Çocuk yapmak; Türkçeye yerleşmiş en uygunsuz tamlamalardan biri olsa gerektir. Zira, bir bebeğin yoktan var olup dünyaya gelişi o kadar mucizevi bir olaydır ki, insan iradesinin bu noktadaki hissesi devede kulak mesabesinde bile değildir. Türkçedeki çocuk yapma veya çocuk sahibi olmanın Almancadaki karşılığı ' zeugen' imiş. Zeugen ise esas olarak Şahit olmak anlamında 'bezeugen' kelimesini kullandıklarından , çoğu bu kelimenin 'zeugen ' kökünden geldiğini bile bilmiyormuş.
Ne var ki, şeytanın 'yarın'ı bitmez. Ne zaman 'asıl vazife' aklımıza düşer, ne zaman kalbimiz iman ve Ubudiyyet arzusuyla hüşyar olur, şeytan hiç bitmeyen 'yarın'lar sunar önümüze.
Gariptir, Ubudiyet yoluna girecek olduğumuzda bin türlü 'yarın'lar sunan şeytanın, Ubudiyete sığmayan fiillerde tek bir ertelemesi bile yoktur. Bizi gaflete atan, duygularımızı dünyanın fani yüzünde boğan onca şeyi asla 'yarın'a ertelemez şeytan. Bir kez olsun, "Bugün Kur'ân'ı oku, televizyonu yarın seyredersin" demez. Bir kez olsun, "Bugünün şükrünü yap da, 'piyasa durgun' şikayetini yarına sakla" dediği yoktur. Bir kez olsun, "şimdi namazını kıl da, haberleri yarın öğrenirsin" dememiştir.
Çünkü, elimizde olan yegane zamanın şimdiki zaman olduğunu şeytan da bilir. Bildiği için, Ubudiyet görevlerini gelmemiş bir 'yarın' a erteleterek kandırır bizi. Böylece esasen Allah'a ibadet için verilmiş hazır zamanı kendisi için kullanıma hazır hale getirir. Sonra da o hazır zamanda gaflet, sefahet veya dâlalet derelerine
sürükler bizi.
Resûl-i Ekrem (a.s.m.) "Erteleyiciler helâk oldu" buyırurken, bizi işte bu şeytani tuzağa karşı uyarıyor.
Nefsin hoşuna giden işlerde 'hemen şimdi'ci olan şeytan, hakikat ve hayr karşısında, hep 'yarın'cı olmuştur. "sonra yaparsın." "Yarın başlasan da olur." "Bir gün muhakkak." "ileride ben de düşünüyorum."
En uzun gibi görünen yol, aslında en kısa yoldur. En kısa gibi görünen yollar ise, aslında en uzun yıllardır—öyle ki, bir ömür boyu yürünse bile, bu temelsiz yollardan bir nihayete ulaşmak, faraza ulaşılsa bile orada öylece durabilmek imkansızdır.