2023 28. kitabı
Okunma: 14 Mart 2023 10:05
“Zamanın silemeyeceği hiçbir hatıra, ölümle sona ermeyecek hiçbir acı yoktur.” Don Kişot… Kendisini son şövalye olarak görmektedir. Kitap Alonso Quijano adındaki bir adamın akli dengesini şövalyelikle bozarak maceralara atılmasıyla başlıyor ve devam ediyor. Kitabımız ilk modern roman olarak kabul edilir. 1 aydır sürekli elime gelen ama bir kenara bıraktığım bu kitabı zorla bitirdim. Yayınevinin gereksiz uzunluğu mu yoksa yazarımızın uzun anlatımı mı olsun bilemem ancak kitabı beğenmedim. Belki başka bir yayınevinden okursam değişir görüşlerim.
Puan vermedi·%18 (88/488 syf.)·
Galiba sorun bende . Bir türlü giremedim kitabın içine . Ruh halimden kaynaklı olabilir .Ya da böyle şövalyeli , hikaye tarzı kitapları sevmiyorum . Zorlamanın alemi yok . Kafamı topladıktan sonra daha doğru zamanda tekrar başlayacağım .
·488 syf.·
2019 42. kitabı
Senelerdir merak ettiğim, küçükken 100 temel eserde bir türlü okuyamadığım, her yerde karşıma çıkan Don Kişot! Her ne kadar çocuk versiyonunu okusam da yine de akıcıydın, tuhaftın bana birşeyler kattın. Gerçekten muazzam bir klasiksin!
don kişot
2021 16. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2021 20:25
Günümüzde “fenomen olmak” denince akla gelen ne ise bana göre Don Kişot da aynen öyledir. Hikayenin içinde olaylar kulaktan kulağa yayılır; nakledilir ve nihayetinde kahramanımız Don Kişot hikayenin içinde meşhur olur. Sonuçta da hikayemiz ne kitaba ne İspanya’ya ne de 17. yüzyıla sığar; Dünyaya ve asırların ötesine yayılır. Yani, bu durumda yeldeğirmenleri ile savaşan bir adamın boşa savaştığını kim söyleyebilir! 1605’te yazılmış bir kitabın Batı dünyasında “ilk modern roman” olarak dönüm noktası oluşturduğunu ve dünyadaki en tanınan eserlerinden biri haline geldiğini hayal edin. Eminim ki, Cervantes bu kadarını tahmin etmemiştir. Muhtemeldir ki yazarın, Don Kişot’un işinin bile kendisinden daha kolay olduğunu düşündüğü zamanlar olmuştur. Hikayenin bir yerinde sadık silahtar Sancho Panza, yel değirmenlerini deve benzetmesi karşısında Don Kişot için “Bir insanın böyle bir şey düşünebilmesi için zihninde kim bilir ne değirmenler dönmesi gerekir.” diye iç geçirir. Zihninde hiç değirmen döndürmemiş var mı ki aramızda? Her şey bir yana harika bir yolculuk ve dostluk hikayesidir Don Kişot. Her yaşa, her kültüre uyan bir hayal gerçek hikayesi.
2023 7. kitabı
Okunma: 09 Mart 2023 23:00
Modern Batı edebiyatının kurucu eseri olarak ve ilk modern roman sıfatıyla bilinen Don Kişot 16. yüzyılda yaşayan ve şövalye romanlarını saplantı haline getirerek okuyan en sonunda aklını yitiren (mevzu şövalyelikse) Alonso Quijano adını Don Quijote olarak değiştirerek en sonunda gezgin şövalye olmaya karar verir yanına da seyisi olarak komşusu Sancho Panza'yı ve atı Rosinante'yi alarak maceralara atılır. Don Kişot okuduğu şövalye romanlarından o kadar etkileniyor ki gördüğü her şeyi okuduklarıyla bağdaşlaştırıyor. Gittiği hanları şato , değirmenleri dev , berber tasını miğfer, gördüğü kızı prenses, koyunları , dağı , taşı.. her şeyi okuduklarıyla görüyor aslında . Don Kişot'un hayatında devamlı birileri girip çıkıyor ama iki kişiden bahsetmek istiyorum; bunlardan ilki seyisi Sancho Panza, onunla çok zıt karakterler aslında.Don Kişot her zaman daha iyi niyetli , soylu hareket etmeye çalışan , hristiyanlığın emirlerine uymaya çalışan , daha cömert birisidir . Sancho Panza ise daha çok kendini düşünen kendi menfaatleri için hareket eden , tembel ve aslında Don Kişot'un gördüklerini görmeyen ama bir yandan da bundan çıkar sağlamak için veya eğlenmek daha fazla uğraşmamak için yalan söyleyen biridir. Aslında çoğu kez Don Kişot'un yanından ayrılmak istiyor ama o da bu maceralara ve bir şekilde eline geçen paralara kendini kaptırıyor ve sonunda vali bile oluyor .Haliyle eğlenceli bir hikaye haline geliyor aslında . Dulcinea del Toboso ise Don Kişot'un biricik aşkıdır. Dulcinea aslında sandığımız gibi biri değildir ama Don Kişot'un gözünde dünyanın en güzel kadınıdır.Devamlı onu düşüyor , dua ederken bile ona dua ediyor , birisiyle savaşırken , kazanırken kaybederken sürekli onun adını anıyor. Katlandığı onca zorluğa eziyete hatta cazip bir sürü teklifi bile redderken
Puan vermedi
Şövalye kitapları okuyarak kendine bir hayal dünyası yaratan Alonso adındaki yaşlı bir adamın kendine Don Kişot lakabı takarak Sancho Panza adındaki saf ama kurnaz bir köylüyü yanına uşak alarak maceralara atılması anlatılıyor.
