192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
SIFIR NUMARALI YOLCU "Yaşam geri döndürülemez eşsiz anlar zincirinden oluşuyordu ve her şey birbirine, tekrar edilmemek üzere bağlıydı." "Zamanla beraber harekete geçiyor, organize oluyor, plan yapıyor, her saniye tükendiğini bildiğimiz hayatta iz bırakmaya çalışıyorduk." Yıl 2050 ve tüm dünyayı Gaya ismi verilen makina yönetiyor. Savaşlar, açlık ve salgın hastalıkları bitirmiş olsa da tüm kararlarımız, yiyeceğimiz yiyeceğe kadar onun tarafından belirlenmesi, takılan çip sayesinde duygularımızı bile bilen bir yapay zekâya bağlı olmak ürkütücü. Eseri okurken bilim kurgu filmi izliyor hissine kapıldım. Yazılanlar yakın gelecekte yaşanır gibi geliyor. Teknoloji hızla ilerliyor ve belki de tüm dünyayı bu eserde olduğu gibi makinalar yönetecek. Biz insanoğlu kafese kapatılmış bir köle gibi onun bizim için planladıklarını yaşayacağız. Umarım bu korkutucu şeyleri yaşamayız. Ben okuduklarımdan epeyce etkilendim, Sofya ile birlikte yaşıyor gibi hissettim. Hele ki bir de Gaya tarafından oluşturulan, kusursuz şekilde olan Han aklımı alt üst etti. Yapay zekânın kendini geliştirerek genel zekâya dönüşmesi, insanların artık ona müdahale edememesi... Ara ara bazen karşıt oldum, bazen hak verdim. Ancak aklım bulandı ve arafta kaldım. Hani derler ya her şeyin fazlası zarar diye. Bence teknolojide de geçerli bu. Ileri teknoloji korkutucu, belki insanlığın sonu... Güzel ve etkisinde kaldığım bir eser okudum. Yazarımızın emeğine yüreğine sağlık. Sevgiyle... #pınaryücelsarı #sıfırnumaralıyolcu #okudumbitti #yorum Pinar Yucel Sari AZ Kitap Yayınları
0 Numaralı Yolcu
0 Numaralı YolcuPınar Yücel Sarı · Az Kitap · 010 okunma
Yüzyıllar önce, insan türü yavaş yavaş bilgi biriktirebiliyor, siyaset ve ekonomi de sakin bir ritimde değişiyordu. Bugün bilgimiz aşırı bir hızla artıyor ve teoride dünyaya gitgide daha iyi anlıyoruz. Ancak aslında tam tersi gerçekleşiyor. Yeni bilgiler daha hızlı ekonomik, sosyal ve siyasi değişimlere neden oluyor; biz ne olduğunu anlama çabasıyla bilgi birikimini çoğaltıyoruz ve bu da daha büyük dalgalanmalara yol açıyor. Zamanla günümüzü anlamakta ve geleceği öngörmekte daha da zorlanır hale geliyoruz. 1016 yılında Avrupa'nın 1050'de nasıl bir yere benzeyeceğini tahmin etmek görece daha kolaydı. Şüphesiz hanedanlıklar yıkılabilir, işgal edilebilir ya da doğal afetler olabilirdi. Ancak 1050'de Avrupa'nın hala krallar ve rahipler tarafından yönetilen, çoğu sakini kıtlık, salgın ve savaşlardan perişan olmuş köylülerden oluşan bir tarım toplumu olacağı açıktı. Oysa 2016'da, 2050'de Avrupa'nın neye benzeyeceği hakkında hiçbir fikrimiz yok. Siyasi sistemin ne olacağını, iş gücü piyasasının nasıl yapılandırılacağını ya da çalışanların nasıl bedenlere sahip olacağını bile söyleyemiyoruz.
Reklam
-Size HPV aşısı yapacağız diyorlar. -Dünya sağlık örgütü diyor ki 2050 ye kadar insanların yüzde yetmişi kanser olacak. -İçimizdekiler de diyor ki bilim karşıtı cahil nasıl aşı olmazsın. (Hepsi bilim işte naparsın)
"En geç 2050 yılına kadar, şu andaki konuşmamızı anlayabilecek tek bir kişinin kalmayacağını hiç düşündün mü, Winston?"
