Dedektiflerin piri Sherlock Holmes'un yaratıcısı ünlü ingiliz yazarı Sir Arthur Conan Doyle tiyatro oyunları da yazmış ve bir dönem çok tutulan bu oyunlarından iyi para kazanmış. O dönemde üstadın oyunlarında 10 pound haftalıkla çalışan genç bir oyuncu varmış. Bir gün bu oyuncu kendisinden otuz yaş büyük olan bu yazara çok komünist bir teklifte bulunmuş: - Sir, şu andan itibaren, hayatımızın sonuna dek kazanacağımız paraları birleştirip, sonra ikiye bölerek harcıyalım mı? - Nasıl yani? demiş yazar şaşkınlıkla. - Şöyle yani, bakın ben bu hafta 10 pound kazandım. Sizin sanırım, bu haftaki telif ücretleriniz 1000 pound'u bulmuştur. İkisini birleştirince 1010 pound eder, bu parayı 505'er pound olarak bölüşelim, diyorum… Bu durumda sizin bana 495 pound vermeniz gerecek. Yazar gülmüş: - Teklifin bir evlilik teklifi gibi… - Paralarımızı evlendirelim diyorum, Sir! - Aritmetiğin çok güçlü çocuğum, fakat bu işten benim kazancım ne olacak? - Şimdi siz zararda gibi görünüyosunuz ama ilerde ben çok ünlü bir oyuncu olup, çok paralar kazandığımda, bu paraların yarısını size vermek zorunda kalacağım. Burma bıyık Doyle bu çok garip teklifi elbette reddetmiş ve sonra çok pişman olmuştu, çünkü teklifi yapan genç oyuncunun adı Charles Chaplin'di. 71 yaşına kadar yaşasan Doyle, Şarlo'nun dünyanın en önemli oyuncularından biri olup, büyük paralar kazandığını gördükçe hep hayıflanmış ve her Şarlo filimi izlediğinde: -Gitti paracıklar! diye söylenmiş.
Sayfa 33 - Ortaoyuncular YayınlarıKitabı okudu
·
Puan vermedi
iyimserliğin en önemli unsurunun da gençlik olduğunu unut­mamak gerek. İnsan o günlerde tüm tersiikierin geçici olduğu içgüdüsel olarak hissediyor, hiçbir şeyin, iyiliğinde kötülüğün de sürekli olmadığnı sezinliyor. Her ikisi de mutlaka değişiyor.
Hayatımın Hikayesi
Hayatımın HikayesiCharles Chaplin · Afa yayınları · 199123 okunma
Reklam
Konuklar annemin de dediği gibi kremalı pastaya benzerdi. Pasta çok uzun zaman sofrada bekleyecek olursa bozulurdu.
Yüzün kiminle gülüyorsa yüreğin ona aittir.
192 syf.
7/10 puan verdi
Oğuz Atay'ın ne zamandır peşinde olduğum bir kitabı var. Yine ona bakmak üzere ilgili rafa gitmiştim. Aradığım kitap yoktu. Kitaplar soyada göre sıralı olduğu için Sunay Akın da oralarda bir yerdeydi. Bundan önce okuduğum kitabı sevmiştim. "Hadi," dedim "alayım bir tane daha." Sunay Akın, tarzından dolayı dünyayı küçük, herkesin tanıdığı bir mahalleymiş gibi hissetmeme neden oluyor. Charlie Chaplin alt sokakta oturuyor, Charles Dickens kapı komşumuz ve Nazım Hikmet ile sıra arkadaşı... Tüm insanlık tarihi bir mahalleye sığıyor. Hikayelerin kimisi benim için çok ilgi çekiciydi. Bazılarını da hızlıca okuyup geçmek istedim. Sunay Akın yöntemi bu kitabın da ana unsuruydu. Farklı zamanlarda akmış, farklı coğrayalarda bulunan nehirleri ne yapıp edip aynı denize döküyordu. Bunu yaparken bazı yerlerde nehrin akışına kendisi bir şeyler katıyor mu diye düşünmeden edemedim. Bazı hikayeler, ayakkabıdan bağımsız olarak yazarın anlatmak istediği bir şeyleri içeriyordu. İşin bu kısmıyla sorunum yok. Ben bu adamın söylediklerini okumak istiyorum zaten. Ama konsept bu şekilde ayakkabı üzerine kuruluyken, bazı yazılarda ayakkabanın zorlama bir şekilde yazıya iliştirilmesi beni rahatsız etmedi değil. Rahatsızlık derken, muzip bir "yakalandın hoca" deyişinden ileriye gitmeyecek şeyler.
