2021 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 21:37
İlk defa bir kitabı, konusunu önemsemeden sırf kapağı ve baskısı için satın aldım ve bunun ne kadar olumsuz bir durum olduğunu görüp dersimi aldım. Siz benim gibi yapmayın. Yabancı Yayınları'nın klasikler için tasarladığı ciltli kapaklar o kadar güzel ki, bir bookstagram hesabında görüp kitabı almayı kafama koydum. Kitap; kadınların erkeklerle dışarılarda gezmelerinin, teklifsiz konuşmalarının münasebetsiz bulunduğu dönemlerde geçiyor. Karakterimiz Winterbourne, Daisy Miller ile tanışıyor ve kızın fevri tavırları, döneme göre cüretkar halleri ilgisini çekiyor, güzelliğiyle de büyüleniyor. Daisy için olumsuz şeyler duyan Winterbourne'ın hissettiği çelişkiler ve Daisy hakkındaki düşüncelerini okuyoruz biz de. Günümüz için oldukça olağan bulduğumuz şeylerin o dönemde nasıl yadırgandığını görüyoruz. Daisy'nin yaptıklarında ufak tefek şeyler dışında bir yanlışlık ya da aykırılık olmasa da istemsizce Daisy'ye kızdığımı ve zaman zaman gıcık olduğumu hissettim. Aslında belki de kitabın anlatmak istediği budur. Neticede ben de Winterbourne gibi önyargılarımdan kurtulamadım. Tabi ki hikayeyi Winterbourne'ın gözünden okuyup kendimi ona yakın hissetmem ve karakteri benimsememin etkisi de yadsınamaz. Kitabın sonu oldukça acele şekilde yazılmış izlenimi verdi. Ne olduğunu algılayamadan kitap bitiverdi. Bu kitabı neden okudum düşüncesi oluştu kafamda. Sevemedim. Okumasam da olurdu diye düşünüyorum. Kitabı okuyacak olanlara da iyi okumalar diliyorum.
Daisy MillerHenry James · Yabancı Yayınları · 20191,477 okunma