Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 03 Ocak 2021 17:30 Roman 1861 yılında St. Petersburg şehrinde geçmektedir. St. Petersburg şehri toplumu modernleştirme amacının siyasal bir sahnesi olmuştur. Ayrıca modern hayatın bütün iç çelişkileri ve paradokslarını da yansıtmaktadır. Turgenyev bu romanında nihilizm, modern olma, kuşak çatışması gibi konuları ele almıştır. Romanın isminde belirtildiği gibi kitap içerisinde babaların, büyük yaştaki kesimin daha çok gelenekselliği savunduğu ve oğulların yani genç kesimin ise yenilikçi, nihilist, toplumun değer yargılarını kıran bireyleri yansıttığını görebiliriz. Bu tarz kuşak çatışması örneklerinden ülkemizde de doğu-batı fikir ayrılığı ile ilgili birçok eser bulunmaktadır. Kitap içerisindeki karakterlerden kısa bir şekilde bahsedecek olursam, Bazarov Rusya’nın nihilist kuşağını temsil ediyor diyebiliriz. Kuralları kabul etmeyen, toplumsal, gelenekçi değerlerden uzak, her konuda bilimselliğe dayanan, güçlü bir karakteri temsil etmektedir fakat romantizme karşı olan tavrı karşısında roman içerisindeki istemeden de olsa duygu değişimleri biraz bana ironik geldi. Ne de olsa o da insan değil mi! Bazarov’a hayranlık duyan Arkadiy ise bir süre arkadaşının etkisinde kalmaktadır fakat romanın sonlarına doğru kendi kararını kendisi vermektedir. Bazarov’un büyük düşmanı olan Arkadiy’ın amcası Pavel Petroviç'in karakteri ise gelenekselliği savunan bir bireydir ve bu sebeple de Bazarov’la pek iyi anlaştıkları söylenemez.Kısa bir şekilde romanda belirli bir kısımda isimleri geçen Anna ve Katya kardeşlerden bahsetmek isterim. Anna daha modern görüşlü ve Bazarov’la biraz daha benzer düşüncelere sahiptir. Katya ise daha çok geleneksel bir kişiliğe sahip diyebiliriz. Katya’nın sanata ve müziğe olan ilgisinden dolayı onu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim. Kitap hakkında genel yorumum, Turgenyev nihilizmi ve dönemin Rusya’sındaki kuşak çatışmasını karakterler üzerinden çok iyi bir şekilde anlatmış. Karakterlerin hangi kesimi temsil ettiği çok açık bir şekilde anlaşıldığı için okuyan kişilerin yorumlamasının da kolay olacağını düşünüyorum. Bu sebeple Rusya’daki bu süreci merak edenlere tavsiye edebileceğim bir kitap.