don kişot
2021 16. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2021 20:25
Günümüzde “fenomen olmak” denince akla gelen ne ise bana göre Don Kişot da aynen öyledir. Hikayenin içinde olaylar kulaktan kulağa yayılır; nakledilir ve nihayetinde kahramanımız Don Kişot hikayenin içinde meşhur olur. Sonuçta da hikayemiz ne kitaba ne İspanya’ya ne de 17. yüzyıla sığar; Dünyaya ve asırların ötesine yayılır. Yani, bu durumda yeldeğirmenleri ile savaşan bir adamın boşa savaştığını kim söyleyebilir! 1605’te yazılmış bir kitabın Batı dünyasında “ilk modern roman” olarak dönüm noktası oluşturduğunu ve dünyadaki en tanınan eserlerinden biri haline geldiğini hayal edin. Eminim ki, Cervantes bu kadarını tahmin etmemiştir. Muhtemeldir ki yazarın, Don Kişot’un işinin bile kendisinden daha kolay olduğunu düşündüğü zamanlar olmuştur. Hikayenin bir yerinde sadık silahtar Sancho Panza, yel değirmenlerini deve benzetmesi karşısında Don Kişot için “Bir insanın böyle bir şey düşünebilmesi için zihninde kim bilir ne değirmenler dönmesi gerekir.” diye iç geçirir. Zihninde hiç değirmen döndürmemiş var mı ki aramızda? Her şey bir yana harika bir yolculuk ve dostluk hikayesidir Don Kişot. Her yaşa, her kültüre uyan bir hayal gerçek hikayesi.
Don KişotMiguel de Cervantes · İskele Yayıncılık · 202127,5bin okunma