Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

september

september
@Neva__
912 okur puanı
Ağustos 2018 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Yeraltından Notlar (Dostoyevski)
Çökmüş, mağlup olmuş, örtük narsistin yaşamayı, varlık göstermeyi imkânsız kılan bu dışlayıcı yapısını en iyi anlatan edebi metinlerden biri Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar adlı eseridir. Bu eserde Dostoyevski, örtük narsistin çelişkili düşünce yapısını, olumsuz duygularını, kendini sabote eden iç seslerini, etkileşimlerindeki yıkıcı tutumunu son derece açık, net ve edebi bir anlatımla dile döker.
Reklam
Yansıtmalı Özdeşim (V)
Narsist bireyin yansıtmalı özdeşiminin daha kötücül diyebileceğimiz bir başka nedeni; seni kontrol etmek, üzerinde tahakküm kurmak, senin başkalarıyla olan bağlarını keserek bütünüyle kendine bağlamak, kendine tabii kılmaktır. Böylece gidecek başka kimsen kalmayınca sen ona mecbur olacaksın ve o daha az terk edilme kaygısı yaşayacaktır.
Yansıtmalı Özdeşim (IV)
Narsist bireyin yansıtmalı özdeşim yapmasının bir nedeni; sen onun gibi hissetmediğinde senin tarafından dikkate alınmadığını, senin gözünde önemsiz, değersiz olduğunu düşünmesidir. Senin kendisinden farklı bir birey olduğunu, kendisi gibi hissetmek zorunda olmadığını, farklı duygulara kapılabileceğini, onun kişilik örüntüsünden farklı bir kişilik örüntüsüne, onunkinden farklı bir ruhsal filtreye sahip olduğun için olayları farklı anlamlandırabileceğini, aynı durumu farklı duygularla karşılayabileceğini anlayamaz. Dolayısıyla sana kendisi gibi hissettirmek ve böylece sana etki edebildiğini görmek, senin gözünde bir önemi ve değeri olduğunu hissetmek için elinden geleni yapar.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yansıtmalı Özdeşim (III)
Bataklığa çekmek metaforuyla somutlaştırmaya çalıştığım olgu psikoloji literatüründe "yansıtmalı özdeşim" olarak geçer. Yansıtmalı özdeşim narsisistik istismarın temel dinamiğidir: Narsist birey dayanamadığı, karşılayamadığı olumsuz duygularını sana yansıtır; senin bu duyguları hissetmeni, içe alıp deneyimlemeni ve bu duyguların kendi duygun olduğunu zannetmeni sağlayacak söylem ve eylemlerde bulunur. Zamanla sen de onun gibi kendini yetersiz, değersiz algılamaya, anksiyete, öfke, utanç, güvensizlik, hayal kırıklığı hissetmeye, kendine nefret duymaya başlarsın. Onun savunmalarını kuşanır, böylece sağlıklı narsisizmini kaybeder, patolojik narsisizme sürüklenmeye, narsiste dönüşmeye başlarsın.
Yansıtmalı Özdeşim (II)
…büyüklenmeci narsistle yakın ilişkide olan kişinin aklına bile gelmeyebilir karşısındakinin asıl derdinin kendisiyle olduğu. Özellikle benlik değeri, benlik saygısı, öz güveni düşük birey, narsistin bütün yansıtmalarını, suçlamalarını, aşağılamalarını, değersizleştirmelerini üzerine alınır.
Reklam
Yansıtmalı Özdeşim (I)
Büyüklenmeci narsistle yaşamak, onun duygusal kaosunun yani bataklığının kıyısında yaşamaya benzer. Tabii üstünlük fantezisi sarsılmadığı sürece. Büyüklenmeci narsist, üstünlük fantezisi sarsıldığında duygusal kaosa kapılır yani bataklığına yuvarlanır ya da tökezleyip bataklığın içine düşecek gibi olur. Böyle durumlarda can havliyle sana yapışır, bataklığa düşmemek ya da düşmüşse çıkmak için seni çekerek senden güç alır ve kendini dışarı atar. Yeterince güçlü değilsen o çıkarken sen bataklığa yuvarlanırsın. O vakit büyüklenmeci narsist sana bakar ve der ki: "Sen bataklıktasın!" Büyüklenmeci narsist, inkârını kuşanıp sahte benliğini “güvenceye” aldığında bataklıktan çıkman için belki bir dal uzatır, çoğu zaman uzatmaz bile.
Pasif Agresyon (VI)
Yanlış yönlendirir ve sonra doğru yerde olmadığın için seni suçlar. Örneğin: "Gelmene gerek yok" der, gitmezsin. Sonra gelmediğin için surat asar, küser. "Ama sen gelme dedin" dersin; "Gelmek istemediğin çok belliydi" der. "Peki", "Sen bilirsin", "Nasıl istersen" der ama vurguyu öyle bir yapar ki kendi istediğin şekilde davranırsan bedelini ödeyeceğini anlarsın.
