Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yarınlar İçin

Panayır-Sur
Adam kaçarken panayırda önüne geleni tosluyor ve onları yerinden ediyordu.
Sayfa 39 - ebyKitabı okudu
Reklam
Panayır-Sur
Adam sokağa koşup “Deli var!Yetişin!Deli var! diye bağırmaya başlayınca herkes korktu.
Sayfa 39 - ebyKitabı okudu
Panayır-Sur
Ne kadar uğraşsanız,yumruklarını gözlerinden çekemezsiniz.O zaman gösterisini yeni bitirmiş cambazlar çadırı bir saatlık ara vermiş olan,kalın cam ardından çıkma,kabukları soyul bir deniz Kızı;yarı çıplak bir oyuncu koz, yarısı yörük bir palyaço;ağlayan çocuğun başına üşüşürlerdi.Ağlamasını kesmez, yumruklarını gözlerinden çekmezse,tıpkı çadırların resimleri gibi, bu çok çok amcaların da yüzlerinin çayır çayır çatlayacağımı,boyalarının yol yol toprağa akacağını anlamaya çalışırlar.
Sayfa 28 - ebyKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Panayır-Sur
Sarkık memeli,çekik gözlü deniz kozlarının;içlerinden uzun kulaklı korkak tavşanların fırladığı silindir şapkaların;boynuzlu,ateş ortasında kırmızı yüzleri sırıtan şeytanların;yan bellerinden aşağısını Golan’lara yedirmiş”zavallı peri kızları”nın;”Hindistan saraylarında mihracelerin incilere,elmaslara gark ettiği”süzük gözlü,lop etli “büyük rakkaseler”in Yağlı boya resimleri,her çadırın göze batan yerlerinde sallanıp durur.Bütün panayır çadırlarının resimleri,güneşte uzun zaman kalınca çatlar.Yağmurları yiyin ce de,boyları yol yol aşağı akar. Çocuklar,bu yüzden çadırlara yaklaşınca,yere çömelip bir ağlama tuttururlar.
Bizim’68
Deniz’in en sevdiği türküsü Ne ağlarsın benim Zülfiye siyahım Bu da gelir bu da geçer ağlama Göklere erişti feryadım ahım Bu da gelir bu da geçer ağlama Bir gülün çevresi dikendir hardır Bülbül gülün elinden ahuzardır Ne olsa da kışın sonu bahardır Bu da gelir bu da geçer ağlama
Sayfa 231 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Reklam
Bizim’68
Tutuklanan Deniz 22 şubatta serbest bırakılır.Deniz okuldan atıldı diye her yerde protestolar başladı ve yayıldı.
Sayfa 92 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
Türkiye’de ‘68’in dönüm noktalardan birisi,içinden siyasi karakterde, radikal ve örgütlü hareket çıktı. Kitle muhalefetinin,esas karakteri bakımından öğrenci hareketi olmaktan çıkıp,sosyal ve siyasal bir karakter kazandı.Deniz Üniversite’den atıldı.Ülkede siyasal ve sosyal rejimi sorgulama ve kitlesel mücadelesini bu boyutlarda sürdürmeye başladı.
Sayfa 88 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
“68’lerin dünyası sadece Türkiye’de değil dünyada,olduk- ça geniş çaplı gençlik hareketi- nin kurulu düzene Karşı tepkisi nin dünyasıydı. Amaç bir yeniyi arama,eski değerleri karşı çıkma.Ve sosyalizme bulma idi.
Sayfa 57 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
“Açlıkla Savaş Kampanyası”,Em peryalizmin Türk ulusunu kısırlaştırma planının bir parça- sı”olduğu gerçekçesiyle Filistin halkını destekleme gösterileri 1967 yılı ilkbaharını dolduran bu çeşitliliğe örnek olaylardır. Haziran 1967’de Amerikan 6.Filosu İstanbul’a gelir ve Filo Komutan tarafından Taksim’de ki anıta bir çelenk konulur ve ardından da anti-Amerikan gösteriler yapıldı.Herkes kendi adına mı yapmadı bütün ezilmişler için yaptı.Merhametlı olunmasa bunlar yapılır mı. Bunda bir var mı yok.