96 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Günümüzden yaklaşık 2050 yıl önce yaşamış bir kişinin yazdıkları ve ortaya koyduğu tespitleri hala nasıl güncelliğini koruyabilir? Sanırım burda filozof kavramı ortaya çıkıyor. Tabi düşünen ve düşünce üreten insanların bunu yaparken mantıksal akıl yürütme yöntemlerini çok iyi gerçekleştirdiklerini ve insanı oldukça iyi analiz edebildiklerini görüyoruz. Bu da onları bir otorite ve yazdıklarını bir klasik haline getiriyor. Roma tarihinin en önde gelen simalarından Seneca birer küçük kitapçık ya da risale formunda yazdığı kitaplarında ( İş Bankası iki eseri bir kitapta yayınlamış) ciltlerce ya da sayfalarca kitaba tekabül edecek tespit ve analizlerde bulunmuş. Tekrar ve tekrar okunası bir eser olduğunu vurgulamak gerekiyor. Kısa gibi görünsede okunması için iyi bir zaman ayrılmasi gereken bir kitap olduğunu belirtmem gerekiyor sanırım. Herkese okuma serüveninde mutluluklar diliyorum.
Bilgenin Sarsılmazlığı Üzerine - İnziva Üzerine
Bilgenin Sarsılmazlığı Üzerine - İnziva ÜzerineSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,494 okunma
236 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Perilerin Fısıltısı Kalbinizi kıpır kıpır yapacak bir romanla sizlerleyim. Başladığımda bu denli heyecana kapılacağımı tahmin etmemiştim. Doğrusu fantastik okurlarını etkileyecek hayran bırakacak bir kitap. 2050 yılında geçen insan dünyası ve yer altı dünyası. Benimsediğim dünya perilerinki oldu. Element perileri, yaşlı periler birçok kurgusal karakter var. Yazar bir sonraki sayfaya sizi sürüklüyor. Tatlı bir dünya bir o kadar da karmaşık. Uzun zamandır bu tatta bir fantastik kurgu okumamıştım. Kitap iki ruhun alt üst olmasını, perilerin esrarengiz olaylar içinde birbirlerine karşı oynadıkları oyunlara bir insan kızın karışmasıyla işin rengi değişiyor. Kitabın gidişatı akıcı ve sürükleyici. Karakterlere aşık olmamak elde değil. Fantastik türde olmasının yanında romantizm izleri de taşıyor. İkinci romanı hevesle bekliyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Perilerin Fısıltısı ve Dört Beden
Perilerin Fısıltısı ve Dört BedenSedef Şimşek · Dorlion Yayınevi · 20233 okunma
Reklam
Birleşik Krallık, 2050 yılına kadar küresel ısınmaya olan katkısını sıfıra indirmeyi hedefliyor.
387 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Dünya liderlerinin danıştığı bir gelecekbilimci tarafından yazılan kitap önümüzdeki otuz yılı şekillendirecek sorular sorup yanıtlar veriyor. Gelecek bilimsel olarak öngörülebilir mi? Hangi teknolojiler gelecek yaşantımıza yön verecek? Yeni bir dünya savaşı olası mı? Demografik değişim hayatı nasıl etkileyecek? Dünyanın, Türkiye'nin kaderini belirleyecek Ortadoğu'da düzen ne olacak? .... Rusya, Doğu Avrupa'daki birçok ülkeyi ele geçirecek. ABD ve Rusya arasındaki mücadele 2020 yılında doruk noktasına çıkacak. Dünya demografik kış dönemine girecek. Nüfus 21. Yy. Sonunda 5-6 milyara düşecek. ABD, Ortadoğu'da dengeleyici rol oynaması için Türkiye'ye büyük yatırımlar yapacak. Türkiye yeniden süper güç haline gelecek. İsrail, çoğu Arap ülkesiyle Türkiye'nin arabuluculuğu ve güvencesi sayesinde barış anlaşması imzalayacak. Ayrıca kitapta Türk okuru için özel bir ön söz de var. Dipnot: Kitap ülkemizde 2011de basılmış ve yazarın bazı öngörüleri gerçekleşmiş durumda.
2050 İki Bin Elli
2050 İki Bin ElliDavid Passig · Koton Kitap · 2011360 okunma
Daha ilerisini biraz olsun görebildiysem bunu ancak devlerin omuzlarında durarak gerçekleştirebildim. Sir Isaac Newton
Tanrının geleceğin sırlarını insana açıklayacağı güne kadar insanlığın tüm bilgisi iki kelimeyle özetlenebilir: bekleyiş ve umut. Alexandre Dumas
Reklam
İlk tekerleği icat eden kişi aptaldı. Diğer üçünü icat eden dahiydi. Sid Caesar
Beyin bir paraşüt gibidir, sadece açık olduğunda iyi çalışır. James Dewar
Aerodinamik açıdan eşekarısının uçmaması gerekir ama o bunu bilmediğinden yine de uçar. Mary Kay Ash
Galileo dünyanın döndüğünü şiir gibi söyleseydi belki engizisyon onu rahat bırakırdı. Thomas Hardy
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.