|
Aşk bu dünyaya tutunmamızı sağlayan emniyet bağlarından varlığımızı kurtarır ve bizi bir yolculuğa çıkarır.
Kurulu düzeni feda edip zillete duçar olmak aşk arayışının sahiciliğini gösterir bize.
.
Böylece sanatsal yaratı Husrev'i azabın ortasına getirip bırakır. O artık ölüm-yönelimli bir varlık olarak faniliğinin farkındadır. Bir kuldur sadece ve emniyeti Yüce İrade'ye teslimiyettedir.
Husrev ipekböceğidir, o kozadan kısa zaman sonra bütün metafizik dikkatiyle bir kelebek uçacaktır: Necip Fazıl.
.
.
Ölümle yapılan muhasebe, derin bir nefis murakabesi eşliğinde, Husrev'i Yaratıcısı'na götürür. Ontolojik emniyetsizlik şifasını Allah'a teslimiyette, insan olarak sınır ve kısıtlamalarını kabul etmekte bulur.
Husrev o alana adım atmakladır ki, cinnetin eşiğinden de döner; olaylardaki akışı, o akış üzerinde daha yüksek bir iradenin tesiri bulunduğunu kabullenir.
.