Bir Çift Ayakkabı
Bir Çift AyakkabıSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 20112,902 okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Charlie Chaplin benim en sevdiğim sinemacılardan birisidir. Filmleri hem güldürmekte, hem de barındırdıkları mesajlarla ders vermektedir. Başrolünde oynadığı son filmi olan "Sahne Işıkları" filmi kendi yaşamından izler taşımaktadır. Özellikle son sahnesi Chaplin'in sahnelere vedası anlamını taşır. Bu kitap Sahne Işıkları hakkında bilinmeyenleri anlatmaktadır. Filmin yapılma süreci, yapıldığı dönem, Chaplin'in hikayeyi kurarken nelerden etkilendiği, yapım sırasında yaşanılanlar hakkında bilgiler verir. Ayrıca kitapta, sonradan filmden çıkarılan bir sürü sahnenin de yer aldığı hikayenin daha derinlikli anlatıldığı bir novella da bulunur. Chaplin'i seviyorsanız ve Sahne Işıkları'nı izlediyseniz bu kitabı okuyun derim.
Ramp Işıkları ve Sahne Işıkları'nın Dünyası
Ramp Işıkları ve Sahne Işıkları'nın DünyasıDavid Robinson · İş Bankası Kültür Yayınları · 20167 okunma
Reklam
796 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Mutlu aşk yoktur./Aragon
Dâhiler ve Aşkları; sanat, edebiyat, bilim ve düşün tarihinin önde gelen dâhilerinin yaşadığı aşkları, eserleri paralelinde ortaya koyan, ansiklopedik ölçekte bir biyografi kitabı. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada -toplam olarak- bu kapsamda oluşturulmuş nadir eserlerden biri olma özelliği de taşıyan bu önemli kitap; içinde yer alan dâhilere,
Dahiler ve Aşkları
Dahiler ve AşklarıÖzcan Erdoğan · İkaros Yayınları · 2008486 okunma
"Hollywood'un yetiştirdiği yaratıcıların belki de en başta geleni Charles Chaplin'in hiçbir filminin en iyi film, en iyi yönetmen ya da En İyi Oyuncu Oscarı'na değer görülmemiş olması, Oscar'ın değerlendirme ölçütleri konusunda en iyi örneği oluşturur."
Sayfa 128
Ben Charles Spencer Chaplin :
"16 Nisan 1889'da Londra'da dünyaya geldim. Babam usta bir güldürü oyuncusuydu, annem operet şarkıcısıydı, daha sonra varyete tiyatrolarında da çalıştı. Çocukluk yıllarımı Londra'nın yoksullar mahallesi East Side' da geçirdim. Babam kendini içkiye verince, evde ocak kaynamaz oldu. Sıcak bir çorba için, kardeşim Sidney birçok kez yardım kurumlarının kapısını çalmak zorunda kaldı. Ben onunla gidemiyordum, çünkü ikimiz aynı pabuçları ortaklaşa kullanıyorduk. Babam, bizi büyük bir yoksullukla haşhaşa bırakarak öldü."
Sayfa 106
"16 yaşındayken Charles Chaplin'le evlenen Mildred Harris'le Carmel Mysers ve Winifred Westover da "arkaları" olduğu için sinema dünyasına girebilmişlerdi.Gerçekten de, sinemanın patronları ancak kendi yakınlarına sinemanın kapılarını açıyorlardı."
Sayfa 98
Reklam
Nazi Almanya'sının müthiş bir eleştirisi.. "Kendinizi bu makine kalpli, makine düşünceli, makineli insanlara teslim etmeyin" dedi Charles Chaplin... The Great Dictator.🎬
İzleyin, izlettirin
"19. yüzyılın son çeyreği başlarken yaşanılan ekonomik bunalımın sona erdiği ileri sürülse de, insanlar altın bulmak amacıyla Kanada'nın Alaska sınırındaki Klondike kasabasına ve Alaska'ya akın ediyordu. Aradan otuz yıl geçtikten sonra, Charles Chaplin Altına Hücum'da benzersiz mizahıyla bu olayı ölümsüzleştirecekti."
Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi
Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi
s.27
448 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sinemanın Hikayesi
30 yılda iki kere hediye verip geri alamadığım, vaktiyle bana katharsisler yaşatmış, bir dehanın kaleminden çıkma yaşam hikayesi, eşsiz gözlemlerle beraber. Ki bu gözlemler onun sinemasal macerasında hem ona hem takipçilerine yol gösterecektir. Kendisine hayranlığım Buster Keaton'u tanımam ve yolunu kestiği hikayelere tanık olmam sonrasında azalsa da, sinemayla ilgilenen ilgilenmeyen herkesin okuması gereken bir kitap. Brando'yu, (Katharine) Hepburn'u, Bogart'ı da okudum ancak hiçbiri onun kadar etki bırakmadı ve eminim bundan sonra da bırakmayacak. P.S. Kitabı 3. kez satın almış olduğumu da buraya iliştireyim.
Hayatımın Hikayesi
Hayatımın HikayesiCharles Chaplin · Afa yayınları · 199123 okunma
Charles Chaplin
Komik olmak ne kadar hüzünlü bir meslek!
Sayfa 106 - Aykırı Yayıncılık
Chaplin ve İsa
İsa rolünü ben oynamalıyım. ona benziyorum. yahudiyim. Komedyenim. ve tanrıtanımazım aynı zamanda... Böylece rolüme nesnel olarak bakabilirim!
226 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.