Puan vermedi·87 syf.····Okunma: 04 Ocak 2021 00:09 En yakınını kaybeden birisi gibi hüzünlendim kitabı okurken, ailenin dönüştürdüğü yanlız bir adam, sancısını içinde yaşayan kendi ölümüne sebeb olucak kadar ileri giden iç huzursuzluğu.
İnsanın değerini biraz da ailesi belirler çünkü insan bir yerde yetersiz kalır, bir yerde gücünü kaybeder ondan güçlü olana sığınır ve aile bir sığınaktır aile olmayı becerebilmişlere. Sığınmak; içinde bir çok anlam barındıran kelime. Sığınacak birilerinin olmaması, bazen sığınmayı bilmemek, bazen sığınmayı kendine yakıştırmamak, bazen sığıntı gibi hissetmek, bazense insanın insana sığınmasını insanlar tarafından çok görülmek. Yaşamak bu kadar güzelken, sığınağın tek kendinde olması acı.Bazen sığınacak bir liman, bazen sığınılan limana duyulan özlem bazende sığınılan limanın nefrete dönmesi. En çokta nefret insanı üzer İvan İlyiç 'i güçlü kıldığı gibi.
keşke limana bu kadar önem vermeseydin olmasaydı da sen Ivan.
Neden sığınak olmayı beceremiyoruz?
Neden güven vermiyoruz?
Neden Ivan İlyiç sığınacak bir limana sahip değildi?
Neden Tolstoy bu kadar içimizdensin?
Nasıl içimizdeki sancıları bir karektere yükleyebildin, Tolstoy?
İvan İlyiç kendine sığınan bir karekter, sığınmanın en berbat halidir sığındığı halde kendi kendine yetememek. Başkaları tarafından zorunlu hale getirilmek, zorlanmak, anlaşılmamak, anlaşılmak için fırsat tanınmamak.
Çok acıdır ki hepimiz bir yerlerde yalnızız bazen yanlızlık bir seçim, bazen bir zorunluluk bazense bir tekrediliş. İnsan doğasını bu kadar iyi ifade eden, anlayan okurken biz okuyuculara bizi anlatan kitapların olması korkunç derecede muhteşem. Ne yapsak yapalım, başımızı alıp nereye gidersek gidelim hep yanlızız içimizde bir yerlerde. Tuhaf olan şeyse ne insanlarla yaşamayı öğrenebiliyoruz, ne de onlarsız kalmayı becerebiliryoruz ,ama yavaş yavaş öğretiliyoruz. Kendimize rehber, kendimize dost, kendimize anne kendimize baba,tüm rolleri üstlenmek zorunda bırakılıyoruz.
Ben bu yazıyı yazarken belkide bir Ivan İlyiç daha ölüme hazırlanıyordur.
Ivan gibi insanların azalması diliyorum, sen rahat uyu Ivan ben seni anladım, kendimizden başka sığınacak limanın olmadığını gösterdin.
Sığınan insanlara liman olmanız dileğiyle.