Haydudu

Haydudu
@BuyukYollarinHaydudu
Diyorum size. Denedim. Değmez. (Gecenin Sonuna Yolculuk)
112 syf.
·
Puan vermedi
Oidipus Kolonos’ta
Oidipus Kolonos’taSophokles
8.3/10 · 1.505 okunma
Reklam
68 syf.
·
Puan vermedi
acı reçete
70’lerde yazılmış ve o yılların sağ-sol kavgasının etkisinde bulunan bir kitap. Neredeyse Platon’un “Devlet”inin İslâmî bir versiyonunu kendine ülkü almış. Yeni bir şey söylemiyor. Bilindik sağcı - İslâmcı - milliyetçi dünya vizyonu ve istekleri. Sosyalizm de var içinde. Duygulara hitap ediyor. Duygulara hitap eden eserlerin önemlerini, kalıcılıklarını ve etkileyiciliklerini sorgulamıyorum; ama hayat keşke bu manifestoda yazıldığı kadar kolay işlese. Şairlerin siyasî düşünceleri uçuk kaçıktır. Hayata geçirilemezlerse de, genellikle değerli fikirlere sahip olurlar. Karakoç’unkiler de öyle aslında. Ama onun hayal-ülkesinde yaşamak ister miydim? Tüm ideolojilerin nihayetinde varmaya çalıştıkları nokta, teoride iyi bir noktadır. Ama o noktaya nasıl gelineceğidir esas mesele. Karakoç’un ütopyasına ulaşacak yolun çok acılı olacağı kesin. Şahsen bir yakınlık da hissetmediğim görüşler içeren bu yolu, öyleyse neden seçeyim? Hem dünyada hangi din var ki, günümüzün karmaşık sosyal sistemlerinin tümüne birden reçete olsun?
Diriliş Neslinin Amentüsü
Diriliş Neslinin AmentüsüSezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 202218,4bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
125 syf.
·
Puan vermedi
“BİLİNÇALTINI BİLMEYEN, BAŞINA GELENLERİ KADER SANIR”*
Yeşilçam’a küçük yaşlarda hizmet etmiş ve Türk sinemasının aldığı şekillerle şekillenmiş bir kadın: Arzu Okay. Bu gibi insanlar, kariyerlerinin zirvesindeyken onları izleyememiş günümüz gençlerinde bile bir nostalji hissi uyandırıyorlar. Şahsen bende olan, bu. Anlaşılan, zor bir sektörmüş Yeşilçam. Dinlenenler ve okunanlar (V. Türkali, A. İlhan, vb.) bunu doğruluyor. Çok dramlar yaşanmış kamera arkasında. Onun “belaltına” doğru inmesi de dramlara dram katmış. Arzu Okay’ın hayatı, en azından bir dönem, bu türden. Yine de sonu iyi bitmişe benziyor ki, bu söyleşi kitabı ortaya çıkmış. Hayatta güçlü durmak, bir parça arsızlığı gerektirir (Olumlu mânâda). Çevrende başka insanların olmasını da… Arzu Okay’da bunlar var. Ancak keşke Yeşilçam’a dair biraz daha dedikodu alabilseydik kendisinden. Bu gibi kitapları güzelleştiren, o. Dobralığını sevdim Okay’ın. Siyasî yönünü ise zorlama buldum. Yadırganmayacak, ancak yaşanmak da istenmeyecek bir hayat onunki. Eminim kendisi de aynı fikirdedir. Emekleri için bolca teşekkürler. * “Bilinçaltını bilmeyen, başına gelenleri kader sanır.” (C. G. Jung)
Keşke'siz Bir Kadın
Keşke'siz Bir KadınTürey Köse · İletişim Yayıncılık · 202110 okunma
758 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
BAKMAYIN ŞİMDİKİ HÂLİNE…
Ortodoks bir Hıristiyan olmasına rağmen, Lübnanlı Arap Corcî Zeydân, İslâm dininin ve bu din eşliğinde kurulan devlet ve uygarlıkların tarihini yazmış. İslâm’ın doğuşundan, onun en önde gelen temsilcisi olarak Türk devletlerinin ortaya çıkışına kadar… Her birinin âdet ve gelenekleriyle birlikte… İki cilt olan, zamanına damgasını vuran, günümüzde
İslam Uygarlıkları Tarihi Cilt 1
İslam Uygarlıkları Tarihi Cilt 1Corci Zeydan · İletişim Yayıncılık · 201383 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
KABİLE TOPLUMLARI DAHA MI İYİ?
Bana kalırsa, gelişmiş toplumların, gelişmemiş toplumlar aracılığıyla insanlığın geçmişini öğrenmeye çalıştıkları bilim dalıdır antropoloji. “Gelişmiş” ve “gelişmemiş” kategorilerinin göreceli oldukları bir taraf var, ancak göreceliliğe kapalı bir tarafları da var. Nihayetinde biliyoruz ki kabile örgütlenmesi şeklinde yaşayan toplumlar, şehirli ve teknolojik toplumlara kıyasla, insanlığın geçmiş hâllerine daha çok benziyor olsalar gerek. Yanılmıyorsam insanlık tarihinin belli bir aşamasından öncesine antropoloji, belli bir aşamasından sonrasına ise tarih ilmi bakıyor. Antropolojinin siyaseten kötüye kullanılmış veya abartılmış olması, onun değerini azaltmaz. “50 Soruda Antropoloji” kitabı, antropolojinin ne olduğunu az çok bilenler için yeni bir şey sunmuyor. Aksi hâlde, yararlı bir eser. Ayrıca antropoloji, kendini sosyal bilimlerin diğer dallarından daha az yalıtabildiği için, kitap, konunun alt başlıkları hakkında yorucu kısımlar içerebiliyor.
50 Soruda Antropoloji
50 Soruda AntropolojiSibel Özbudun · Bilim ve Gelecek Kitaplığı · 2012115 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
ASIL VATANIMIZ
Dil, büyülü bir mesele. İlkçağlardan beri neredeyse tüm filozofların bu meseleye ilgi göstermeleri boşuna değil. Rastlantı mıdır bilmem ama, bir kısmı hâlâ hayatta olan ve zekasına hayran olduğum bazı ünlü isimlerin ortak noktası da dil bilimi ve felsefesi ile ilgilenmeleri… “50 Soruda Dil Felsefesi”, söz konusu alanda bu zamana dek nelerin
50 Soruda Dil Felsefesi
50 Soruda Dil FelsefesiAtakan Altınörs · Bilim ve Gelecek · 201272 okunma
%6 (23/352)
Kökenler
KökenlerLewis Dartnell
7.8/10 · 57 okunma
4.427 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.