Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özlem Gonca

Özlem Gonca
@OzlemGonca
⚘İki Küçük Prens Annesi⚘
"İlim ve mevki sahi bi kimselerin yanına varan akıllı, anlayışlı kişiler az konuşurlar, tez kalkarlar. Ahmaklar ise zamansız gelirler ve çok otururlar."
Reklam
Allah Teala ömrün kıymetini, sıhhat ve afiyetle geçen vakitlerin ne kadar önemli olduğunu, sade ce kendilerine ilham edip öğrettiği kimselere ikram etmiştir: "Bu ancak büyük nasibi olanlara bir vergidir." Allah Teala'dan yaşadığımız hayatın vakitlerinin ne kadar kıy metli olduğunu bizlere idrak ettirmesini ve onun zengin liklerinden istifade etmeye muvaffak kılmasını dileriz.
Nadir insanlar gördüm ki niye var olduğumuzun sebeb-i hikmetini anlamışlar da ebedi yolculuğa çıkmak için azıklarını doldurmaktadırlar. Allah için şu ömür mevsimine dikkat edin. Geçip gitmeden önce değerlendirmek için acele edin. Zamandan istifade etmekte birbirinizle yarışın.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"İnsanın zamanının önemini ve vaktinin kıymetini bilmesi gerekir. Vaktinin bir lahzasını faydalı bir iş yapmak sızın geçirmemelidir. Gerek söz ve gerekse amel olarak en faziletli olanları yapmaya çalışmalıdır. Bedenin yapmaya muktedir olduğu hayırları yapmak azim ve niyetini her zaman taşıması gerekir. Nitekim hadis-i şerifte bu durum beyan edilmiştir: 'Müminin niyeti amelinden hayırlıdır.'
İlim, kendisiyle iştigal eden insana hemen faydalar sağ lamasa bile; vaktin kendisiyle ölüp gittiği boş şeylerden alakayı kesip atması bile yeterlidir.
Reklam
Akıllı insanların elde etmek için uğraşması gereken en değerli şey vakittir. Vakit bir ganimettir ve içindeki fırsatlar servet bilinmeli, kapılma ya çalışılmalıdır. Hayatta sıkıntılar çoktur ama vakitler de hızlı geçip gitmektedir.
Eli bir şeyle meşgul olurken, vakti bir amel ve taatte bulunmaksızın boşa geçmesin diye Allah'ı anarak dudaklarını hareket ettiriyordu.
" İnsanın ölene kadar ilim elde etmeyi bırakmaması gerekir. "
"Kitap sana yük olmayan bir arkadaştır." "Kitap her zaman yardıma hazırdır. Asla zarar vermez. Sen çabaladığında o da gayrete gelir ve sana kendisini açar. Sen usanırsan o da bıkar ve kendisini sana karşı kasar. Kendine yaklaştırırsan sana yaklaşır. Uzak tutarsan uzaklaşır. Ne seni yanlışa sürükler ne de bir sırrını ifşa eder. Ne senin koğuculuğunu yapar, ne de sana laf taşır." "Yalnız kaldığında kitap okuyarak yalnızlığını gider. Çünkü kitap okumak en güzel konuşma aracı ve gözleri baktırma vasıtasıdır."
Gayretli olmak gerekir, çünkü ömür kısadır, ilim ise bitmez tükenmez bir deryadır. Bu sebeple ilim talibinin vakitleri ve saatlerini boşa harcamaması gerekir. Geceleri ve yalnız kaldığı zamanlan ganimet bilmeli, hocalan da aynı şekilde servet bilip onlardan istifade etmeye bakmalıdır. Çünkü geçen bir daha geri getirilmez.
Reklam
Ebu'd-Derda da şöyle demiştir: "Ademoğlu! Yere ayağınla basabildiğin kadar bas, yakında o senin kabrin olacaktır.
Abdullah ibn Mes'ud, "Boş gördüğüm insana kızıyorum." demiştir. Yine o, "Ne dünyası ne de ahiretiyle ilgili bir işle meşgul olmadan bomboş duran insana kızıyorum." demiştir.
Büyük sahabi Abdullah ibn Mes'üd (ra.) şöyle demiştir: "Üzerine güneşin battığı, ömrümün eksildiği, ancak amelimin artmadığı bir güne duyduğum pişmanlık kadar, başka bir şeye pişmanlık duymadım.''
"Ey Ademoğlu! İnsan kalabalığı sana nefsini unut turmasın. Onlar bir tarafa, İslam'ın emri sana yöneliktir. Gün geçsin diye şuraya giderim, buraya giderim deme. Çünkü sana emanet edilmiş gün boyunca yaptığın bütün fiiller kaydedilmektedir. Yeni yapılmış hasene gibi, daha güzel bir arzu ve önceden işlenmiş bir günahı hızlıca örten bir şey görmedim: "İyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır."
'Geçen vakti kaybettiğine üzülmekle meşgul olmak ayrı bir vakit öldürmedir.'
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.