Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
192 syf.
4/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Edebiyatımızın Kozmik Odası / Adem Çevik
Yazar bize edebiyat aleminin arka sokaklarını anlatmak istemiş ama keşke bunu objektif bir bakış açısı ile yapsaymış. Ancak kullandığı dil kimi yazar-şairler için küçümseyici ve ötekileştirici nitelikte... Oysa anılar-anekdotlar katışıksız-saf halleri ile anlatılırsa, hele de kaynak belirtilirse daha inandırıcı ve daha ikna edici olur... Yazarın müdahaleci yorumlarını bu kadar sık görünce acabalarla, kasıt aramalarla geçen bir okuma gerçekleşmiş oluyor... Yine de anı boyutundaki değinileri "doğrudur muttlaka, iftira atacak hali yok ya" diyerek okudum... Ama yazarı-şairi kafamızda nereye koyacağımızı bize bıraksaydı da, okuruna yol göstermeye kalkmasaydı.
Edebiyatımızın Kozmik Odası
Edebiyatımızın Kozmik OdasıAdem Çevik · Ferfir Yayınları · 201026 okunma
Üstad Yahya Kemal, bir çok icraatına iyi gözle bakmadığı İsmet İnönü'yü pek sevmez. Hatta İnönü Mükafatı adıyla kendisine verilmek istenen ödülü de sırf İnönü'yü sevmediği için kabul etmediğini söylemekten çekinmez. Fırsatını buldukça da İnönü'yü eleştirir: ... "Bu iş yanlış oldu. Memleketi ben idare edecektim, şiiri de İsmet paşa yazacaktı. Hiç olmazsa o zaman yalnız şiir mahvolurdu."
Sayfa 74 - Ferfir YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Orhan Kemal, gazete ve dergilere Reşat Kemali imzasıyla yazılar gönderir. Hatırı sayılır da bir yazardır daha o yıllarında. Aziz Nesin de daha henüz adını duyurup ünlenmemişken Yedigün dergisinde Vedia Nesin imzasıyla şiirler yazar. Orhan Kemal, bıçkın bir delikanlı olduğu için güzel şiirler yazan bu Vedia Hanım'a biraz yaklaşabilmek amacıyla aşk mektupları yazar.Tabii terbiyeli aile kızı olan vedia Nesin(!) mektuplara cevap vermez.
Sayfa 40 - Ferfir YayınlarıKitabı okudu
Yahya Kemal, bir gün Ziya Gökalp'i düşünceli bulunca sebebini sorar. Aldığı cevap şöyledir: "Tarihi araştırıyorum. Bizim büyük hükümdarlar, şairler, mimarlarımız var. Fakat tarihimizde büyük bir feylesof bulamıyorum. Aramaya devam ediyorum. Onu da bulacağım." Bunun üzerine Yahya Kemal: "Boşuna aramayınız Ziya Bey, biz fatih bir milletiz. Felsefe yapmamışız; ama fetih yapmışız. Eğer fetih yapacağımız yerde felsefe yapsaydık şimdi hala Sibirya'daydık!" cevabını verir.
Sayfa 23 - Ferfir YayınlarıKitabı okudu
Edebiyatımızın en önemli yazarlarından olan Hüseyin Rahmi, kendisiyle yapılan edebi bir mülakatta Türkçe hiçbir eser okumadığını itiraf eder.
Sayfa 19 - Ferfir YayınlarıKitabı okudu
35 öğeden 31 ile 35 arasındakiler gösteriliyor.