Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rojda.

Rojda.
@_serhildan
~ Jin, Jîyan, Azadî ~ Ruhunu teslim etmiştir. ( Soyut zindanlara ) youtu.be/uMvzFzKvAd4?si=...
Türkiye'de bilimsel siyaset yok. Yobazlık var.
Reklam
Sürekli bir geçmişi yaşamak ve geçmişi yeniden yaratmak aynı şey değildir. Köreltici bir nastolji ve yaratıcı bir hayaller alemi arasında büyük fark vardır. Geleceği öngörebilmek ve tasvir edebilmek için anıların gölgesiyle yaşamak ile ısrarla zamanın dışına düşmüş bir yaşamda inat etmek arasındaki fark büyüktür.
"Ülkesinden uzakta, sürgünde yaşayan Danteye en fazla acı veren şeylerden biri de, ülkesinde durmadan karalanması, yaptığı tüm şeylerin çarpıtırılması, olumsuz biçimde yorumlanması ve bunlara karşı durabilecek, onu savunabilecek kimsenin olmamasıydı."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Rilke
... Artık perde açılmıştı : Ayrılıktı sahnelenen.
İşte mutluluk bu ;
Yaralı sözcüleri gömüldükleri yerden çıkarıp onları sağaltırsanız, mutlusunuz. Yasaklanmış bir dili modern zamanlara ve roman gibi edebiyatın yeni biçimlerine ulaştırabilirseniz, mutlusunuz. Yaralı sözcüklerle inkar edilmiş bir tarihi, unutulmuş, yok edilmiş insanları anlatan bir edebi eser yaratırsanız, mutlusunuz. Eserinizin bu yaralanmış sözcüklerin sahiplerine ulaştığını ve onlar tarafından beğenildiğini görürseniz, mutlusunuz. Can çekişen sözcüklerden yola çıkarak dünya edebiyatının bir parçası olan bir eser yaratırsanız, mutlusunuz.
Reklam
İnsani deneylerin bize gösterdiği bir şey var; dünyanın tüm zorba ve saldırgan güçleri her zaman, her şeyden önce kitapları, kütüphaneleri yakıp yıkmışlar, okuma ve yazmanın kurumlarını yok etmişler.
Hîv...
- Helîn, yavrum ne düşündüğünü biliyorum, sana nasıl anlatsam ayı sevmeyen var mı? Güzel, hoş, ay kalplerdeki aydınlık, aşk sembolü... Ama ne fayda, Helîn... Hükümet bu güzel ayı da bize düşman etmiş. O hükümetin casusu gibi bizi takip ediyor. Onun aydınlığında biz mağaradan çıkamayız. Askerler bizi görecek. Düşmanımız bizden aydınlığı almış, karanlık bizim dostumuzdur.
Mahmut Baksi
Türkiye'de öğretmen okulunda okudum. Öğretmen Okulunda şoven ve asimilasyonun temelde olduğu eğitim sistemiyle öğrenim gördük. Bize Kürtlerin pis olduğunu, değersiz olduğunu söylüyorlardı, dolayısıyla bu durumda bizim Türk olmamız gerekiyordu. Beyaz Türk...! Ardından yirmili yaşlara geldiğimde dünya edebiyatından kitaplar okumaya başladım ve solculukla tanıştım! Uyandım.
Türkçe düşünüp Kürtçe yazmak üzerine
İnsan hangi dille yazıyorsa o dille düşünmeli. Çünkü düşünce insan beyninde dille kaynıyor, sözlerin şekline dönüşüyor.
19. yüzyılda Kürtçe iyi kullanılmadı, işletilmedi ve geri kaldı, bu sadece sorunlardan biridir. Bilindiği gibi halkların dili, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamla birlikte değişir, ilerler. Bazı kelimeler unutulur, yerlerini başkaları alır. Bu yüzyılda dile teknik alanda ve bilim alanında binlerce kelime dahil oldu. Kürtçe ise bu alanda binlerce yıl geri kaldı. Tabii ki bu bizim ve dilimizin suçu değildi, özür olamayışımızdandı . Ülkemize el konuldu, Kürtlerin okuması yazması engellendi.
Reklam
Her doğuş şehirde sakin bir ortamda olmuyor maalesef...
Dersim taraflarında 1937-38'den önce de birçok başkaldırı oldu. Annem ailesini bu başkaldırılardan birinde kaybetmişti. 1938'de birçok yakını, köylüsü öldürülmüş. Her zaman kardeşlerinden, annesinden yakınlarından söz ederdi bize. Ve bana : "Sen daha kundaktayken, dağın yamacından top sesleri geliyordu," derdi.
Kalbimin zindanı kara gözlerin. Varoluşumun yuvası kirpiklerinin gölgesinde.
Hey göçerim! Beni dudaklarının öpücüğüyle öp. Sevdan şaraptan güzeldir. Kokun şiirin bir kokudur. Sesin güneşin aydınlığı gibi dağılmış, onun için herkes seni, senin güzelliğini seviyor.
Jana Seyda
Kürt kadın şairlerinden biri olan Jana Seyda, 1976 yılında Amüd'de doğdu, Halep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Topografya Bölümünü bitirdi. 1990'dan bu yana şiir yazıyor. Şiirleri Arapça, Kürtçe gazete ve dergilerde yayınlandı, ilk şiir kitabı Türkiye'de Şeva Dawî (Son Gece) adıyla yayınlandı.
Kısacık...
* Düşlerle, hayallerle geçen geceler çabuk bitiriyordu. *
3.174 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.