Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Zeki isimli okurun asıl gönderisini gör
Karakedi okurunun profil resmi
ben de kitabı yeni okumaya başladım. --> Kullanılan Hadislerin yaşandığı olaylar bazen gözardı edilerek anlam ve zaman bütünlüğü kaybettirilmiştir. demişsiniz. zaman bütünlüğü tabii ki korunsun ama korunmak zorunda mı? ayetler allahın kelamı, hadislerden peygamberler peygamberi, son peygamberin sözüyse zamandan ar'ı olmak ve yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde kolay anlaşılır olmak zorundadır. sen bugün ben kuranı'n bu bu ayetlerini almıyorum, bu bu hadisleri de saymıyorum diyebilir misin? diyemezsin. bunlar allahın kelamı olduğuna göre bundan 50bin yıl sonra da, 50 milyon yıl sonra da geçerli olmalı. zamandan bağımsız olarak tüm zamanlarda, tüm insanlar tarafından anlaşılabilir ve tüm toplumlar tarafından uygulanabilir olması lazım. bence burada sen kendi kendini "dezenforme" etmişsin.
Zeki okurunun profil resmi
yorumunuz için teşekkür ederim. zaman bütünlüğü tüm metinler için korunmak zorundadır. Buna etimoloji deniyor. her kelime veya her deyiş, her dönemde aynı anlamı ifade etmiyor malesef. Peygamberlerin zamandan arı olmak yada global bir norm oluşturmak zaman ötesi gerçekleri konuşarak insanlara sadece kendi zamanları değil tüm zamanları kapsayacak bilgiler vermek zorunda olduklarını neden beklediniz onu anlayamadım. Kuranda geçen birçok peygamber kendi zamanı hatta coğrafyasının dışını bile görmeden peygamberlik yapmıştır. kaldı ki peygamber sayısı sadece kuranda geçenlerle sınırlı değil, aksine 100-200bin arası rivayet edilmektedir. Sonuçta peygamberler de insan ve peygamberlikle müşerref oluncaya kadar kendi zaman ve mekanlarında yetişmekle sınırlılar. kaldı ki insan üstü varlıklar olduklarını varsayalım; muhatap oldukları varlıklar insanlar. onlar kendi zaman ve mekanlarını aşıp küresel bir kültüre nasıl entegre olacaklar? daha doğru bir örnekle 500'lü yılların insanına 3000'li yılların normunu hangi kelimelerle anlatacaksın? bugün binlerce yılın birikimiyle oluşan normlar 50 yılda bir değişirken, Siz peygamberlerin mükemmel birer absolü olması gerektiğini savunarak islamın absolü olması gerektiğine, oradan da olamadığı kanısına varmaya çalışıyorsunuz. fakat öyle değil. islam sınırlamaktan çok yol göstericidir. Hadis konusuna gelince, Ayetlerin tabiki inkarı söz konusu değil, fakat sizin söylediğiniz kıstasların dışında zamanın dışında kalmışlık ayetler için geçerli değildir. Çünkü ayetler birşeylerin nasıl'ını açıklamaz. nasıllar günden güne değişebilir. Hadisler nasılları açıklamıştır. Namaz kılmayı ayetle, namaz nasıl kılınırı hadisle öğreniyoruz. birisi kalkıp peygamber bir şey için Allah'a kurban keserken yanında bulunurken, bir başkası da uzaktan peygamberin bir hayvanı devirip boğazladığını aktarsa, Turan Dursun gibilerde Muhammed durup dururken hayvan öldürmekten zevk alırdı işte kanıtı diye 2. kişinin rivayetini yazarsa buna dezenformasyon denir. kendimi neden dezenforme ettiğimi anlayamadım o yüzden? Bu kitap için söylediklerimin arkasındayım. Bu kitapla ateist olunmaz. ateizme hakarettir. Bu kitap sizi sadece kalitesiz bir islamafobik yapar.
