·260 syf.····Okunma: 23 Ocak 2021 20:43 Kitap hakkında aslında o kadar çok şey demek ve anlatmak istiyorumki... Okuduğum en iyi kitaplardan birisi olabilir.
Kitap Oscar Wilde' in tek romanı olması özelliği taşıyan bir kitap. Dönemine göre bir adım önde bir kitap. Kurgusu ve hikayenin ilerleyişi sıradışı resmen. Bunun yanında roman dönemin tüm zarafetini, bulunan bölgenin insanlarının yapısı tam anlamıyla anlatan bir kitap. Okurken hayal etmemek ve dönem içerisinde yaşamamak elde değil. Aynı zamanda kitabın sade dili ve akıcılığı, diyaloglar arasındaki bağlantıların güçlüğü kitabı elimden düşürmememin diğer bir sebebi oldu.
#kitaphakkında : Kitapta üç ana karakter bulunuyor, Ünlü ressam Basil, Lord Henry ve ana karakterimiz olan Dorian Gray. Basil, Gray'i gördüğü andan itibaren ona büyük bir hayranlık ve kendi değişiyle bir tapınma duygusu hissediyor. Artık onun için sanat demek Gray demek oluyor. Gray'in son tablosunu çizip ona hediye ettiğinde de kitabın konusu başlamış oluyor bir nevi. Gray'in bir duası üzerine tablo ile içsel çözümler yaşanıyor ve Gray'in bütün hayatı değişiyor. Hayatı değişirken yanında Basil'in Gray ile tanıştırdığı ve daha sonra en yakın arkadaşı olacak olan Henry bulunuyor. Bir nevi akıl hocası oluyor diyebiliriz. Ama ne akıl hocası. Burada bir şeyler söyleyecek olursam eğer Henry' nin her sözü biraz iğneleyici sözler. Kitap boyunca ona hem çok kızdım hem de onu dinlemekten kendimi alamadım. Ama Gray'in hayatında büyük etkisi olduğunu bilmek onun sözlerine daha fazla kulak vermemi sağladı.
Kitaba dönecek olursam, Gray' in laneti yıllar boyu devam ediyor. Ta ki kitabın sonuna kadar. Muhteşem gözüken hayatı bir an da yerle bir oluyor. Basil ise kitap boyunca çok az yer alsa da etkisi her zaman hissediliyor.
Hikaye baştan sonra çok güzeldi. Tahmin edilemez bir kaç olay olması heyecan katıyordu. Aynı zamanda duyguların yansıması çok çok ama çok başarılıydı diyebilirim. Yani benim için bu kitap okuduğum en iyi romanlar arasında kesinlikle diyebilirim.