Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sibel eldek

288 syf.
·
Puan vermedi
İyileştir Kalbini
İyileştir KalbiniYasmin Mogahed
9.2/10 · 239 okunma
Reklam
Sibel eldek
Bir kitabı okumaya başladı
Korku
KorkuStefan Zweig
8.3/10 · 102,5bin okunma
İnsanı kıskıvrak yakalayıp tarumar eden kader, onu yüceltip göklere de çıkartabilir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Belirli bir şekilde ölmekten korkuyor olabilirim -mesela bir köpekbalığı tarafından öldürülmek istemem-ama ölüm düşüncesi beni esasen korkutmuyor, çünkü her şeyin ötesinde başka bir şey olduğuna inanıyorum, Tanrıya olan inancım yani, orada başka bir şey var.
Bence bir şeyle helalleşmenin tek yolu, bunu kendi içinizde yapabilmekten geçiyor. Dışarıda ne olup bittiğinin önemi yok. Benim başıma gelmez duygusuna asla geri dönemeyeceğim - çünkü geldi.
Reklam
Vicdanımıza uygun bir yaşam sürmekle psikolojik dayanıklılık arasında ayrılmaz bir bağlantı var.
Gözlem sayesinde daha soyut kurallar da geliştirebiliriz. Mesela stresli durumları genellikle daha kolay atlatan bir arkadaşınız olduğunu düşünelim. Bu arkadaşınıza hayransınız ve onun bunu nasıl becerdiğini merak ediyorsunuz; dolayısıyla tavırlarını incelemeye başlıyorsunuz. Annesi öldüğünde arkadaşlarından ve ailesinin geri kalan bireylerinden yardım aldığını görüyorsunuz. Bir yıl sonra işten atılıyor; hemen eski iş arkadaşlarını arıyor ve yeni bir iş bulmak için onlardan yardım istiyor. Bir seferinde zatürreye yakalanıyor. Evde yalnız kalmak yerine, iyileşene kadar kız kardeşinin yanına taşınıyor. Arkadaşınızın bu stresli durumlarla nasıl başa çıktığını incelerken burada bir örüntü fark ediyorsunuz: Stres yükünün fazla olduğu dönemlerde başka insanlardan yardım istiyor. Bu örüntüyü tespit ettikten sonra, siz de buradan yola çıkarak stresli olaylar karşısında benimseyebileceğiniz bir kural yaratabilirsiniz: Dayanıklılığı artırmak için size tavsiye verebilecek, yardım edebilecek ve duygusal destek sağlayabilecek aile bireylerine ve arkadaşlarınıza ulaşın. Bu kural sayesinde birçok güçlüğe uygulanabilecek bir kılavuz ilke oluşturmuş olursunuz.
Başımıza kötü bir şey geldiğinde, bu güçlüklerin sonsuza kadar sürmeyeceğini hatırınızda tutun. Anı yaşayın. Şu anda hissettiğiniz tek şey acı olabilir, fakat zamanla güzel şeyler geri gelecektir. Olumsuz durumu veya olayı kendi sınırları içerisinde ele alım: hayatınızın başka alanlarına nüfuz etmesine izin vermeyin. Sorunla başa çıkmak için kullanabileceğiniz güçlü yönlerinizi ve kaynaklarınızı değerlendirin. İyi şeyleri, örneğin mücadelenizi takdir eden insanların gösterdiği şefkati fark edin.
Yardımsız, desteksiz hiçbir şey yapamayız... Yardım almak için uzandığınızda kendinizi açmış oluyorsunuz," diyor. Öte yandan "yardım verenlerinizin de üstünüze çok fazla düşmemesi lazım - destek vermekle taşımak arasında fark var. Bir noktada hepimizin 'Haydi, artık ayağa kalkman lazım' diyecek birine ihtiyacımız var."
Destek almak için inisiyatif alarak yardım istememiz gerekir. Yani birilerinin gelip bizi kurtaracağını umarak atıl şekilde durup beklememek gerekir.
Reklam
İş dünyası bazen “düzene ayak uydurmayı” gerektiren kıyasıya bir rekabet ortamı olarak algılanabilirse de, insan ancak bir takım değerlere bağlı kalarak dayanıklılığını sağlayabilir. Bunun için bazen kariyer merdivenindeki bir basamaktan vazgeçmek gerekse bile ..
Bugün Silahlı Kuvvetler bünyesinde süratli bir birim görürseniz, bu birime mensup askerlerin sağlarındaki ve sollarındaki bireyleri kendilerinden daha fazla koruyup kolladıklarını fark edeceksiniz. Herkes ekibin görevini yerine getirmek için oradadır. Örgütsel ve sosyal yapı, bireyin gerçekleştirdiklerini değil, takım performansını dikkate alır. İnsanlar işte bu yüzden savaşıyor - insanların bayrak için savaştığını ya da ulus için savaştığını söylemek hoşa gidiyor, fakat aslında sağlarındaki arkadaşları için.
Yaşamsal bir krizin üstesinden nasıl gelinir? - Gerçeklerle yüzleş: Olanı kabul et. - Hayatı seç: Geçmişte değil, gelecek için yaşa. - Temas et: Başka kurtulanlarla ilişki kur. - Harekete geç: Hedefler belirle ve adım at. - İyilik yap: Başkalarına yardım etmek ve iyilik yapmak, kişiyi kurban olmaktan çıkarıp bir değere dönüştürür.
Zorluklarla başa çıkmada yeniden değerlendirme yöntemi: - Stres yaratan durumu tüm kötü yönleriylr tanımlayın. - Bu durum nasıl daha kötü hale gelebilirdi? - Bu durum nasıl daha iyi hale gelebilirdi? - Daha kötü versiyona ilişkin bir hikaye yazın. - Daha iyi versiyona ilişkin bir hikaye yazın. - Daha iyi versiyonu yaratmak ve daha kötü versiyon olasılığını azaltmak için ne yapabilirsiniz? - Durumu bir perspektif içine yerleştirin.
Korku her an her yerdedir. Kimse onun pençesinden kurtulamaz. Peki korkuyla baş etmenin en iyi yolu ne? Uzun lafın kısası, korkuyla başa çıkmanın en iyi yolu dosdogru korkunun içinden geçiyor. Korkuyu yenmek için korkuyla yüzleşmeniz lazım. Dayanıklı insanlar öyle yapıyor.
876 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.