2021 12. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 19:03
Kitabı geçen haftalarda okumuştum. Yazarı ile söyleşi yaptıktan sonra inceleme yapmayı daha uygun gördüm. Yazarla yaptığımız söyleşi sonucunda kitabı ve yazılan dönemi daha iyi bir şekilde anlamamı sağladı. Yazar anlattığı dönemde geçen savaşları çok iyi bir şekilde anlatmış. Bunun yanı sıra savaşın ardındakilere de iyi bir şekilde değinmiş. Savaş sonrası insanların yaşadığı durumları, bu insanların tutumlarını her iki taraf için de objektif olarak anlatmış. Salahaddin eyyübi Kudüs'ün fethi için muazzam bir şekilde çalışıp fethin öncesinde 52'ye yakın beldeyi feth ederek Kudüs'ün fethi için uygun ortamı sağlıyor. Beni en çok etkileyen bölümlerden bazıları şu şekilde; Salahattin'in karşısındaki düşman ordularının komutanlarına gerektiği durumda kendi doktorlarının göndermesi Savaş zamanı haçlı seferleri için Hristiyan dünyasının nasıl seferleberlik ilan ettiği. Savaşa katılmak için her türlü fedakarlığı yapmaları. Diğer tarafta ise İslam ordusunun sahil savaşı zamanında askere ihtiyaç duyduğunda diğer devletlerden herhangi bir şekilde yardım gelmemesi, halifenin yardım göndermemesi, İslam aleminde birliğin yeterli düzeyde olmaması ama buna rağmen salahattinin büyük bir direnişle haçlılara karşı koyup onlara karşı zafer kazanması. Sadık'ın hikayesi, Sadık'ın nasıl salahattin ile bir araya gelmesi ve bu dostluğun getirdikleri. Belki de en çok etkilendiğim kısım kitabın sonlarında salahattinin kızı ile karşılaşması zamanıydı. Yıllarca savaş meydanlarında bulunması nedeniyle ailesine, çevresine, görmek isteyip de göremediği yerlerden uzak kalması. Kızı ile karşılaşınca bir an kızını hatırlamıyor orada aralarında geçen konuşma İslam için ne denli bir adanmışlığın yapıldığını gösteriyor kesinlikle. Salahattin'in ölümüne yakın zamanda kefenini bir mızrağın ucuna takıp şehir içinde gezdirilmesi. Öyle bir hayat ki ölümü bile insanlara çok şeyler anlatmıştır. Son olarak cennetin krallığı filmi bu dönemi konu ediniyor. Filmde Müslüman dünyasını hoş görmüşler fazla elestilirmemiş kısmen objektif olarak anlatılmış ama kendi bakış acılarıyla anlattıkları için ne kadar başarılı olmuş orası bilinmez ama benim değinmek istediğim bizim bu yönde bir zaferimiz var ama bunu etkili bir şekilde filme çekemedik. Ortada büyük bir başarı var ama bunu yeterince yayamadık. Bu dönemi çoğu kişiye anlatamadık. Bizim bu alanlarda kendimizi çok daha fazla geliştirmemiz gerekiyor. Sinema, roman, hikaye... Bu dönemde bu alanlarda gelişip kendi tarihimizi anlatmamız gerekiyor.
Din
Selahaddin Şark'ın KartalıAli Emre · Ketebe Yayınları · 2018270 okunma