Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halil

Halil
@Jadeq
Lütfen kitap önermeyi unutmayınız.
Öğrenci
Üniversite Mezunu
Bursa
3 okur puanı
Mayıs 2020 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
“Bilenlerin Üstadı”
Bilim, her zaman nedenlerle ilgilenmiştir. Bilim insanları, neyin neden gerçekleştiğini bilmek ister. Bir hücrenin hiç sonu gelmeyecek biçimde bölünmeye başlayıp kansere yol açmasının nedeni nedir ? Yaz boyunca yeşil kalan yaprakların sonbaharda kahverengi, sarı, kırmızıya dönmesinin nedeni nedir ? Maya katılan ekmek hamuru neden kabarır ? Bu ve daha birçok soru, çeşitli “nedenler” üzerinden yanıtlanabilir. Yanıtlar bazen çok basittir, bazen çok karmaşıktır. Bilim insanları çoğunlukla Aristoteles’in etkin neden olarak adlandırdığı nedenlerle uğraşır ama maddi ve formel nedenler de önemlidir. Ereksel nedenler farklı konuları gündeme getirir. Günümüzde bilim insanları bilimsel deneylerle süreçleri açıklamakla yetiniyor. Daha geniş açıklamaları veya ereksel nedenleri bulmaya çalışmıyor. Bu daha çok din veya felsefenin işi.
Sayfa 47 - AlfaKitabı okudu
Reklam
“Bilenlerin Üstadı”
Aristoteles, “Bütün insanlar doğası gereği bilmek ister,” der. Siz de her zaman daha fazlasını bilmek için yanıp tutuşan birini muhtemelen tanıyorsunuzdur. Aristoteles’in gözünde merak önemini her zaman korumuş olsa da merakını yitirmiş ve her şeyi bildiğini iddia eden kişilerle de karşılaşabilirsiniz. Aristoteles’in umudu, insanların kendileri ve dünya hakkında bilgi edinmek için çaba sarf edeceği yönündedir. Ancak ne yazık ki bunun her zaman böyle olmadığını biliyoruz.
Sayfa 40 - AlfaKitabı okudu
Babil halkı kil tabletlere yazılar yazdı.Yaklaşık 6000 yıl önce yazılan bu kil tabletlerin binlercesi günümüze ulaştı ve bize Babillilerin dünyaya bakışını anlattı.Babilliler son derece organizeydi; hasatlar, erzaklar ve mali kaynakların kayıtlarını özenle tutmuşlardı. Din adamları zamanlarının büyük bir bölümünü antik yaşamın olgularını ve figürlerini araştırarak geçirmişti. Aynı zamanda arazileri araştıran, mesafeleri ölçen, gökyüzünü gözlemleyen ve hesaplama teknikleri geliştiren “bilim insanları” oldukları da söylenebilir. Günümüzde onların keşiflerinden bazılarını halen kullanıyoruz. Bizim gibi onlar da hesap tutmak için çentik işaretlerini kullandı. Dört düşey çizgi çizdikten sonra çapraz bir çizgi çekerek beşe tamamlanır. Bu çentik hesabını karikatürlerdeki hapishane hücrelerinin duvarlarında görebilirsiniz. Mahkumlar içeride kaç yıl kaldıklarını bu şekilde hesaplar. Daha da önemlisi, bir dakikada altmış saniye, bir saatte altmış dakika olmasını gerektiğini söyleyenler Babillilerdir. Ayrıca bir çemberde 360 derece ve bir haftada yedi gün bulunduğunu söyleyenler de onlardır. Başka sayılar da pekala iş görebilirdi. Ama Babillilerin sistemi benimsendi ve bugüne kadar varlığını korudu.
Sayfa 9 - AlfaKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Halil

Halil

, 1000Kitap'a katıldı.
35 öğeden 31 ile 35 arasındakiler gösteriliyor.