Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nazlı Solgun

Nazlı Solgun
@fablmasalbilmece
Çocuk Edebiyatı Yazarı
Çocuk
Her yaşam bir masaldır. Keşke tüm çocuklara, kendi masalını yazma hakkı tanınabilse.
Reklam
Yaşasın 1 MAYIS!
Yaşasın 1 Mayıs! Calışma saatleri azaltılsın. Bir çok işin makineler tarafından yapildığı günümüz koşullarında 8 saat çalışmak,( ki büyük şehirlerde buna 1,2 saat da yol eklemek gerek.) çoluk çocuğa, komşuya, arkadaşa, eğlenceye, bir etkinliğe bir hobiye zaman ayıramamak, emeği ile geçinen insanlara haksızlıktır.
1 Mayıs
ŞİKAGO DARAĞACINDA DÖRT DELİKANLI İdam sehpasında, yağlı ilmik boynunda bağırıyordu. "Konuşmama izin verilecek mi, ey Amerikalı adamlar? Bırakın konuşayım, Şerif Matson! Bırakın halkın sesi duyulsun." Bırakmadılar. İşaret verildi, kapak açıldı. Yanındaki 3 arkadaşıyla ipte sallanarak can verdi. O günün sabahı. Hücresinde aldı eline

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Fabl
"Hayatın da bir adâleti vardı. Zulmedenler de mutsuzluğu tadardı." "Gazeteci Sterepodon" adlı fablımdan
Le Naz Fabl
" Güçlüden yana olmak, -Haksız olduğu halde- Korkakların işidir. Bu böyle biline. Güçsüzü korumak, Yiğitlerin işidir. Bizim sıska kahramandır, Dayak yediği halde" "Kahraman Horoz" adlı fablımdan bir bölüm.
Reklam
Le Naz Fabl
İyi çocuk edebiyatından büyükler de keyif alır.
tam on ikiden
Yakın Yayınlarından, Sultan Topçu'nun derlemesini yaptıgı "Tam On İkiden" şiir kitabı çıktı. Eksi 18 Edebiyat Topluluğunun, yazmış olduğu bu şiirleri Tuğçe Temiz resimlemiş. Şiir seven çocuklar için, "çocuğa görelik" öncelenerek, hazırlanan bu şiirleri, büyükler de keyifle okuyabilir. İlkokul çocukları için önerilir.
Şeker Portakalı
Keşke insan doğduğu andan itibaren başkasının sevgisine ve ilgisine ihtiyaç duymadan büyüyebilse... Çocuklar eşit ve adil bir ortamda doğup, büyümedikleri sürece, "suç" ve "suçlu" üzerine daha derin düşünmek gerekiyor sanırım.
Çocuk kitapları
Çocuğun okuyacaģı kitabı seçebilmesi, bir haktır. Ne var ki çoğunlukla büyükler kitap öneriyor. Çocuklar bu kitapları bazen istemeye istemeye okumak zorunda kalıyor ya da okumuyor. Haklı olarak bildiğimiz kitapları önermek istiyoruz. Bilmediğimiz kitaplardan kaygı duyabiliyoruz. İçeriği çocuğumuzu olumsuz etkileyebilir diye çekiniyoruz. Ben kendimce şöyle bir yol geliştirmiştim: Kitap okuma sürecinde sohbet ediyordum. Kitaba eleştirel bakabilmelerini sağlamaya çalışıyordum. Hem içerik ve hem de biçim açısından. "Bu kitaba sen nasıl bir kapak çizerdin? Sen olsan hangi bõlümün resmini yapardın? Kitabın daha büyük olmasını ister miydin? Bu çocuğun yerinde sen olsaydın bu soruna nasıl bir çözüm üretirdin? Bu çözüm yolu doğru mu? Bu konuşma biçimi güzel mi?" gibi sorular üzerinde düşünüp konuşurduk. Diyebilirim ki, olumsuz bulduğum kitap çok oldu ama onların üzerinde daha çok konuşma fırsatı doğdu. Çocuklarım büyüdükçe gördüm ki, sosyal medyada gördükleri yazılara da eleştirel bakabilmeyi başarıyorlar. Kısacası sansür uygulamak yerine, üzerine konuşmak irdelemek hem daha eğlenceli hem daha öğretici oldu.
Sitemde çocuk edebiyatına dair; bilmece, fabl, masal ve hikâye bulabilirsiniz. google.com/url?sa=t&source...
