John Doe

John Doe
@JohnDoe723
3 okur puanı
Ağustos 2022 tarihinde katıldı
Çin'in Yükselişi
10/10
·716 syf.··
Beğendi
·
2022 5. kitabı
19. yüzyılda İngiltere, Fransa, İtalya, Avusturya-Macaristan, Rusya, Japonya ve ABD gibi zamanın büyük ekonomik güçleri ile Çin arasındaki hemen her anlaşmazlık savaşa dönüşmüş, bu savaşlarda ağır yenilgiler alan Çin imparatorluğu ülkesinin çeşitli bölgelerini yabancı yönetimlere bırakmak zorunda kalmıştı. 1840'larda başlayan ve yüz yılı aşkın bir süre devam eden "utanç yüzyılı" (百年国耻) ile Çin'in iki bin yıldır sürdürdüğü "dünyanın merkezi" olma inancı derinden sarsılmıştı. Kitapta, 1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'nin "Büyük İleri Atılım" , "Reform-Dışa Açılma (改革开放) ve "Devlet Kapitalizmi" gibi vizyonlar çerçevesinde inşa edilen ekonomik atılımlarla 2010 yılında dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldiği süreç işlenmekte. Bu süreç esnasında uygulamaya konulan tarımsal, ekonomik ve finansal reformlar detaylı bir şekilde inceleniyor. Eserde, tek partili bir yönetim yapısına sahip olan ve ÇKP tarafından yönetilen Çin'in gerçekleştirdiği piyasa reformlarına geniş yer verilmekte. Bununla birlikte bazı önemli piyasa reformları başarıyla hayata geçirilse de yönetimin hala piyasa üzerindeki etkisinin ortadan kalkmadığını kitapta gözlemlemek mümkün. Ortaya çıkan bu karma yapı günümüzde bazı Çinli yetkililer tarafından "Sosyalist Piyasa Ekonomisi" olarak adlandırılıyor. 1950'lerde fakir bir tarım ülkesi olan Çin'in bugün dünyanın en büyük ihracatçısı, en çok yabancı sermaye çeken iki ülkesinden biri ve en büyük döviz rezervlerine sahip ülkesi konumunda. Ucuz giysiler ve imitasyon telefonlar üretmenin ise çok çok ötesinde. Askeri teknolojiler, telekomünikasyon ve yapay zeka gibi ileri teknolojilerde Batılı rakiplerine açıkça meydan okuyor. Tarih sahnesi için kısa sayılabilecek bir sürede bunları başarması etkileyici ve Fatih Oktay'ın eseri bütün bu sürece
1000Kitap
ÇinFatih Oktay · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201744 okunma
Reklam
Puan vermedi·691 syf.··
2022 4. kitabı
Eser; çağdaş siyasi düşüncenin büyük en büyük ekolleri olan faydacılık, liberal eşitlikçilik, özgürlükçülük, Marksizm, komünitecilik ve feminizmi kapsamakta. Eserin temel odağı haklar, özgürlük, ortak yarar, sömürü ve adalet gibi kavramların anlamı üzerine geleneksel felsefi ihtilafları netleştirmek. Bütün bunları ise literatürdeki temel ekollerin onlarca yıllık gelişimi, eskiyen/yanlışlanan kuramlarını geride bırakıp zayıf yönlerini geliştirme süreci üzerinden ele alıyor. Kitabı bitirdiğinizde en temel çağdaş siyasal ideolojilerin ana hatları ve temel argümanları zihninizde belirginleşiyor. Bu niteliği ile Kymlicka'nın bu kitabı ileri siyaset felsefesi okumaları için etkili bir baz sunuyor. Özellikle son yirmi yılda çağdaş siyaset felsefesi üzerine yazılan birbirinden kopuk, yoğun teori fetişi ile kendi iç dinamiklerinde boğulmuş ve ötekini yanlışlamak üzerine kurgulanmış tez ve makalelerin sayısının giderek arttığı göz önünde bulundurulduğunda Kymlicka'nın eserinin bu kavramsal/ideolojik karmaşayı bertaraf etmek için önümüzdeki yıllarda kıymetinin giderek artacağını düşünüyorum.
1000Kitap
Çağdaş Siyaset Felsefesine GirişWill Kymlicka · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 200618 okunma
Puan vermedi·840 syf.··
2022 3. kitabı
Günümüzde "küreselleşme" kavramının sıklıkla modern zamanlarda ortaya çıktığı dile getirilir. Küreselleşme; modernleşme ya da kapitalizmin gelişmesi ile yaşıt gösterilir. Daha da ileri gidenler 1980’lerin dışa açıklık politikaları ve neo liberal düşüncesinin, öngörülemez bir hızla dünyanın küreselleşmesine önayak olduğunu ileri sürerler. Peter Frankopan ise eserinde iki bin yıl önce Pasifik, Orta Asya, Hindistan, Basra Körfezi ve Akdeniz'i bağlayan arterler üzerinde dolaşan ticari mallar, entelektüel ve ilahi fikir alışverisi üzerinden İpek Yolu coğrafyasının karmaşık ve girift yapısını şu şekilde özetliyor; "İki bin yıl önceki bir altın sikkenin yolculuğunu hayal edebiliriz: Belki bir şehir darphanesinde basılmış ve genç bir asker tarafından, İngiltere'nin kuzey sınırından mal almak için kullanılmış, vergi toplamak üzere gönderilen imparatorluk memurunun kasasında Roma'ya ulaşmış, doğuya giden bir tüccarın eline geçtikten sonra bu tüccar tarafından Barygaza' da mallarını satmaya gelen tüccarlara aldığı ürünler karşılığında verilmiş olabilir. Belki, burada hayranlık uyandırmış ve Hindukuş'taki liderlere sunulmuş, liderler tasarımına, şekline ve boyutuna şaşırdıktan sonra kopyalaması için oymacıya -belki bu oymacı da Roma' dan, belki Pers Diyarı'ndan, Çin' den ya da Hindistan' dan gelmişti, hatta belki de oyma sanatını öğrenmiş bir yerliydi- verilmişti. Bu dünya; bağlantılı, karmaşık ve alışverişe aç bir dünyaydı."
1000Kitap
İpek YoluPeter Frankopan · Pegasus Yayınları · 201878 okunma