···Okunma: 14 Ocak 2021 23:54 Sevgili, rahmetli Oğuz Atay'ın son kitabı, bitiremeden vefat ettiği Eylembilim'de sağ-sol kavgasından sahte aydın ve küçük burjuvaların zavallılığına; sosyal ortamların yalnız bireyinden yalancı, kendini bir aydın sanan laklakçılara kadar bir sürü durum ve karakterlerden bahsetmiş. Kitabı okurken bu durumlara kah sinirlendim kah güldüm. Yazarın ince esprileri gerçekten yerinde ve düşündürücü.
Peki, bu kitabı neden okumalı? Ülkemizin gerçeklerini, geçmişini ve bunların şu anımıza yansımasını görebilmek için belki. Belki de bilge geçinmenin kolaylığına düşmemeyi öğrenmek için; düşünerek, araştırarak öğrenebilmek için.
Kitapta Profesör Server Gözbudak'ın notalarını, yazılarını okuyoruz. Server Bey öğrencilik yıllarında bu eylemlerle meşgul olan bir insandır. Zamanla bundan sıyrılmış kendini -kendi görüşüne göre- eğitmiş, okumuş matematik profesörü olmuştur. Evlenmiştir, çocuk sahibi olmuştur. Ta ki bir gün hastalanan Refik Bey'in dersine girene, okulda bir öğrenci öldürülene kadar. Server Bey okumuş, adam olmuştur ama eski sınıf arkadaşı Murat İkinci kendisi gibi erken durulmamıştır. Refik Bey'in öğrencisi Murat artık eski dostu Server'in öğrencisidir. O gün bir forum yapılır. Merhum gencin bahçedeki heykelin önüne gömülmesi tartışılır. Yıllarca bastırdığı o içindeki kargaşayı seven, müdahaleyi, kışkırtmayı düşünen eski Server ortaya çıkmağa başlar. Ve o günden sonra garip, absürt ve aynı zamanda gerçek olabilecek olaylar zinciri başlar. Böylece Server için 'eylem' ve 'bilim' birleşir, eylembilim olur. Eylembilim, Server'in çırpınışıdır aslında.
Eylembilim, bitmemiş bir kitap olsa da etkisi büyük bir kitap. Neden? Çünkü bizi anlatması yetiyor. Geçmişten bugüne olayların adı değişse de kendisinin değişmemiş olmasını bizim gözümüze sokuyor. Otoritelerin adı değişse de sistemin değişmemiş olmasını bizim gözümüze sokuyor.
Bizi önemli şeyleri düşündürmeye, kendi içimizde tartışmağa sürüklediğin için binlerce kez teşekkürler Oğuz Atay. Huzur içinde yat.
Bir Overlook sakini olarak bu kitabı bilincimdeki kusursuz kurgular bölümüne koyuyorum. Bir dahaki kusurlu-kusursuz kurgular, düşünceler ve düşlerde görüşmek üzere.