Tayfur SAKALLI

Aristoteles insanın kendinden başka bir şey olmayı seçmesini onaylamadığı gibi bunu bir çeşit intihar olarak da görür.
Reklam
Hiç kuşkusuz 'tek kişiyi' mutlu saymak oldukça tuhaf olacaktır. Nitekim hiç kimse dünyadaki her şeye sahip olmayı tek başına olma koşuluyla seçmez. Çünkü insan sosyal/politik bir varlıktır ve o doğası gereği birlikte yaşamaya yönelir.O nedenle, mutlu insan bile diğerleriyle yaşar.
Doğa, işlevini sürdürmeyen ve amacını gerçeklestirmeyen şeyi alr. Bu bakımdan toplum bireyden önce gelir. Çünkü konuşmanın/tartışmanın/sözlü iletişimin olmadığı bir toplumda tekil varlık olarak birey, insan değildir. Ve bir toplumun parçası olmak istemeyen, ona katılma arzusundan vazgeçen biri ya bir canavardır/hayvandır veya Tanrıdır; ama asla insan değildir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aristoteles'e göre kör bir insan sağır ve dilsiz olandan daha zeki olabilir. Çünkü düşünmeyi yeşerten dil olduğu gibi dili de yeşerten elbette düşünmedir.
Umut insana özgüdür; umudu olmayan insan biraz canavar, biraz hayvandır. Yalnızca insan umut içinde yaşar.
Reklam
Bilmek bilinmekten daha iyidir; bilinmek aynı sevilmek gibi, yaşama sahip olmayan şeyler için bile olanaklı iken, bilmek aynı sevmek gibi yalnızca yaşayan/etkin olan varlıklar için olanaklıdır.
Sevmek, sevilmekten daha iyidir. Sevilmek ruhta hiçbir etkinlik uyandırmaz.
Pythagoras ve Empedokles gibi filozoflar Şamanizm’in etkisiyle şu yeni ruh anlayışını kabul ettiler: İnsanda Tanrısal kaynaklı, bedenden önce var olan ve sonra da yaşayacak bir "ruh" veya "ben" vardır. Ruhun etkinlikleri bedenin etkinliklerinden ayrıdır; daha doğrusu bunlar birbirine karşıttır.
İnsanların mutlu olmak için peşinden koştukları en iyi yaşam (eudaimonia), aklın etkin olduğu bir yaşamdan hiçbir zaman bağımsız değildir.
Aristoteles psykhe'nin(ruhun) belirli türdeki bir bedenin formu olduğunu ileri sürer.Buna göre psykhe, bağımsız olarak var olabilen bir töz değil, ancak bedenle birlikte var olan bir varlıktır.
Reklam
Töz, her şeyin ilksel nedenidir fakat bu her şeyin töz olarak kabul edileceği anlamına gelmez.
Hem olması mümkün olan bir şey olmamayı, hem de olmaması mümkün olan bir şey olmayı içinde taşır.
Ksenophanes’a göre 'tanrı denebilecek bir şeyin insani zaaflardan yoksun, ezeli-ebedi ve evrensel olması, insan biçimli olmaması gerekir.
İnsan biçimli olmalarının yanında, Ksenophanes, Yunan tanrılarının Yunanlara benzemesini de garipser ve Etiyopyalıların tanrılarının basık burunlu ve siyah, Trakyalıların ise mavi gözlü ve kızıl saçlı olduğunu sandıklarını söyler.
Ksenophanes, Yunan tanrılarının insan biçimli olmasıyla alay eder,öküzlerin de elleri olsaydı ve çizebilselerdi, onların da tanrılarını öküz biçiminde çizeceklerini söyler.
3.183 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.