Karakedi okurunun profil resmi
kısaca şunları söyleyeyim. islam zamandan bağımsız olmak zorunda. çünkü muhammed son peygamber, islam son din olma iddiasında. insan yeryüzünde 50 milyar yıl da yaşasa şeriat hukuku 50 milyar yıl sonraki yaşam şartlarını kapsayabilmeli. islam yol gösterici değil, bizzat dünyevi yaşamı düzenleyen ilkel bir hukuk sistemi. söylediğinizin aksine "nasıl"ı da tarif ediyor. hatta senkronize şekilde çalışıyor. müslümanlar bir yere cihad ediyor mesela, kafirleri kılıç zoruyla islam yapıyorlar. savaş sonunda ele geçen ganimetin "nasıl" paylaşılacağı soruyorlar, Allah ayet gönderiyor şöyle paylaşın diye. siz rivayetlere dayanıyor demişsiniz. aslında bunu sormak istiyorum. neden öyle dediniz? gördüğüm kadarıyla turan dursun, işlediği her olayla ilgili hadisi paylaşıyor. biz bu hadisleri rivayet olarak mı algılamalıyız? bilmediğim için soruyorum, benim ilgi alanım değil.
Zeki okurunun profil resmi
islam zamandan bağımsız zaten, ben lisanın sınırlarıyla çizilmiş çizgilerden bahsediyorum. tam da örnek verdiğiniz yerden gidelim. Ganimet ayetlerinde şuna şu kadar pay buna bu kadar pay verin diye sistematik olarak hiç bir yerinde göremezsiniz. oran olark verdiği tek yer ganimetin 5'te biri Allah rasülü, yakınları, yetim ve yolcuların hakkıdır. der. diğer ayetlerde, ganimet helaldir, ganimetlerden eşleri kaçanlara da verin, gibi ifadelerle çerçeve çizilir. Kuran'da sizin zannettiğiniz gibi "nasıl"ı eksiksiz anlatılan 2 olgu var birisi nikah, diğeri zekat. bunların hem ne olduğu hem nasılı eksiksizdir. nikah 2 şahit ister, eğer şahitlerden biri kadınsa 3 şahit ister, ne üzerine nasıl kabul edilir bunu söyler. ayetlerle detaylarını açıklar. bununda zaman dışılık bir durumu yoktur. Günümüzdeki evlilikten neredeyse farksızdır. islam dünyevi yaşamı düzenleyen ilkel bir hukuk sistemi söyleminizdeki ilkel kısmı sizin dünya görüşünüzden ileri geliyor olsa gerek. yoksa yukarıda belirttiğim gibi islam sadece 2 konuda çok nettir. haricinde müslümanın geçmemesi gereken sınırlar çizer, sınırların içini doldurmaz. ülkenizi kaç kişi yönetecek, yerel yönetimler kaç katman olacak bunları belirlemez, böyle bir kaygısı da yoktur. sizin kurduğunuz sistem ile örtüştüğü müddetçe, sisteminize müdahale etmez. Turan dursun özellikle sizin paylaştığınız Hz. Aişe ile ilgili çok tartışmalı (sahih-i buhari'de bolca farklı versiyonları olan) ifk hadisesi ve 9 yaşında evlenme durumlarıyla ilgili, kendi davasını destekleyecek en uç örnekleri paylaşmakla kalmıyor bir de o hadisleri bileyerek keskinleştiriyor, dezenformasyon dediğim şey bu. hadis inkar etmek; sünneti inkar etmek ve peygamberi, peygamberliği dejenere etmek demektir. Fakat hadisler nihayetinde rivayetler üzerine derlenmiştir. en önemlileri erken dönem diye geçen hicri 400'den sonra ortaya çıkmıştır. O zamana kadar toplu, sistematik hadis kaynakları yoktur. bunlar (kütübü sitte ) akademik çalışmalardır. Haliyle insan hataları ve "yoğurt yiyiş farklılıkları" oluşacaktır. Buhari 600 bin hadisten sadece 40bin'ini kitabına geçirmiştir. fakat buhari yüz yıllarca başka insanlar tarafından yorumlanmıştır. herkes farklı yorumlayacağı aşikardır. günümüzde artık bilginin kaynağına erişmek, sınırsız kaynak karşılaştırması yapabilmek mümkün olduğu için bugün buharinin ravileriyle başka ravileri karşılaştırıp olayın aslına inmek, buharinin sahih diye aldığı bazı hadislerin sahih olmadığını göstermek mümkün, bunda yanlış birşey de yok, fakat hadisleri bu günün dili ve algısıyla yorumlayıp, bugüne uymuyor dersek yarına elimizde birşey kalmayacağını da göz önüne almak zorundayız.
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.