OğuzHKılıç

OğuzHKılıç
@Ogu_
İstanbul
Çayeli
44 okur puanı
Kasım 2018 tarihinde katıldı
Özet olarak, iyi bir iş yapmak için söz konusu olan hırs, artık basit bir hırs olmaktan çıkar. Dahası, bu kişisel motivasyon toplumsal örgütlenmeden bağımsız değildir. Belki de her birimizin içinde işlerini tutarlılıkla yapmak isteyen ve böyle yapınca da başkalarından farklı olan bir Japon Mühendisi vardır; ancak bu kadarı hikayenin sadece başlangıç kısmına aittir. Kurumların böyle bir çalışanı sosyalleştirmesi gerekir; bu kişi körelten rekabetin gerçeğini kabul etmelidir. Çalışmanın ilerlemesi seyrinde bu çalışan, takıntısını sorgulamak ve hafifletmek suretiyle bununla nasıl başa çıkacağını öğrenmelidir. İyi iş yapma hırsı insanlara bir uğraşa sahip olma duygusu kazandırabilir; yetersiz kurguya sahip şirketler, kendi bünyesindeki kimselere hayatın eklediklerini görmeyi ihmal eder oysa iyi kurgulanmış kurumlar bundan yararlanır.
Reklam
Yüksek standart arayışları, çok sayıda içsel çatışma yaratan bir tarzda da sürdürülebilir. Bunun sebebi de insanların yüksek standartların farklı versiyonlarını barındırabilmesidir; NHS' de doğru biçim ile uygulama arasındaki karşıtlık aynı yatakta bulunuyordu. Kalite talep eden bir kimse aynı zamanda sıkıntı da yaratmış oluyordu. NHS' nin tepesinden gelen doğru işlem konusundaki ısrar, aslında kanser ve kalp hastalığı tedavilerini geliştirirken, yine tepeden gelen talimatlar vahim olmayan kronik tıbbi koşullardaki kalitede de bir düşüşe neden olmuştu. Mükemmellik arayışı şirketlerin uzun süre ayakta kalmasında da sorunlar yaratabiliyor; Stradivaryus'un atölyesi bunun bir örneğiydi. Burada yüksek kalitede iş çıkarma deneyimi, ustanın kendi gizli bilgisiyle sınırlıydı; bu durum onun mükemmelliğinin sonraki kuşaklara aktarılamaması anlamına geliyordu.
Zanaatkarların süregelen bir erdemi atölyenin toplumsal tasvirinde ortaya çıkar. Diderot, L'angleede'ki kağıt imalatının görüntülerinde işbirliğini idealize etmişti; oradaki işçiler uyum içinde çalışmaktaydılar. İşbirliği halinde çalışmak için bazı maddi temeller mevcut mudur? Sosyal bilimlerde bu soru çok yakın zamanlarda ve çok sıklıkla, fedakarlık(özgecilik) hakkındaki tartışmalarda dile getiriliyor. Tartışma fedakarlığın insan genlerinde programlanmış bir şey olup olmadığına odaklanmıştır. Ben burada farklı bir yöne vurgu yapmak istiyorum; Fiziksel işbirliğinin deneyimleri, toplumsal işbirliği hakkında akla neleri getirebilir. Bu sonra, iki elin birbiriyle nasıl eş güdüm içinde olduğunu ve nasıl işbirliği yaptığını keşfederek somutlaştırabilir.
Sayfa 207Kitabı okudu
Parmak Ucunda/ Elin Erdemleri
Bir icraatçı olarak, parmak uçlarımdaki hatayı hissederim; bu hata sayesinde doğru olanın peşine düşerim. Neyin olması gerektiği hakkında bir standarda sahibim; ancak benim açık sözlülüğüm, hatalar yaptığımı bilmem gibi basit bir bilgide yatar.
Sayfa 204Kitabı okudu
İki yüzyıl önce Immanuel Kant üstünkörü şöyle demişti: '' El akıldaki bir penceredir.'' Modern Bilim işte bu gözlemi ispatlamaya çalışıyor.
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
102 öğeden 1 ile 6 arasındakiler gösteriliyor.