Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anıl Şanlı

Kitap Bakımı
Rafta duran kitaplarımın duvara dayalı veya altta kalan kısımları bu şekilde oluyor. Bunun önüne geçmek veya bunları temizleyebilmek için neler yapıyorsunuz?
Reklam
Birbirimize Düşman
Şu anda Evrim Kuran'ın Onlar Göçtü Buradan isimli kitabını okuyorum ve kitapta bir bölüm yurtdışındaki bazı göçmenlerin yazdığı yazıları bize aktarıyor. Bu yazıların en büyük ortak özelliği dünyanın dört bir yanındaki gidilen ülkelerde Türklerin birbirlerinin yaşamını zorlaştırdığı. Şoktayım! Aklıma Gladwell'in Outliers kitabında aktardığı bir hikaye olarak İsrail'li bir göçmenin Amerika'da düşük bir işte çalışırken bir hemşerisi ile karşılaşıp iyi bir işe geçtiği geldi. Yurtdışında da birbirimize rahat vermiyoruz anlaşılan.
Damat Ferit Paşa Hükümeti Kuruluyor
Bugün Milli Mücadele Başlarken kitabındaki 2. bölüm olan "İşgaller ve Müdahaleler Karşısında Tevfik Paşa Hükümeti Güç Durumda" bölümünden alıntılar paylaştım. Yarın ise 3. bölümden yani "Damat Ferit Paşa Hükümeti İş Başında" isimli konudan dikkatimi çeken alıntıları paylaşacağım. 1919'a beraber bir yolculuk için sizi de bekliyorum :)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Milli Mücadele Başlarken, Alıntı Gönderiler
Selamlar, Mondros Mütarekesi'nden başlayıp Büyük Millet Meclisi'nin açılmasına kadar olan süreci ele alan ve olaylara yakın tarihli kaleme alınması sebebiyle iyi bir kaynak olduğunu düşündüğüm Milli Mücadele Başlarken isimli kitabı okumaya başladım. Bu okuma sürecimde kendime bolca not alıp bu notlarımda yer verdiğim alıntıları ve derlediğim olayları aynı zamanda burada paylaşmayı düşünüyorum (başladım). Bu konuda ilgili olan okurlardan takiplerini rica ederim, ilgili olmayan takipleştiklerime ise bir süre "ALINTI" gönderilerimi bu içerikler ile dolduracağımı belirtmek isterim.
2020'ler: 2'nin Yolu :)
Son günlerindeyiz yılın. 2021 burada belirlediğim hedefleri tutturamadığım bir yıl olsa da yeni kitaplar okuduğum, geçmişte yarıda bıraktığım hangi tür kitap varsa bitirdiğim bir yıl oldu. Özellikle de yarımları bitirmeye odaklandığım. 2022 bizlere yeni bir sayfa açarken ben de 2022 kitaplarım için yeni bir raf oluşturdum ve bu rafı doldurmaya başladım. İşte ilk kitaplarım; Milli Mücadele Başlarken - M. Tayyib Gökbilgin Ben Kirke - Madeline Miller Halka Dünya Tahtı - Larry Niven Kapıların Dışında - Wolfgang Borchert Bir Nefes Gibi - Ferzan Özpetek Başkan Babamızın Sonbaharı - Gabriel Garcia Marquez Kolera Günlerinde Aşk - Gabriel Garcia Marquez Bir İdam Mahkumunun Son Günü - Victor Hugo İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma - David Hume Yapay Zeka - HBR Must 10 Reads Bir Kılıç Üzerine Çıkarsamalar - Claudio Magris Onlar Göçtü Buradan - Evrim Kuran
Reklam
Yeni Yıl için Kitap Önerilerimiz
Selamlar herkese, Yeni bir aya, yılın son ayını girmiş olduk. Ne de çabuk geçti bir yıl daha, tabi 2020'ye göre biraz daha aktifti. Ufaktan yeni okuma listeleri de oluşturulmaya başladı diye düşünüyorum yeni yıl için :) Bu postta sizden kısa bir yorum ile birlikte öneri kitaplarınızı isteyeceğim. Herhangi bir kategori veya tarz söyleyerek kısıtlamak istemiyorum çünkü yeni liste ve sizin önerileriniz ile birlikte keşiflere açığım. Takvimi değiştirmeden önce de yarıda bıraktığım kitapları bitirme çabasındayım :)
Not Tutmak ve Kalıcılık
Araştırma-İnceleme-Tarih kitaplarını nasıl okuyorsunuz, notları nasıl tutup kalıcılığını kendinizce en üst düzeyde tutuyorsunuz? Ben genelde işaretleme kalemi ile çizme taraftarıyım ama sanki bu kategorilerdeki kitaplar için farklı bir yol izlemek akılda daha kalıcı olabilir. Bu konuda önerilerinizi, uyguladığınız yöntemleri benimle paylaşabilir misiniz?
"Reading Slump" ve Yeni Kitaplar
Hazırda Araştırma, Tarih veya Kişisel Gelişim kategorisine girer diyebileceğimiz kitaplar olmayınca diğer tür kitapları da okuyamıyorum. Romanları biraz araya sıkıştırır bir havam var sanırım. Bir de üstüne "Reading Slump" denilen kitap okuyamama dönemi geçirdim. Elimdeki kitapları okumadan yeni sipariş vermeme kararım vardı fakat içinden çıkılmaz bir döngüye girmeden alışveriş yaptım ve yeni kitaplarım bugün geldi: Aptalı Tanımak, Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım ve Milli Mücadele Başlarken. Yeni kitaplar umarım "Reading Slump"tan kurtulmamı sağlar.
Bana Bir Öneride Bulunur Musun?
Araştırma, İnceleme, Tarih ve "yazarı haricinde başkasına katkısı olan" Kişisel Gelişim tarzı kitapları okumayı açıkçası roman okumaktan daha çok seviyorum ve bu tür kitaplar okuma şevkimi daha çok getiriyor. Elim romanlara çok zor gidiyor ama araştırma kitaplarının arasında kaybolmamak için aralara tabi ki romanları, klasikleri de katıyorum. Sizin okuduğunuz, sevdiğiniz ve önerebileceğiniz bu tarz kitapları merak ediyorum. Eğer yoruma benim için önerinizi bırakırsanız çok memnun olurum :)
Şubat Ayı Listem
Şubat ayı kitaplarım geldi. Okuma açısından yoğun bir ay olmasını hedefliyorum. Şubat'ta okuyacaklarımı seçeceğim listem şöyle; -Atatürk ve Demokratik Türkiye (Halil İnalcık) -Homo Deus (Yuval Noah Harari) -Sakaya (Selim Erdoğan) -Beyaz Geceler (Dostoyevski) -Timur'un Sarayında (Sultaniyeli Johannes) -Var Mısın? (Doğan Cüceloğlu) -Amok Koşucusu (Stefan Zweig) -Deniz Feneri (Virginia Woolf) ve hala devam ettiğim; -Dava (Franz Kafka) -Halka Dünya Mühendisleri (Larry Niven). Hepsini okumak ne kadar mümkün olur bilinmez tabi ama bu listenin çoğunu raftaki yerlerine koymayı planlıyorum :)