···Okunma: 12 Ocak 2021 00:45 " Hayattan korkmayın çocuklar! İyi, doğru bir şey yaptığınız zaman hayat öyle güzel ki!
2021'in ilk kitabını seçerken sevdiğim bir yazar okumak istedim. Bunun için Karamazov Kardeşler çok iyi bir fırsattı ve iyi ki yeni bir seneye bu kitapla başladım.
Şu ana kadar Dostoyevski çok az okumuş olsam da kalemini, üslubunu, anlatım tarzını hep çok severek okurdum. Karamazov Kardeşler'i okurken de kalınlığına rağmen gözüm hiç korkmadı ve umduğumdan daha keyifle okudum. Böyle bir kalınlıktaki kitabı belki sıkılarak okurdum ama kitap bu konuda beni çok tatmin etti.
Peki kim bu Karamazov Kardeşler? Ailesiyle ilgilenmeyen sorumsuz bir babanın iki eşinden olan çocuklarıdır. Fyodor, kendi zevkine oldukça düşkün ilgisiz bir babadır. İlk eşinden olan Dmitri, ikinci eşinden olan İvan ve Aleksey, bir de gayri meşru oğlu Smerdyakov. Bu ilgisiz, sevgisiz babanın oğullarıyla olan hayatını okuyoruz aslında. Bir baba nasıl düşman olur, nasıl yabancı olur bunu görüyoruz. Oğlu Dmitri ile aynı kıza aşık olan bu adamın sonunu ve olayın arka planını okuyoruz. Aynı zamanda diğer tüm karakterleri çok iyi bir şekilde tanıyabiliyoruz. İvan daha okumuş filozof tarzında biriyken, Aleksey ( en sevdiğim karakter) dine yönelmiş, Manastır eğitimi almış, kardeşler arasında en temiz aynı zamanda en çaba verenidir. Kirlilerin arasında temiz kalmayı becerebilen naif bir kalbe sahiptir.
Kitabı okurken Dostoyevski'nin her tarzdan insana yer vermesi ve karakterlerini hep farklı kişiliklerden seçmesi çok hoşuma gitti. Beş parmağın beşi bir değildir diyorsunuz. Uzun sayfalarda bir aileyi tanıdık aslında. Kıskançlığı, fesatlığı, düzenbazlığı, gururu, kötüyü, iyiyi okuduk. Kitabın sonlarında adalet kelimesinin üstünde durduk ve hüzünle bitirdik... Kolayca unutamayacağım bu eseri, baş yapıtı mutlaka okumanızı öneririm. Keyifli okumalar :)