Kasım 1938’de NKVD’nin başına Yejov'un yerine Lavrentiy Beria geçti. “Troykalar” ilga edildiler. Yargısız infazlar son buldu ve korkunç aşırılıkların sorumluları bizzat yargılandılar veya idam edildiler ya da hapse atıldılar. Ancak savaş yaklaşıyordu. Fransız devleti daha önce kabul ettiği Fransız-Sovyet ittifakının zayıf bir halini dahi sürdürmeyi reddetmişti. (Sovyet hükümeti çok daha güçlü bir ittifak talep ediyordu.) Mihver devletleri, Çekoslovakya’yı Hitler’e ve Polonyalı faşistlere hiçbir direnç göstermeden parça parça teslim ettiler. Nazi Almanyası’nın faşist Polonya ile askeri bir ittifakı vardı ve Polonya, SSCB’nin işgal edilmesini amaçlıyordu. Sovyetler’in, kazanılması için ellerinden geleni yaptıkları İspanya İç Savaşı kaybedilmişti. İtalya, Etiyopya’yı işgal etmiş ve Milletler Cemiyeti bu konuda hiçbir şey yapmamıştı. Fransa ve Britanya açık bir şekilde. Doğu Avrupa’nın büyük kısmının desteği de arkasında olan Hitler’i SSCB’yi işgal etmek konusunda yüreklendiriyorlardı. (Lubyanka B, No. 365; Leibowitz).
Sayfa 241
18.03.2024
Ankara'nın baharında açan papatya Aldanma seni görünce ışıldayan sahtekar gözlerime Nahifliğim sadece bahara yeter Sana ayazdan beslenen celladımı sakladım Yapraklarına el sürmeyeceğim Seviyor mu sevmiyor mu mühim değil artık Ben bir kış günü içimde açanı Bir ikindi baharında , senin gibi ,kökünden kopardım -Zeynep Beria
Reklam
Sabahattin Ali'nin "Beria" adını koyduğu öğrencisi Melahat Muhtar için 1932 yılında "Çocuklar Gibi"isimli şiiri yazdı.
Sayfa 93 - DESTEK YayınlarıKitabı okudu
Ben etrafa ve sana gösterilmek istendiği gibi değilim. Beni bari sen anla Beria!
Sayfa 121 - Venedik yayınlarıKitabı okudu
Lisede Sophokles okuduk, klasik Türk sanat musikisine sövmeyi, Divan şiirini hor görmeyi, buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik. Sanki Sinan Leo­ nardo'dan önemsiz, Mevlana Dante'den küçüktü, Itri ise Bach'ın eline su dökemezdi. Aslında kültür emperyalizminin ilmi­ğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk, ulusal bileşim arama yerine hazır bileşimleri aktarmak hastalığımız tepmişti, o kadar ki İkinci Dünya Savaşı sonrasında batılı emperyalizmin örgütlü politi­kasını uygulamaya kendiliğimizden talip olduk. Stalin ve Beria da, haksız ve ahmakça istekleriyle bunu kolaylaştırdılar. Oysa, bir kere yaptığımız batılılaşmak değildi, ikincisi batı bi­zim sandığımız gibi değildi, üçüncüsü batının ulaştığı yer özenile­cek bir yer değildi.
Reklam
Fakat tekrar elde edilmesi mümkün olmayan bir şeyi kaybetmiştim: En nihayet Beria'yı, Beria'nın kalbini benden uzaklaştırmışlardı.
Sayfa 131 - Can YayınlarıKitabı okudu
Beni bari sen anla Beria!...
Sayfa 117 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Lavrenti Beria, kurbanlarının işkence görmesinden ve acı çekmesinden keyif alırdı; ayrıca genç kadınları dövmeye ve onlara tecavüz etmeye de özellikle eğilimliydi.
Sabahattin Ali, aşka aşık bir adamdı. Aşık olmak onun için sanki gündelik bir alışkanlık gibiydi. Hatta şöyle yazmıştı bir mektubunda Ayşe Sıtkı’ya “Sebebi basit, benim her zamanki hastalığım: Yine âşıkım. Ah Ayşe, vallahi artık ben de şaşırdım, 15-16 yaşımdan beri şöyle bir haftacık olsun âşık olmadan durduğumu hatırlamıyorum.” Kimler yoktu ki
Reklam
Beria aklıma gelir gelmez hiddetim bir parça geçti. Onu yalnız düşünmek bile başkalarına kızmaktan alıkoyacak kadar beni yumuşatıyordu.
Sana hayatı tatlılaştıran, munis bakışlarıyla seni hakikatlerden uzaklaştıracak kadar kendinden geçen bir Beria var.
Sayfa 93 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Sonsöz
Bu son sözü, 2006 yılında, Macaristan dostları ve bütün dünya bu eseri ithaf ettiğim ihtilalin 50. Yıldönümünü kutla­maya hazırlanırken yazıyorum. 1981 yılında Fransızca yazı­lan ve yayımlanan eser ayaklanmanın ellinci yılı münasebe­tiyle Macarcaya çevrilmiştir. Macar halkının ayaklanması, öncülüğünü işçi gençlikle birleşen üniversite gençliğinin
217 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.