Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

ALİKO veyahut LEMİ

ALİKO veyahut LEMİ
@SH221B
Vay Lemi Gencay
Vay Lemi Gencay
Odama kapanıp kendi düşünce dünyamın içine gömülmek her zaman en büyük tutkum oldu... / S.H.
Reklam
541 syf.
9/10 puan verdi
·
42 günde okudu
Kurtuluş Savaşı Günlüğü- II
Kurtuluş Savaşı Günlüğü- IIZeki Sarıhan
9/10 · 10 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
General Harbord'un Hayranlığı...
Mustafa Kemal önceki gün Sivas'a gelen Amerikan Askeri Kurulu Başkanı General Harbord'la görüştü. Harbord'un, "Millet akla gelen her türlü teşebbüsü yaptıktan sonra başarılı olamazsa ne yapacaksın?" sorusuna karşılık "Bir millet bağımsızlığını korumak için fedakarlıkta bulundukça başarısızlık söz konusu olamaz" dedi. Mustafa Kemal, Türkiye'nin Bolşevik olmayacağını da söyledi. Görüşme Harbord üzerinde olumlu bir etki yaptı. "Türk olsam, ben de böyle hareket ederdim" dedi.
Sayfa 124Kitabı okudu
Gazi Paşa'nın Amerikan Mandası Rüyasına Kapılanlara Cevabı!
Erzurum'da Mustafa Kemal ve yanındakiler bütün gece Amerikan mandası konusunu görüştüler. Mustafa Kemal, manda konusunda yazışmaların bulunduğu dosyadaki Vasıf Bey, Ali Fuat Paşa, Halide Edip ve Selahattin Bey'den gelen mektupları okuttu ve şöyle konuştu: "İstanbul bir Amerikan mandası tutturmuş gidiyor. Bu olmayacaktır. Türkiye istiklal bütünlüğüne sahip olacaktır. Bunu istemekte devam edeceğiz. (...) Amerikalılar bizim kara gözlerimize aşık olacaklar? Bu ne hayal, bu ne gaflettir. (...) Amerikan mandası diye çırpınanlar, düşman işgali altında bulunan, sinirleri ve zaafları ile bu millete ve bize inanmayanlardır. Bizim hayal ve macera peşinde koştuğumuzu sananlardır. (...) Hakimiyet-i milliye esasını ve meclis-i milli kararını ifadelendirmeyen hiçbir anlaşmayı, hiçbir taahhüdü kabul etmeyecek ve tanımayacağız. (...) Tek ve değişmez parola şudur: Tek tepe, tek kurşun kalıncaya kadar mücadele, yahut da: Ya istiklal ya ölüm!"
Reklam
Yüz Yıllık Manda ve Siyasal İslam Benzerliği(!)
Halide Edip (Adıvar) İstanbul'dan Erzurum'da Mustafa Kemal'e gönderdiği bir mektupta, durumu nasıl gördüklerini yazdı. İtilaf Devletleri arasında Türkiye için yapılan çekişmeleri anlatarak Amerikan resmi çevrelerinin ve kamuoyunun Anadolu'da gelişen mücadeleyi sempati ile izlediğini, durumun elverişli olduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini bildirdi. "Biz İstanbul'da, kendimiz için bütün eski ve yeni Türkiye sınırlarını kapsamak üzere geçici bir Amerikan güdümünü, katlanabilir kötü durum olarak görüyoruz" diye yazan Halide Edip, buna gerekçe olarak küçük ve güçsüz bir Türkiye'nin azınlıklarla başa çıkamayacağını, bayındırlık için para ve güç gerektiğini, Amerika'nın farklı din ve milliyetten insanları başarıyla yönettiğini, yönetimdeki başarısını diğer milletlere göstermek isteyeceğini ileri sürdü. "Serüven ve savaş zamanı artık geçmiştir" dedi.
ALİKO veyahut LEMİ

ALİKO veyahut LEMİ

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Atatürk ve Kayıp Kıta Mu
Atatürk ve Kayıp Kıta MuSinan Meydan
8.5/10 · 1.059 okunma
914 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.