Amaç,şüphe götürmeyecek ilk kesin bilgiye varmaktı.Her bilgiden şüphe eden Rendekâr,şüphe ettiğinden şüphe etmiyor ve bundanda kendisinin varolduğu sonucunu çıkarıyordu................ Düşünüyor olmasından kendisinin varlığı açık ve seçik olarak çıkıyordu.Fakat bu yolla insan,kendisinden başka hiç bir şeyin varlığını ıspatlayamazdı.........."Düş görüyorum" dedi."Düş gördüğümümden şüphe edemem. Düş görüyorum,öyleyse ben varım. Varım ama ben kimim ?"
Onun dünyasına aşina olmayanlar,rüya göremediği için üzülen bu oyunbaz çocuğun aslında alacalı düşler kadar renkli bir âlemde yaşadığını nerden bilebilirlerdi ?
Ey kör! Aç gözünü de düşlerden uyan .Simurgu göremesen de bari küçük bir serçeyi gör.Kaf Dağına varamasan bile hiç olmasza evinden çıkıp kırlara açıl; böcekleri, kuşları,çiçekleri ve tepeleri seyret. Bırak dünyanın haritasını yapmayı! Daha hayattayken bir taşı bir taşın üstüne koy. Gülleri ve bülbülleri görmeyip gün boyu evinde oturan adam Dünyanın kendisini hiç görebilir mi ?