Reklam
Fedailerin Kalesi Alamut
Viladimir Bartol'un "Fedailerin Kalesi Alamut" romanını az önce bitirdim. Bir yanım bitmesin diye okumamam gerektiğini söylüyordu ama bırakamadım elimden. Hüzünlüyüm şimdi. Ne çok alışmıştım Seyduna'ya Apama'ya, Meryem' e İbni Tahir'e... Birden yanlız kaldım sanki. Michael Biggins'in roman hakkındaki bir sözü ile bitireyim. "Bartol'un 'Alamut' taki en büyük başarısı, hikaye anlatıcısı olarak ortadan kaybolmayı başarıp, hikayeyi karakterlerinin sürdürmesine olanak vermesinde gizlidir."
Sevgili öğretmenimiz #nevzatsüersezgin in de katıldığı Eksi 18 Çocuk Edebiyatı Çalıştayı yapıldı. Çalışyayda son üç yılda yapılan #eksi18edebiyat atölyeleri, #eksi18edebiyattopluluğu derleme kitapları, #eksi18kampüs, #kıpırtıçocuk ekseninde yapılan çalışmalar değerlendirildi. #eksi18edebiyat 'ın 2024 yılı hedefleri üzerinde duruldu. Çalışma programı oluşturuldu. #zikzak ın kurucusu, #eksi18edebiyattopluluğu 'nun oluşumuna öncülük eden, Sıddık Yusuf Çağlayan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda, @ugrasdemir kolaylaştırıcı olarak, ülkemizde ve dünyada çocuk edebiyatına gönül vermiş #eksi18 gönüllülerinin canlı yayın ile aramıza katılmalarını sağladı. Çalıştayın gerçekleşmesine katkıda bulunan, nevzat.s.sezgin yusufsıddıkçağlayan Dilekyılmaz burcak.temel ugrasdemir ve katkı sunan bütün #eksi18 gönüllülerine teşekkürler. İyi ki varsınız.
Çocuk Edebiyatı
İlgi alanına ve düzeyine uygun kitaplara erişim, her çocuğun hakkıdır.
Alamut
Dün başladım. Beni hemen sarıp sarmaladı. Haşhaşileri merak ediyordum. Bu alanda okuyacağım ilk kitap olacak. # viladimirbartol #alamut
Yetki sahibinin, kullandığı yetkinin sonuçlarından sorumlu olduğunu bilmesi itibar kazandırır.
Bilimin ışığında yürümek, itibar kazandırır.
Reklam
Yalaka ve el pençe divan duran bireyler, itibar kaybettirir.
Yanlışını kabul edip, bedelini ödemeye hazır olmak itibar kazandırır.
Gönüllü bağış yapanların parasının nereye gittiğini sorgulayan ama alınan vergilerin nereye gittiğini sorgulayamayan gazetecilerin olduğu yer, itibar kaybettirir.
Çocuk ve genç ölümlerin, yok denecek kadar, az olması itibar kazandırır.
Yarına umutla bakan insanların varlıgı itibar kazandırır.
Bir felakete, zamanında ve doğru müdahale itibar kazandırır.
Reklam
7.7 şiddetindeki bir depremde yıkılmayan binalar, itibar kazandırır.
Deprem
Bilime sırtımızı döner, işimizi mucizelere bırakırsak, 38.000 küsur ölümü kabullenip, bir can çıkar belki enkazdan diye dua eder bekleriz. Oysa, "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir." demisti atamız. Çok üzgünüm atam, lâyık olamadık, alt edemedik cehaleti.
Çocuk Hakları
Her çocuğun ilgi alanı farklıdır. Dolayısıyla, okumaya ihtiyaç duyacağı kitabı bulmasına yardımcı olabiliriz. Sohbet ederek ilgi alanlarının farkına varmasına yol açabiliriz. Kimi çocuk, uzayla ilgili okumak ister, kimi dinazorlarla, ya da başka bir alanla... Kitap sürüklemeli çocuğu. Zorunda olduğu için değil, etkilendiği için okumalı çocuk. Kısacası beğenmediği kitabı okumama hakkı vardır.
Fabl
Hayatın da bir adaleti vardı.Belki zulm edilenler kadar değil ama zulmedenler de mutsuzluğu tadardı. Nazlı Solgun, Gazeteci Steropodon
Neden seçici olmalıyız?
Çocuklarımıza masal anlatırken, edilgen, kurtarılmayı bekleyen prenses modelleri içeren masallardan uzak durulması gerektiğine inanıyorum.