2018 6. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2018 17:47
"Yel değirmenlerine savaş açmak" tabirini bilmeyen yoktur. Bu tabirin Don Kişot romanının özeti olduğunu da... Gelgelelim iki ciltlik bu koca romanı açıp okuyanların sayısı oldukça az. Pek çok edebiyat otoritesi tarafından öncü roman olarak kabul edilen bu eser, yazıldığı dönemde hayli ses getirmiştir. Ancak romanı özel kılan şey, konusu kadar dili ve tekniğidir. Kitabın dili o kadar açıktır ki; akıl dışı serüvenlere ortak olmaktan kaçamıyorsunuz. Hatta bütün hareketleriyle adeta bir deli olan kahramanı -hikaye ilerledikçe- benimsemeye başlıyorsunuz. Don Kişot'un akıllandığı son demlerinde ise tıpkı biricik seyisi Sancho gibi isyan ediyorsunuz: Akıllanma, kalk ve maceraya devam et! Son olarak, yazar Cervantes'in beş yıl boyunca Cezayirli Türklerin elinde savaş esiri olarak kaldığını da belirtelim. Büyük idealler peşinde koşarken yaşadığı bu esaret döneminin kitaba ilham vermediğini söylemek pek de mantıklı olmayacaktır. Kitabın bir diğer güzelliği, hakkında çok fazla çalışma yapılmış olmasıdır. Böylesi eserlerin edebiyat kültürü açısından da öğretici olduğunu hatırlatmakta fayda var.
2021 28. kitabı
Dünya klasiklerine adım attığım ilk kitap... 2005 yılında okumuştum kahkaha atarak okuduğum ve ağlayarak bitirdiğim Bi kitap bittiğinde o kadar çok üzülmüştüm ki... kitap okumayı sevdiren kitap oldu diyebilirim
Cesur Şövalye
2022 71. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2022 01:28
Tür: Dünya klasikleri, edebiyat, roman Sayfa sayısı: 488 Miguel de Cervantes’in hapishanede kaleme aldığı bu eser, Dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. O zamanlarda çok tutulan şövalye romanlarını gülünç göstermek ve gözden düşürmek için yazılmıştır. Senyör Kesada, adındaki soylu ve varlıklı bir bey, şövalye romanlarına merak salar. Bütün parasını bu romanlara vererek, odasının her tarafını kitaplarla doldurur ve tüm zamanını onları okumakla geçirir. En sonunda kafayı sıyırır ve kendini şövalye zannetmeye başlar. Günlerce düşünüp cılız, zayıf atına "Rosinenta" kendisine de "Mançalı Şövalye Don Kişot" adını verir. Ev halkı ondaki değişikliği farkedip, bütün kitaplarını yakar ve ona romanlardaki büyücünün yaktığını söylerler. Kötülük işlemede usta olarak düşündüğü, büyücü olayına inanır. Onun emeklerinin boşa gittiğini, ilhamını şövalye ruhlarından aldığını söyler. Bu nedenle gördüğü nesnelerin farklılaşmasının ve başına gelen kötü felaketlerin büyüden olduğunu düşünür. Don Kişot bu macera için iki tarlasını satmış. Sanço Panzo adındaki bir köylüyü de kendisine bir ada bağışlayacağını söyleyerek yanına seyis yapmıştır. Böylece atı, seyisi, seyisin eşeği, gezici şövalye Don kişot ve aklında sevgilisi Dulsinea ile zalimleri yakalamaya koyulup, yollara düşer. Don Kişot deliliğinin boyutlarını farkedemeyecek kadar aklını kaybetmiştir. Şöyle ki; yolda yel değirmenlerini, dev canavarlar olarak görüp, onlarla savaşmış ve kendini yaralamıştır. Hanları şato, hizmetçileri soylu kont zanneden, yol boyunca yapmadığı delilik kalmayan bir adamdan bahsediyorum. Her macerada da bol bol dayak yemişlerdir. Tabi zavallı seyiste bu dayaklardan nasibini almıştır. Kahramanımız yolculuğunda arslanlarla bile dövüşmeye kalkmış. Arslanla göz göze geldiğinde, arslan korkarak
Dünya Klasikleri Edebiyat Roman
Mahzun yüzlü şovalye
2019 21. kitabı
