Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eda Turan

Eda Turan
@eedatrrnn·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Bütün Çocuklar İyidir
Bütün Çocuklar İyidirNihan Kaya
8/10 · 3.481 okunma
Reklam
Budist felsefede buna sati deniyordu; aydınlanmanın yedi basamağının ilkiydi. Tasavvuftaki karşılığı önemli bir Sufi pratiği olan murakabe idi. Batı’da mindfulness diye adlandırmışlardı; uyanık ancak rahat bir bilinç hali içinde farkındalığa gelen hiçbir şeyi dışarıda bırakmamak, müdahale etmemek, eklememek; yani çıplak bir dikkat ile anda olanı izlemek diye tarif etmişlerdi.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“İnsan bir konukevi gibidir Her sabah yeni biri gelir Gelen bazen bir sevinç, bir üzüntü beklenmedik Ne kadar kalabalık olsa da kederler Her konuğa saygıyla davran Minnet duy kim gelirse gelsin Çünkü her biri, gönderilmiş bir rehber sana ta öteden.”Mevlana
Doğu öğretilerinde iç farkındalığı geliştirecek pek çok çalışmayı kültürlerine kattıklarını görürsün; mesela tai chi, ya da çay seremonisi, meditasyon çalışmaları. Sizin kültürde de var aslında; hat sanatını düşün ya da ebru çalışmalarını, bunların hepsi dikkatini ana verebilmeni sağlar.”
Reklam
Bebek büyüdükçe karşısındaki kişi tarafından regüle edilme halini içselleştirerek kendi kendini regüle eder hale gelir; buna da öz-regülasyon denir; tabii şayet hayatının ilk aylarında ve yıllarında sağlıklı bir regülasyon sistemi geliştirebildiyse. Bütün bu süreç, hayatın ilerleyen yıllarında sosyalleşirken ve ilişki kurarken son derece belirleyicidir. İki kişinin birbirini karşılıklı regüle etmesi, yani eşimiz, arkadaşımız ya da o anda ilişki halinde olduğumuz herhangi birinin sinir sistemi yukarı çıkarken kendi sistemimizi dengede tutarak onunkini aşağı indirmek ve onun da bize aynısı yapması interaktif regülasyondur. Bu regülasyon çeşitlerinin hepsine yetişkinlikte ihtiyaç vardır.
Bu sadece bebeği sakinleştirmek anlamına gelmez, çok uyarılmış bir bebeği daha dengeli bir noktaya çekmek ve hissizleşme derecesinde tepkisizleşmiş bebeği de daha yukarı çıkarmak gerekir. Yine bunu yapabilmenin de yolu göz teması, ses tonu ve dokunmadır. Regülasyon, bebeğin tek başına yapabildiği bir şey değildir. Ve hayatın ilk yıllarında bunun onun adına yapılması şarttır. Ebeveynin bebeği regüle etme haline ko-regülasyon denir.
Bebekler, altını ıslatmak, acıkmak gibi içsel fiziksel uyaranlarla ya da yüksek ses, parlak ışık gibi çevresel uyaranlarla yalnız baş edemezler. İnsan yavrusu bütün türler içinde en çaresiz ve bakıma muhtaç olandır; ne kendini doyurabilir ne de rahatsız olunca ışığı kapatabilir. Acıktığı için ağlayan bir bebeğin sadece karnını doyurmak yeterli değildir; onun sinir sistemini sakinleştirmek için göz teması, ses tonu ve dokunma şarttır. Ebeveynin bu anlamdaki davranışlarının tümü bebeği regüle etmek demektir. Bu sadece bebeği sakinleştirmek anlamına gelmez, çok uyarılmış bir bebeği daha dengeli bir noktaya çekmek ve hissizleşme derecesinde tepkisizleşmiş bebeği de daha yukarı çıkarmak gerekir.
Çoğu zaman zihin otomatik, refleksler ön planda. Karşındakinin normal regülasyon seviyesinin dışına çıktığını fark ettiğinde sözleri bir kenara bırak. Göz teması, dokunma, ses tonunun yumuşaklığı, onun yeniden normal seviyesine gelmesine yardım edecektir.
Reklam
Geçmişten gelen bir olay şimdiki zamanı etkileşmişti. İşte tetiklenme dediğim bu.
Günlük hayatımız sinir sistemimizin dışarıdan gelen uyaranları devamlı dengelemesiyle geçiyor, tıpkı bir regülatör gibi. Sinir sistemi; dışarından gelen sesleri, görsel uyaranları, dokunuşları, bedenin hareketlerini, içseslerimizi, düşüncelerimizi, algılarımızı, tetiklenme adını verdiğimiz algı yanılgılarımızı yani pek çok uyaranı biz fark etmeden en iyi şekilde regüle ediyor. Regüle kelimesini kullanıyorum daha iyi anlaman için. Yani optimum seviyede tutuyor. Bir tehlike algısı gelene dek dengede tutmaya devam ediyor.
Kişi hangi bağlanma şeklinden gelirse gelsin çocukluk hikâyelerinden bir anlam çıkarırsa geçmişin duyguları bugünü etkilemeyi bırakır. Kişi neden geçmişte öyle davrandığını, savunma sistemlerini anlamlandırır. Bu içsel bakış sayesinde hikâyesinden anlam çıkarmaya ve bu da bugünkü ilişkilerdeki bağlanma şeklini güvenli bağlanmaya dönüştürmesine yardımcı olur.
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.