Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tayfur SAKALLI

Zekâ bir at ise akıl onun süvarisi gibidir; güçlü bineğin nereye ve ne hızda yol alacağını o kontrol eder.
Reklam
İnsan, karnı doyduğu zaman sorun çıkartan tek canlıdır.
Meydan okuma ve zorluklar bizi geliştirir; rutin ve basmakalıp işler ise adeta öldürür...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Derman arardım derdime, derdim bana derman imiş. (Niyazi-i Mısri)
Dün geçti. Yarın ise henüz gelmedi. Ama ömrün olur da yarın gelirse onun nasıl olacağını tek bir şey belirleyecek: Şimdi!
Reklam
Dopamin
Bazi iddialara göre her gün yaptığımız bir eylem, beynimizde 2000 parça çikolata yemek veya 25 bin dolar kazanmakla eş değer miktarda ödül uyarımını sağlayabiliyor. Ne mi? Nasıl mı? Çok da basit: Sadece bir gülümseme!
"Her bebek sevilme ihtiyacı ile doğar ve hiçbir yaşta bu ihtiyaç geçmez... (Frank A. Clark)
Günümüz insanı çok şey öğrenebilir, her türlü bilgiye ulaşabilir ve belki her soruya yanıt verebilir. Fakat bilgelik, dünyayı tüketirken belli olur.
Bugün maalesef kuş bakışı bakıldığında, tıbbi yöntemlerin, ilaçların ve cerrahinin bize verdiği çok basit bir mesaj olduğunu görürüz: "Sen ye, iç, kafana göre takıl. Gönlünce tüket, haz al, dene, yanıl. Olur da sistemin bozulursa biz seni onarırız." Yani özetle "Arıza yaparsan bana gel." diyen bir sektör var artık elimizde.
Modern tıp, hastalıkların tedavisine odaklanmış durumdadır. Halbuki tıbbın esas işi, sağlığı korumak ve sürdürmek anlamına gelen koruyucu hekimlik meselesidir.
Reklam
Dünyanın en sağlıklı yiyeceği de olsa her gün aynı saatte aynı şeyleri tüketmek, bedeni hep aynı şeylerle beslemek "metabolik stres" dediğimiz genel bir sıkıntı tablosunu ortaya çıkarabilir.
Bazı uzmanlar, kaynağı belirsiz bir şekilde "günün en önemli öğünü" diye adlandırılan kahvaltıyı "arada bir" geçiştirmenin insanlara "iyi geldiğini" iddia edebiliyorlar. (Yaygın kabul gören bir iddiaya göre "günün en önemli öğünü" sözü, Amerika'da bir mısır gevreği firmasının yaptığı televizyon kampanyasında kullanıldıktan sonra akıllara yerleşmiş gibi görünüyor.)
Muhtemelen siz de iki adımlık yere bile özel arabasıyla gidip her gün çevre kirliliğinden şikayet eden insanlara denk gelmişsinizdir.
Bundan yaklaşık 10-15 bin sene önce, şimdilerde adına "tarım" dediğimiz uygulamayı icat ettik. Bugün birçok araştırmacı, tarımın icadını insanlığın en büyük intihar girişimi olarak nitelendiriyor.
"Sözün güzelliği kısaldığındandır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, yemeği yemek üstüne yemektir." (İbn-i Sina)
3.229 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.