Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mur@t

Biz proletaryanın devrimci ilkelerini pazarlık konusu olmasına sonuna kadar karşı çıkacağız. Böyle pazarlıklara bugün ne kadar yanaşmadık ve bugün de yanaşmayacağız!
Sayfa 56 - Parola yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Biz, Türkiye’deki Marksist hareketin tarihine sonuna kadar saygılıyız. Ve onun bir devamı olarak kendimizi görmekteyiz.
Sayfa 43 - Parola yayınlarıKitabı okuyor
Aydınlık Sosyalist Dergi’ye Açık Mektup
Devrim yolu engebeli, dolambaçlı ve dikenli bir yoldur.
Sayfa 34 - Parola yayınlarıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
1.Bölüm
Mahir Çayan, 14 Ağustos 1945 tarihinde Samsun’da doğdu. Ailesinin kökeni Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinin Gümüş Bucağındandır.
Sayfa 7 - Parola yayınlarıKitabı okuyor
Marx’ın Tarih Anlayışı: Tarihsel Materyalizm
Marx, ortaya koyduğu tüm sorunların gerçek kaynağını, kapitalist ekonomide bulmuş, tarihi de ekonomi temelli sınıf çatmalarının tarih olarak görmüş ve bu sınıf çatışmalarının da üretim araçlarını elinde bulunduranlar ve bulundurmayanlar arasında sürüp gitmekte olduğunu ifade etmiştir.
Sayfa 135 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Marx’ın Tarih Anlayışı: Tarihsel Materyalizm
Marx’ın felsefi sisteminin temelinde sağdece Dünyayı anlamak, algılamak düşüncesi değil bunun da ötesine geçen dünyayı değiştirmek düşüncesi yer almaktadır.
Sayfa 116 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Tarih Anlayışı
Marx ve Engels, Batı toplumlarının gelişmesini ve geleceğini, birbirini takip eden ilk dört döneme ayırır ve beşinci olarak gelecekte yaşanacağını varsaydıkları komünizm dönemini öngörür: İlkel komünizm: Avcı ve toplayıcı dönemde, paylaşılan mülkiyete ve ilkel demokrasiye dayanan kooperatif aşiretler, kabileler. Kölelik: Toplumun kabileden şehir devlete geçtiği, köleliğin, özel mülkiyetin ve aristokrasinin doğduğu, tarımın yaygın olduğu dönem. Feodalizm: Kralın da dâhil olduğu aristokrasinin yönetici sınıf haline geldiği, dinin önemli bir yer tuttuğu üçüncü dönem. Kapitalizm: Burjuva sınıfının yönetici, proletaryanın da ezilen sınıf olduğu, piyasa ekonomisinin işlediği ve üretim araçlarına ağırlıkla özel mülkiyetin sahip olduğu dönem. Komünizm: İşçilerin devrim yaparak kapitalistleri kovduğu ve devletsiz, sınıfsız, mülkiyetsiz bir toplumun yarattıkları beşinci dönem.
Sayfa 33 - Parola yayınlarıKitabı okudu
Tarih Anlayışı
İnsanlar öncelikle “yaşamlarını sürdürmek gayesiyle içmek, yemek, barınmak ve giyinmek” gibi gereksinmleri karşılamak için ilişkiye girer.
Aydınlar emekçilerin siyasi örgütü içinde onlarla kaynaşmalıdırlar. Emekçilerin Anayasaya sahip çıkmalarına, haksızlıklar karşısında Anayasanın verdiği hakları kullanarak sokak gösterileri, mitingler terip etmelerine, meydanlarda kürsülere çıkarak bizzat konuşmalarına yardımcı olmalıdırlar…
Anadolu kütür çeşitliliğinin açık sergisine dönerdi alan. Davul zurnalarla Doğulu Türklerin oynadığı Tamzara’nın, Hoş Bilezik’in, Kürtlerin oynadığı Lorke’nin tartımlı sesi bugün de kulaklarımdadır; alanda değil ama kendi yöremizde Kürt çocuklarıyla ben de çok oynamışımdır bu oyunları.
Sayfa 15 - AYRINTIKitabı okuyor
Reklam
“Belirsiz olduğunu düşündüğüm bu yolculukta zafere inanmaya başladım.”
Bazen sadece bir fikir, bir lider ya da verilen bir söze inanarak, güvenerek bir şeylerden vazgeçebiliyoruz. Yepyeni kararlar alıp farklı bir yöne gidebiliyoruz. Che’nin verdiği karar, yıpratıcı ve radikal bir yolculuktu. Bu kadar radikal bir değişime karar vermek çok zor olsa gerek. Sizi yaşadığınız hayattan vazgeçirecek kaç lider, kaç söz, kaç fikir var?
Bu seyahat boyunca Ernosto ve Alberto zenginlerle yoksullar arasındaki korkunç farkı görüyor, yaşıyordu. Erbesto gittikleri şehirlerde karşılaştığı açlık, sömürü, kölelik ve yoksulluk manzaralarından oldukça fazla etkilendi. Seyahatin amacı artık yalnızca gezmek değil, bu kötü yaşam koşulları karşısında insanlara yardım etmeyi, hastaların tedavisinde aktif rol almayı kendilerine görev edindiler. “Benim tek hedefim, durmadan soğuyan bu dünyada üşüyen halkların ısınabileceği ateşler yakmaktı.”
İşçi sınıfının kazancı tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün’de emeğini karşılamıyor. İşçiler bugün de patronları son model arabalara binebilsin diye ter akıtıyor. Düşük ücret politikası ve yoğun işgücü nedeniyle sömürülmeye devam eden işçiler, sermayenin sömürü odağındaki en gözde güç! Fidel, işte bu sınıf üzerinden haksız kazanç sağlayanları ve çıkar gruplarını eleştiriyor. İşçi sınıfının bu guruplar altında ezilmemesi gerekliliğini savunarak iktidarı hak ettiklerini vurguluyor…
“İşçi sınıfı yaratıcıdır, bir ülkede maddi rahatlığın gerektirdiği her şeyi üretir. İşçi sınıfı; iktidarda olmadığı ve iktidarın sömürücü toprak sahiplerinin, haksız kazanç sağlayanların, tekellerin, menfaatçilerin elinde kalmasına müsaade ettiği sürece fakir hayat sürmeye mahkûm olacaktır…”
Devrimlerin ve devrimcilerin ülkesi: Küba…
Yıllar öncesinde kalmış, hiç kirlenmemiş halleriyle farklı bir dünya hissi yaşatan Küba, tarihi boyunca devrimlere ve bağımsızlık mücadelesine en güzel örneklerden biri oldu. Birçok zorlu savaştan, yoksulluktan, reformlardan geçti…
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.