2021 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2021 17:20
Issız,pusarık,yabanıl bir düzlükten hikayesine başlıyor Pip... . 19.yüzyıl İngilteresi’nin  kapıları da sonuna kadar açılmış oluyor.Sanayileşmenin sonucu toplumsal farklılıklar,eğitim,adalet ve ahlak anlayışındaki çürümeler,yozlaşma da cümlelerin içinden peşi sıra,bizimle büyüyor...büyüyor...büyüyor... . Sahi ,sen de büyüyor musun Pip?.. . Pip’in yaşamındaki büyük umutlarla dolu yılları sayfalar arasında akıyor ...Çocukluğu ,gençliği ve olgunluk evresi  içinde aşkı,vefasızlığı,aç gözlülüğü,hırsı ...İçimizde gizlediğiimiz ne varsa bizle beraber ,bizden biri olarak ilerliyor satırlarda.Zenginliğin köhne  havasını Miss Havisham’ın evinde içine çekerken ,’’YARALA YÜREKLERİNİ,GÜZELİM,DAĞLA CİĞERLERİNİ;ACIMAK NEDİR BİLME!’’diyerek yetiştirdiği üvey kızı Estella’nın güzelliğine vurulmuş ve artık kendine şu cümleleri fısıldamıştır: . ‘’Böyle bir çevrede ben,nasıl olduğum gibi kalabilirdim?Kişiliğimin değişmesine olanak var mıydı?O sisli,soluk odalardan gün ışığına çıktığım zaman gözlerimle usumun ,duygularımın da kamaşmış olmasına şaşılır mıydı ?der... . Ablası ne kadar hırpalarsa hırpalasın,Joe-benim biricik kahramanım-kadim dost her zaman onu izliyordu...Kitapta göz yaşlarıma hakim olamadığım noktalar Joe’nin bilge kişiliğinin cümlelerdeki parıltılarıydı. . ‘’Pip,iki gözüm dostum benim,yaşamak dediğin nedir ki?Kaynakla birbirine tutturulmuş  ayrılık halkalarından bir zincirdir,sözgelişi.İnsan dediğin de kimi demircidir,kimi bakırcıdır,kimisi de kuyumcu.Bu tür ayrımlar eninde sonunda kaçınılmaz olur;karşılaştıkça katlanmaktan başka çıkar yol yoktur...’’ . Ve mirasa konar... . Sonrası mı?Soluksuz şekilde okuyacağınız bir klasik daha... . Charles Dickens kitaplarında mizahı,dramı ve karakterlerin üzerinden koca bir İngiliz tarihini,insanlık tarihini ,adım adım fark ettiğiniz bir şahaseri daha... . ‘’...ama yaklaştıkça içim hafifliyordu;kibirle,iki yüzlülükle dolu dünyayı gitgide gerilerde bıraktığımı duyumsuyordum.’'
Büyük UmutlarCharles Dickens · Can Yayınları · 201718,5bin okunma