Hindistan bugün dünyadaki nohut üretiminin yüzde sekseni yapmaktadır. Bu yüzden insanın yanılıp nohudun Hindistan'da evcilleştirilmiş olacağını sanması işten bile değildir, Oysa nohudun yaban atası yalnızca Türkiye'nin güneydoğusunda bulunur.
...nüfus artışından doğabilecek anlaşmazlıklarda en aza indirmek için de bazı erkek çocuklarını kısırlaştırıyorlardı. Sonuçta az nüfuslu savaşçı olmayan, basit teknolojiye ve silahlara sahip, güçlü önderlerinden ve örgütlenmeden yoksun bir toplum çıktı ortaya.