Pasif Agresyon (V)
Seni çifte açmaza sokarak etkileşimi tıkar. Yani birbiriyle çelişen mesajlar vererek seni şaşırtıp, tepki gösteremez, hareket edemez hale getirir. Çifte açmazlar: "Bana sarıl ama bana dokunma!", "Beni yıka ama beni islatma!", "Beni yönet ama benim istediğim gibi yönet!" gibi paradoksal buyruklardır. Mesajların biri sözlü, öteki sözsüz olabilir. Örneğin, sözle: "Bana sarıl!" derken, "Benden uzak dur!" diyen bir yüz ifadesiyle, düşmanca bakar ya da uzaklaşıp sırtını dönebilir.
Pasif Agresyon (IV)
O kendini ifade etmeden onu anlamanı, o söylemeden onun ihtiyaç ve beklentilerini tahmin etmeni, onun zihnini okumanı bekler. Bunu yapmadığın anda iletişimi keser ya da dolaylı iletişime geçer. "Ne oldu?" diye sorunca, "Yok bir şey!" ya da" Sen biliyorsun ne yaptığını!” yanıtını alırsın.
Pasif Agresyon (III)
Açıkça "hayır" demez ya da diyemez. İstemediği bir duruma çekildiğinde küserek, surat asarak, dolaylı olumsuz iletişim yöntemleri kullanarak yani ima, iğneleme, kinaye ile üstü kapalı negatif mesajlar vererek etkileşimi sabote eder. Şakaları alaycı, küçük düşürücüdür.
Reklam
Pasif Agresyon (II)
Pasif agresif kişi başkalarının zamanına, emeğine, talep ve ihtiyaçlarına saygı göstermez. Tutumu genellikle negatiftir. Bile isteye gecikir, unutur, sözlerini tutmaz. Erteler, zorluk çıkarır, ayak direr, yokuşa sürer, iletişimi aksatır, kısar hatta bütünüyle keser. Ricaları dikkate almaz. Rahatsız olduğunu, kötü hissettirdiğini söylediğin, "Bunu lütfen bir daha yapma" dediğin davranışları ısrarla tekrarlar.
Pasif Agresyon
Pasif agresyon başta öfke olmak üzere duygularını, isteklerini ve itirazını açıkça ifade edecek cesareti, becerisi ya da niyeti olmayan bireyin kapalı, dolaylı, yanlış işlevli iletişim tutumlarıyla hayatı protesto etme şeklidir. Konumuz dahilinde: "Pasif agresyon, hayattan alacaklarını tahsil edemediğine inanan narsist bireyin sinsice yürüttüğü intikam operasyonudur" diyebiliriz. Her türlü intikam gibi pasif agresyon da, ötekinin içini oyarken aynı zamanda öz yıkıma neden olur.
Çocuk gibi hissetmek
Narsist birey kendisinden esirgenen bir bilginin başkaları tarafından bilindiği, kendisinin davetli olmadığı bir şölende başkalarının eğlendiği, başkalarının deneyimleyerek nail olduğu bir mertebeye kendisinin erişemediği şüphesine kapılır sık sık. Narsist birey hayatı boyunca yetişkin taklidi yapmak zorunda kalan bir çocuk ruhsallığında olduğu için bu şüphesinde haklıdır. Sürekli karnını içine çekerek, sürekli nefesini tutarak yaşamak gibi bir deneyimdir bu. Narsist birey; zihinsel ve bedensel kondisyonu, sahne performansı, başarma hırsı ve tabii şansı, bu yapmacıklığı zorunlu kılan, aşırı yorucu yaşam koşullarına uyum sağlamaya yetiyorsa büyüklenmeci, yetmiyorsa örtük oluşta yaşar.
Uyaran Açlığı
Özellikle büyüklenmeci narsist, donuk duygularını ateşlemek, içindeki boşluğu doldurmak, hayatta hissedebilmek için sürekli daha fazla uyarana ve hatta ölüme yakın deneyimlere yönelir. Örneğin aşırı hızlı ve tehlikeli araba kullanır, extrem sporları ya da extrem cinsel ilişkileri deneyimlemeye çalışır, bazen sırf heyecan olsun diye kriminal davranışlar gösterebilir.
Başkasının Talihsizliğinden Zevk Almak( Schadenfreude)
“Schadenfreude" başkalarının talihsizliğinden, başarısızlığından, düşkünlüğünden zevk almak anlamında Almanca bir sözcüktür. Bu duyguya zaman zaman kapılmak normal olsa da sıklaşması, süreklilik kazanması, kronikleşmesi patolojik narsisizmin özellikle de örtük narsisizmin bir göstergesidir. Birey istek ve ihtiyaçlarını karşılayamıyor, karşılasa bile aldıklarını metabolize edemiyor, tatmine ulaşamıyor, tatmine ulaştığını düşündüklerine karşı kıskançlık ve haset duyuyor demektir.
5,2bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.