" Neden, kendimizi başkasının yerine koyma konusunda bu kadar isteksiz ve beceriksiziz? Bazı insanların bizden farklı olduklarını, farklı hissedebileceklerini düşünmeyiz? Aramızdaki bazı ortaklıklara bakarak, neden bütün duygu ve davranışlarımızın da aynı olması gerektiğini, değişeceksek bile, aynı yönde değişmemiz gerektiğini düşünürüz? "
"... koşulları değişmemiş bir dünyada sorularla derinleştirilmiş zekâ mutsuzluklarından da ne yazık ki yeni bir hayat kurulamıyor. Bütün okuduklarımız, bütün bildiklerimiz gelip gelip bizi gündelik hayatın ortasında vuruveriyor. "
" Ruh yorgunuyum, hayat yorgunuyum; bilmek, anlamak, anlamamış gibi yapmak... görmezden gelmek, idare etmek, üzülmemiş görünmek, katlanmak yorgunuyum... Tam da artık bu memlekette hiçbir şey şaşırtamaz beni sanırken, her seferinde şaşırmak yorgunuyum. "