2021 2. kitabı
Öncelikle çevirmene çok teşekkür ediyorum kitabı muhteşem bi şekilde bize sunduğu için. Bu kitabı bitirmeyi hiç istemedim. Martin Eden... o kadar kendime benzettim ki bu karakteri. Hiç kimse ona inanmamasına rağmen nasıl da kendine inanarak çalıştı. Nasıl da pes etmedi... Bir aşka tutundu ve aslında bu aşk onun gelişmesine yardımcı oldu. Kitabı asla fakir genç zengin kız olarak yorumlamayın. Çünkü vermek istediği mesaj farklı. Martin Eden yoksul bir genç hayata erken atılmış, vücudu gelişmiş sağlıklı bir genç. Beyni bomboştu başta. Okulu yarım bırakmış, her şeyden habersiz... Daha sonra Ruth isimli bir kıza aşık olur. Onu o kadar sever ki onu haketmek için kendini geliştirmeye, onun gibi burjuva olma yolunda ilerler. Çok kitap okur. Okula gitmeyi reddedip evde kendi kendine öğrenebileceğini idddia eder. Ve öğrenir de. muhteşem bir başarı öyküsü. Kitapta Martin Eden bireyselliği savunan bir karakterdir fakat sonunda okuduğum açıklamada yazar bunu şöyle ifade ediyor; ben sosyalistim, Martin Eden bireyselciliği savunuyor. Fakat sonunda intihar ederek aslında topluma karşı yenik düştüğünü, toplumun beklediği gibi olmadığını görünce bireyselciliği öldürmüş oluyor aslında.bunu eleştirmenler bile fark edememiş arkadaşlar. O kadar şaşırdım ki muhteşem bir kurgu gerçekten. En sevdiğim romanlar arasında yer aldı. Diğer kitaplarını da okumayı dört gözle bekliyorum.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,3bin okunma