Cervantes'in ölümsüz eseri Don Kişot okuyucuları cılız bir atın üzerinde köşe bucak dayak yemeye götürüyor. Durun hemen korkmayın yahu, siz sadece gulmenize ve eglenmenize bakın.. yazar sizi düşünüp, yerinize dayak yiyecek takımı oluşturmuş zaten. Hatta arada at ve eşegin de dayaktan nasibini aldığına şahit olacakasınız. Bazı haşin geçen kavgalarda Kamçı sesleri gercekten duyacak ve keske Don Kişot'un yardımına gidebilsem diyeceginiz anlar olacak. (Ben 911 i aradım) Kütüphanenizde mutlaka olması gereken bir kitaptır. Eger Yoksa kütüphaneniz hem öksüz hem yetimdir vesselam... Kitap kötülüğe savaş açmış ve aşık olduğu hanımefendi Dulsinya'nın kalbini kazanmak icin yollara düşmüş Yaşlı meczup bir şovalye olan Don Kişot'un maceralarını edebi bir dille anlatmaktadır. Şovalye kitaplarından etkilenen baş karekterimiz Don Kişot, Zayıf ve çelimsiz bir at olan Rosinanteyle beraber seferlere çıkar. Düşmanları her taraftan taaruz ederken giriştiği tüm savaşların finalinde bir çuval timsali yere kapaklanmış yarı baygın bir adam ve sahibinin buyundurlugunda hırpalanmaktan payını alan bir at göreceksiniz.(Rosenteyi tanıdıktan sonra, reenkarnasyona inansaydım dünyaya kesinlikle bir at olarak gelmek istemezdim) Serüvene Sancho Panza ve eşeginin de katılmasıyla ekip tamamlanır. (Kitaptaki arada sırada mantıklı kararlar veren birtek Sancho Panza'nın eşeğiydi sanırım) Şato sandığı sıradan bir handa şovalyelik yemini eden Don Kişot, sonrasında gelişen komik olaylar silsilesinin de fitilini ateşlemiş oluyor... Okumak hic bu kadar eğlenceli olmamıştı diyeceginiz bir eser. Ruhsal cözümlemeler ve felsefi yanı baskın olan bu eser Cervantes tarafından kendisinin hapiste oldugu bir dönemde yazılmıştır. Aslında kitap feodal ispanya toplumunun çözülmesi ve sistemin adaletsizligini dolaylı olarak

Miguel de CervantesYazar · 32 kitap
Miguel de Cervantes Saavedra (29 Eylül 1547 — 23 Nisan 1616), İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Don Kişot'un yaratıcısı. Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir yazar olmuştur. Ayrıcaİspanyol edebiyatında roman geleneğinin başlatıcısı olarak kabul edilir. 15 Eylül 1569'da Madrid'de bir yaralama iddiasıyla Miguel de Cervantes adlı biri hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Verilen cezaya göre sol eli kesilecek ve 10 yıl sürgünde kalacaktı. Bir ad benzerliği söz konusu değilse bu olay Cervantes'in İtalya'ya gidişinin nedeni olabilir. 1570'te II. SelimKıbrıs'ı ele geçirince Papa V. Pius Osmanlılara karşı birlik çağrısında bulundu. Çağrıya yalnızca İspanya ve Venedik karşılık verdi. CervantesRoma'daki İspanyol birliğine katıldı. 7 Ekim 1571'de Osmanlı donanmasıyla Lepanto (İnebahtı) Körfezinde yapılan İnebahtı Deniz Savaşı'na katılanMarquesa adlı kadırgada bulunan Cervantes, iki kez göğsünden yaralandı, bir top güllesiyle sol elini kaybetti. Daha sonra Osmanlılar tarafından tutsak edilen Cervantes, 1575-1580 yılları arasında Cezayir'de esir olarak yaşamıştır. Osmanlı esaretinde bulunduğu süre zarfında 4 kez kaçma teşebbüsünde bulunduğu tahmin edilmektedir. . Hiç birinde başarı kazanamamasına rağmen bu teşebbüsler sonucunda ceza da almamıştır. Ancak orada da dolandırıcılıkla itham edilip hapse atılmıştır. Burada yazmaya daha sıkı sarılmıştır.1580 yılında biten ve Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Kılıç Ali Paşa camiisinin yapımında da esir işci olarak bir süre çalışmıştır Yaşamının sonlarına doğru ünlü eseri Don Quijote (Don Kişot)'u hapishanede kaleme almıştır ve bu eseri sayesinde tüm dünyada tanınmıştır. Eserde yazarın kendi hayatıyla alay ettiği ve kahramanla aralarında çokça benzerlikler olduğu görülür. Don Kişot dünyanın en çok okunan eserlerinden biridir ve 38 dile çevrilmiştir. Bu eser hâlâ dünyanın en bilinen romanları arasındadır.