de 1902'de, Anadolu gazetesini çıkarıyordu ve gazetede Anadolu'dan "Türklerin eski toprağı", despotizmin boyunduruğu altında bunalan "mukaddes vatan" diye söz ediliyordu (231, s. 201).
Sayfa 306Kitabı okudu
Garanti vermeden olmuyormuş demek ki :)
Kitap okumanın en güzel yanı geçmişin yollarında yürüyebilmek iken üzücü yanı ise geçen zamana rağmen bazı yanlış uygulamaların değişmediğini görmektir.
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Versin Bilali Alsın İktidarı - Devlet Bahçeli - 15/10/2015
1906 yılında, sultanın ağır hasta olduğu ve artık sonunun geldiği yolunda söylentiler yayılmaya başlayınca örgütün Türk halkına seslenen özel bildirisi dağıtıldı. Bu bildiride, sultanın ölmekte olduğu ve öldüğü günün "Türk halkı için büyük bir bayram olacağı" söyleniyordu. Bildiri, sultanın suç ortaklarının, tahtın yasal varisi Prens Mehmet Reşat yerine Abdülhamit'in oğlu Burhanettin'i geçirme girişimlerine karşı çıkmaya çağırıyordu. s. 258
Yuriy Aşatoviç Petrosyan
Yuriy Aşatoviç Petrosyan
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
JönTürk Hareketi
"Neyi yıkmaları gerektiği konusunda hemfikir olan bu insanlar, neyi kurmaları gerektiği konusunda birbirlerinden son derece ayrıydılar." Osmanlı kurtuluş hareketlerini en iyi özetleyen cümle bu olabilir. Gerçekten de ülkeyi yeniden anayasal düzene geçirmeyi hedefleyip başarılı olan bu insanlar, sonrasında yaşadıkları fikir ayrılıkları ve programsızlık sebebiyle kazanılan zaferi yarım zafer haline getirmişlerdir. Bu konulara ilgi duyan kimseler için okunmasını tavsiye edebileceğim güzel bir çalışma olmuş.
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Sosyalist Açıdan Jöntürk HareketiYuriy Aşatoviç Petrosyan · Yordam Kitap · 201625 okunma
368 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Çeviriden kaynaklı birtakım yanlışlar olmakla beraber oldukça güzel bir inceleme kitabı. Osmanlı'nın son devrindeki ihtilalci fikirleri, devrimci kişilikler üzerine olan saptamaları oldukça iyi. Vakit kaybetmeden okuyun, okutturun.
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Sosyalist Açıdan Jöntürk HareketiYuriy Aşatoviç Petrosyan · Yordam Kitap · 201625 okunma
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
"Sosyalist açıdan jöntürk hareketi " Jöntürk hareketinin 1870 lerden başlayarak geçirdiği evrimi anlatan derleyici, toparlayıcı, açıklayıcı bir kitap. Kitap 1860-1870 li yıllarda Osmanlı Devletinin sosyal, ekonomik ve siyasal yapısını anlatarak başlıyor. Bu tarihlerden itibaren aşama aşama ülkenin nasıl yarı- sömürge bir devlete
Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi
Sosyalist Açıdan Jöntürk HareketiYuriy Aşatoviç Petrosyan · Yordam Kitap · 201625 okunma