Sayfa 48 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim ‘68
Burada,190 yıl önce Amerika’- nın,emperyalizme Karşı başkaldırmış bir ülkeyken,bu- gün “az gelişmiş ülkeler karşısında onların topraklarını pazar yeri olarak elde tutma mücadelesi yapmakta” olduğu nu söylendi.
Sayfa 46 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Reklam
Bizim’68
Hukuk dışı düzene Karşı,köhnemiş düzene Karşı, feodalizm Karşı,özgürlükten yana,adaletten yana daha güzel bir dünya arayışı için bir başkaldırısı aydınların.
Sayfa 45 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
Bayer-Menderes iktidarına karşı kitlesel öğrenci eylemlerinin ge Şenel’lerinin devam ettiği,öğrencilerin düzenlediği bir çok protesto gösterisinde, bu motifin önemli ölçüde etkili olduğu bir süreçte,niteliksel olarak,kopuşun ne zaman başladığı ve yeni türden gençlik eylemlerine ne zaman geçildiği sorusu,önem kazanmaktadır.
Sayfa 44 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim ‘68
Türkiye’de toplumsal muhalefe- tin kitlesel ve devrimci bir içerik kazanması,’68’de başlayan bir süreçle tanımlanabilir.Bu süreç te,özellikle hareketin kentlerde yoğunlaşmış olması dolayısıyla,öne çıkan ve belleklerde kalan,öğrenci hareketinin motifleri oldu.Oysa o dönemde Türkiye’nin tarihin de çok ender, görülen bir işçi ve köylü hareketi de gelişmiş ve toplumsal hareketin esas unsurları haline gelmeye başlamıştı.Toprak işgalleri ve yaygın grev dalgaları,öğrenci gençliğinin anti-emperyalist ey lemleriyle bir araya geldiğinde,’ ‘68’in,Türkiye tarihinin en önemli devrimci dönemlerinden birisi olmuştur.
Sayfa 44 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
Egemen ideoloji,’68’i bir yanılgı, devrimci yanlarıyla bir yanılgı olarak anlatırken,devrimci dalga nin eteklerinde yer alan kimi yan kimi yan olaylarda,”68’in ger çek içeriği gibi sunuluyor.o dönemde moda olan sanat felsefe akımları,müzik gurupları ,Hippilik akımı ‘68’in karakteris tikleri sunulurken,dünyadaki devrimci kalkışma,halkların em peryalizme karşı mücadelesi, gençliğin kurulu sisteme Karşı mücadelesi,ya unutturularak ya da karalanarak olmamış gibi gösterilmek isteniyor Öyleyse, Ekim devrimiyle ortaya çıkmış Olan büyük proleter devrim dalgasını ve ‘68’ le kendisini his settiren emperyalizme ve kapitalizme genel bir başkaldı- dış havasını,bugün aynı anlam- da değerlendirmek gerekir.
Sayfa 44 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
Bizim’68
Batı’da öğrenci hareketlerinin yükseldiği ve özellikle de Paris ayaklanmasının yaşandığı 1968 yılı,Türkiye için de,genel bir yükseliş yılı olmuştur.Öğrenci gençlik hareketinin anti-emperyalist nitelikli kitleleş- mesi ve ayrı bir koldan gelişen işçi ve emekçi köylü hareketiyle zamandaş ve çoğu kez de mümkün birleşme yollarını arayışı içinde omuz omuzda ilerlemesi,esas olarak bu yıl başlamış ve sonraki yıllarda da,12 Mart darbesine kadar egemen sınıfları aynı kate gori altında karşılarına koyma- larına hak verdirecek bir boyuta ulaşmıştır.
Sayfa 43 - Evrensel Basım YayınKitabı okuyor
697 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.